Sen všetkých záhradkárov? Na Slovensku si už dopestujete aj tieto druhy exotického ovocia
Jablone, hrušky, slivky či marhule patria k stáliciam ovocných sadov, na ktoré nedáme dopustiť. Ak však máte radi pestovateľské výzvy a na záhrade voľné miesto, poďte sa zoznámiť s niekoľkými druhmi menej tradičného ovocia, ktoré očaria nádielkou nových chutí a vôní.
Galéria
Hurmikaki
Hoci je exotické hurmikaki známe najmä z obchodov, pomaly a isto si získava i pozornosť pestovateľov. Samotnú rastlinu nájdete pod rozličnými názvami – napríklad ako hurma, ebenovník, tomel či Diospyros kaki. Má podobu stromu alebo objemného kríka. Sladké plody sa ponášajú na žiarivo oranžové paradajky. V jesennom období sa listy sfarbujú do oranžovej až červenej, vďaka čomu získa záhrada ešte výraznejšiu jesennú atmosféru.
- Pozícia – slnečné bezveterné miesto s možnosťou akumulácie tepla (blízkosť steny, múrika)
- Pôda – dobre priepustná, s vyšším obsahom humusu, ideálne s mierne kyslým pH (ph 5,5 – 6,5)
- Prezimovanie – rastlina je mrazuvzdorná do – 25 °C, no prvé roky je vhodné ju pestovať v črepníku a zazimovávať
- Škodcovia a choroby – prirodzení škodcovia sa na našom území nevyskytujú, opätovné premokrenie spôsobuje hnilobu koreňov
- Využitie plodov – po dozretí je hurmikaki vhodné na priamu konzumáciu, na sušenie, mrazenie aj džemy, do koláčov i šalátov.
Goji
Milovníci bobuľového ovocia už určite počuli o exotických červených bobuliach s názvom goji. Ide o plody kustovnice čínskej, ktorým sa pripisujú mnohé pozitívne účinky na zdravie. Bobule sú červeno-oranžové a dlhé cca 2 cm. Tento výrazný, až do 3 metrov dorastajúci ker, pochádza z Ázie, no nezľakne sa ani našich zím. Nie je náročný na pestovanie a je vhodný aj pre začiatočníkov.
- Pozícia – slnečné, záveterné stanovište s dostatočnou oporou a miestom pre rast
- Pôda – ľahšia, piesčito-ílová pôda s hodnotou pH okolo 8, ktorá nie je náchylná na premokrenie
- Prezimovanie – rastlina je mrazuvzdorná a okrem presvetľovacieho rezu žiadnu špeciálnu starostlivosť nepotrebuje
- Škodcovia a choroby – môže ju napadnúť múčnatka
- Využitie plodov – plody goji, ktoré sú označované za čínske životabudiče, sú vhodné na priamu konzumáciu, sušenie, do smoothies, čajov, koláčov a na výrobu tinktúr.
Nashi hrušky
Čo tak si zasadiť strom, ktorý bude spĺňať dekoratívnu funkciu, produkovať úrodu veľmi chutných plodov a navyše prekvapí aj odolnosťou voči chorobám… Že je to sen každého záhradkára? Jeho splnením môže byť japonská hruška Nashi. Jej plody vyzerajú ako okrúhle jabĺčka. Dužina je svieža, sladká a chrumkavá. Chuť je aromatickejšia ako u „našich“ hrušiek a v aróme cítiť vanilkové tóny.
- Pozícia – stanovište s dostatkom slnečných lúčov chránené pred chladnými vetrami a orientované na juh, juhozápad
- Pôda – stredne ťažká pôda s dobrou pôdnou vlhkosťou
- Prezimovanie – vyšľachtené odrody sú mrazuvzdorné až do – 30 °C
- Škodcovia a choroby – dobrá odolnosť voči bežným chorobám hrušiek
- Využitie plodov – hrušky Nashi sú najlepšie na priamu konzumáciu, pečenie, sušenie a zaváranie, menej vhodné na dlhodobé uskladnenie (vydržia iba pár týždňov, náchylné na otlačenie).
Figy
Ak k vám ešte nezavítal sused s debničkou plnou sladkých fíg, predbehnite ho. Figovníkom sa v našich podmienkach dobre darí už dlhšie obdobie – najskôr v južných častiach, no bez väčších problémov už i v stredných častiach krajiny. Veľký rozložitý ker až strom dokáže byť obsypaný desiatkami a neskôr stovkami chutných plodov. Zaujímavo krojené listy plnia navyše aj peknú estetickú funkciu.
- Pozícia – teplé slnečné miesto chránené pred severnými vetrami
- Pôda – nízka náročnosť na zloženie pôdy, dobre rastie v pôde s prímesou piesku a kompostu
- Prezimovanie – mladšie figovníky sa v črepníkoch zazimovávajú, staršie ako 4 roky vydržia mráz do – 20 °C
- Škodcovia a choroby – vírusová mozaika figovníka, molice, osy na plodoch
- Využitie plodov – dozreté figy sú ideálne na priamu konzumáciu, sušenie, na výrobu džemov, chutney, spestria sladké i slané recepty.
Ploché broskyne
Broskyne sa všeobecne tešia popularite medzi ovocinármi, hoci to s nimi nie je vždy jednoduché. Ak si trúfate na ďalšiu výzvu a žijete v teplejšej časti našej krajiny, vyskúšajte vysadiť nové odrody broskýň, ktorých plody sú charakteristicky ploché. Vyznačujú sa výnimočne medovo-sladkou dužinou, ktorú bez veľkej námahy oddelíte od malej kôstky ukrytej vo vnútri. Obľubujú ich veľkí aj malí, nakoľko sa dajú jednoducho zjesť bez zašpinenia.
- Pozícia – slnečná, otvorená pozícia chránená pred chladnými vetrami s orientáciou na juh
- Pôda – ľahká, hlinitopiesočnatá pôda s vyšším obsahom vzduchu
- Prezimovanie – väčšina odrôd patrí k mrazuvzdorným do – 25 °C
- Škodcovia a choroby – kučeravosť broskýň, no niektoré odrody sú vyšľachtené ako vysoko tolerantné voči hlavným chorobám a škodcom broskýň
- Využitie plodov – ploché broskyne sú skvelé na priamu konzumáciu, na zaváranie, džemy, ovocné šťavy, do koláčov a dezertov.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre