
Máte prebytok hrozna a hľadáte spôsoby, ako ho zužitkovať? Máme pre vás tieto chutné tipy
Pri pohľade na strapce plné šťavnatých bobúľ sa vynára otázka – ako chutne spracovať hrozno, aby nič z úrody nevyšlo nazmar? Okrem priamej konzumácie a spracovania na víno, je tu aj niekoľko chutných a nealkoholických možností, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.
Mrazenie hrozna
Čerstvé hroznové strapce obsypané bobuľami majú žiaľ iba krátku trvanlivosť. Ak hrozno neumyjete, vydrží v chladničke približne 7 dní, no bude si vyžadovať pravidelnú kontrolu. Veľmi rýchlou a aj pomerne praktickou možnosťou je mrazenie hrozna – najmä, ak máte ešte v mrazničke po letnom zbere úrody voľný priestor.
Bobule zo strapcov oberte, umyte a osušte. Na tácke ich najskôr nechajte predmraziť. Až potom ich presypte do spoločného uzatvárateľného vrecka/dózy a odložte do mrazničky.
Sušenie hrozna
Sušené hrozienka majú v kuchyni bohaté využitie – do báboviek, vianočky, moravských koláčov a do rôznych tvarohových plniek alebo raňajkových kaší. Ak sú vašou obľúbenou pochúťkou, pripravte si vlastné domáce zásoby – tentokrát bez pridaných konzervantov a cukrov.
Zdravé a celistvé hroznové bobule umyte a osušte. Veľké bobule stolových odrôd môžete aj v jednom mieste napichnúť špičkou noža, aby z nich ľahšie unikala vlhkosť.
Na sušenie je ideálne použiť sušičku na ovocie a nastaviť ju na teplotu 40 – 50 °C. Približne po 8 – 10 hodinách sušenia budú bobule vysušené – scvrknuté a mäkké, nie však krehké a suché. Hrozno sa dá sušiť aj v rúre pri nízkej teplote (okolo 50 °C). Nezabudnite však pootvoriť dvierka, aby mohla vlhkosť z rúry unikať.
Hroznový sirup
Na domáci hroznový sirup budete potrebovať:
- 1 kg hrozna
- 0,8 kg kryštálového cukru
- 15 g kyseliny citrónovej
Pomery cukru a kyseliny citrónovej upravte podľa množstva hrozna. Pri spracovávaní troch kíl hrozna, množstvo cukru a kyseliny citrónovej jednoducho strojnásobte.
Ako postupovať?
- Zo strapcov oberte bobule a ponechajte iba tie, ktoré sú celistvé a zdravé. Bobule dôkladne umyte. Nasypte ich ho hrnca, podlejte 1 dcl vody a začnite so zahrievaním. Už po krátkej chvíli začnú púšťať šťavu. Varte ich pomaly dovtedy tak, aby sa uvoľnilo čo najviac šťavy a šupky zostali tenučké.
- Šťavu preceďte cez husté sitko do druhého pripraveného hrnca. V sitku zostanú zachytené šupky, zrnká a ďalšie pevné časti. Obsah sitka povytláčajte, aby ste získali čo najviac šťavy.
- Do ešte teplej hroznovej šťavy prisypte cukor a kyselinu citrónovú. Premiešajte a zahrievajte, kým hroznový sirup nedosiahne bod varu. Priebežne odoberajte naberačkou vznikajúcu penu.
- Horúci sirup cez lievik opatrne rozlejte do pripravených vysterilizovaných fliaš, pevne ich uzatvorte a nechajte vychladnúť.
Rýchly hroznový džem
Na domáci hroznový džem budete potrebovať:
- 1,5 kg hrozna
- 1 kg kryštálového cukru
- 10 g kyseliny citrónovej
- 20 g ovocného pektínu (zvyčajne 1 malý balíček)
Ako postupovať?
- Hrozno umyte, bobule skontrolujte a poškodené kusy okamžite vyraďte. Umyté bobule preložte do mixéra a rozmixujte najemno.
- Rozmixované bobule prepasírujte cez jemné sitko, ktoré zachytí nerozsekané kúsky dužiny a semienok. Výsledný džem bude jemnejší.
- Hroznovú zmes dajte do hrnca, prisypte cukor, kyselinu citrónovú a ovocný pektín. Za stáleho miešania varte do bodu varu. Priebežne odstraňujte penu.
- Po dosiahnutí bodu varu varte hroznový džem ešte tak dlho, kým sa z neho neodparí dostatok vody a nenadobudne správnu konzistenciu. Tú si ľahko vyskúšate testom tuhnutia na tanieri – odoberte lyžicu džemu, nalejte ho na tanier a ak džem stuhne, stuhne aj v zaváracích pohárikoch.
- Hotový džem nalejte do pripravených vysterilizovaných pohárikov a pevne uzatvorte. Pre predĺženie trvanlivosti ho môžete ešte dodatočne sterilizovať – pri teplote 85 °C po dobu 10 – 12 minút.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre