Strapce hrozna
Zdroj: shutterstock.com

Máte prebytok hrozna a hľadáte spôsoby, ako ho zužitkovať? Máme pre vás tieto chutné tipy

Pri pohľade na strapce plné šťavnatých bobúľ sa vynára otázka – ako chutne spracovať hrozno, aby nič z úrody nevyšlo nazmar? Okrem priamej konzumácie a spracovania na víno, je tu aj niekoľko chutných a nealkoholických možností, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť.

Mrazenie hrozna

Čerstvé hroznové strapce obsypané bobuľami majú žiaľ iba krátku trvanlivosť. Ak hrozno neumyjete, vydrží v chladničke približne 7 dní, no bude si vyžadovať pravidelnú kontrolu. Veľmi rýchlou a aj pomerne praktickou možnosťou je mrazenie hrozna – najmä, ak máte ešte v mrazničke po letnom zbere úrody voľný priestor.

Bobule zo strapcov oberte, umyte a osušte. Na tácke ich najskôr nechajte predmraziť. Až potom ich presypte do spoločného uzatvárateľného vrecka/dózy a odložte do mrazničky.

Mrazené hrozno
Zdroj: shutterstock.com
Na čo použiť mrazené bobule hrozna? Sú skvelými nízkokalorickými „cukríkmi“, ktoré si bez výčitiek svedomia môžete dopriať namiesto sladkostí. Použiť sa tiež dajú do nápojov namiesto kociek ľadu a po rozmrazení aj do rôznych koláčov, smoothie a šalátov.

Sušenie hrozna

Sušené hrozienka majú v kuchyni bohaté využitie – do báboviek, vianočky, moravských koláčov a do rôznych tvarohových plniek alebo raňajkových kaší. Ak sú vašou obľúbenou pochúťkou, pripravte si vlastné domáce zásoby – tentokrát bez pridaných konzervantov a cukrov.

Zdravé a celistvé hroznové bobule umyte a osušte. Veľké bobule stolových odrôd môžete aj v jednom mieste napichnúť špičkou noža, aby z nich ľahšie unikala vlhkosť.

Sušené hrozienka
Zdroj: shutterstock.com
TIP – Najvhodnejšie sú bezsemenné stolové odrody hrozna s tenučkou šupkou (napríklad odrody Sultanina a Crimson Seedless). Hotové sušené hrozienka sú príjemne mäkké a pri hryzení nič neruší celkový dojem.

Na sušenie je ideálne použiť sušičku na ovocie a nastaviť ju na teplotu 40 – 50 °C. Približne po 8 – 10 hodinách sušenia budú bobule vysušené – scvrknuté a mäkké, nie však krehké a suché. Hrozno sa dá sušiť aj v rúre pri nízkej teplote (okolo 50 °C). Nezabudnite však pootvoriť dvierka, aby mohla vlhkosť z rúry unikať.

Hroznový sirup

Na domáci hroznový sirup budete potrebovať:

  • 1 kg hrozna
  • 0,8 kg kryštálového cukru
  • 15 g kyseliny citrónovej

Pomery cukru a kyseliny citrónovej upravte podľa množstva hrozna. Pri spracovávaní troch kíl hrozna, množstvo cukru a kyseliny citrónovej jednoducho strojnásobte.

Hroznový sirup
Zdroj: shutterstock.com

Ako postupovať?

  1. Zo strapcov oberte bobule a ponechajte iba tie, ktoré sú celistvé a zdravé. Bobule dôkladne umyte. Nasypte ich ho hrnca, podlejte 1 dcl vody a začnite so zahrievaním. Už po krátkej chvíli začnú púšťať šťavu. Varte ich pomaly dovtedy tak, aby sa uvoľnilo čo najviac šťavy a šupky zostali tenučké.
  2. Šťavu preceďte cez husté sitko do druhého pripraveného hrnca. V sitku zostanú zachytené šupky, zrnká a ďalšie pevné časti. Obsah sitka povytláčajte, aby ste získali čo najviac šťavy.
  3. Do ešte teplej hroznovej šťavy prisypte cukor a kyselinu citrónovú. Premiešajte a zahrievajte, kým hroznový sirup nedosiahne bod varu. Priebežne odoberajte naberačkou vznikajúcu penu.
  4. Horúci sirup cez lievik opatrne rozlejte do pripravených vysterilizovaných fliaš, pevne ich uzatvorte a nechajte vychladnúť.

Rýchly hroznový džem

Na domáci hroznový džem budete potrebovať:

  • 1,5 kg hrozna
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • 20 g ovocného pektínu (zvyčajne 1 malý balíček)
Hroznový džem
Zdroj: shutterstock.com

Ako postupovať?

  1. Hrozno umyte, bobule skontrolujte a poškodené kusy okamžite vyraďte. Umyté bobule preložte do mixéra a rozmixujte najemno.
  2. Rozmixované bobule prepasírujte cez jemné sitko, ktoré zachytí nerozsekané kúsky dužiny a semienok. Výsledný džem bude jemnejší.
  3. Hroznovú zmes dajte do hrnca, prisypte cukor, kyselinu citrónovú a ovocný pektín. Za stáleho miešania varte do bodu varu. Priebežne odstraňujte penu.
  4. Po dosiahnutí bodu varu varte hroznový džem ešte tak dlho, kým sa z neho neodparí dostatok vody a nenadobudne správnu konzistenciu. Tú si ľahko vyskúšate testom tuhnutia na tanieri – odoberte lyžicu džemu, nalejte ho na tanier a ak džem stuhne, stuhne aj v zaváracích pohárikoch.
  5. Hotový džem nalejte do pripravených vysterilizovaných pohárikov a pevne uzatvorte. Pre predĺženie trvanlivosti ho môžete ešte dodatočne sterilizovať – pri teplote 85 °C po dobu 10 – 12 minút.
Obľubujete voňavejšie džemy? Pridajte počas varenia malé množstvo vanilky, škorice alebo badiánu, ktoré dodajú hroznovému džemu ešte výraznejšiu arómu.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje