
Chystáte sa vykopávať mrkvu a petržlen? Majte na pamäti tieto 3 základné pravidlá!
Ani sme sa nenazdali a opäť je tu čas vykopávania koreňovej zeleniny. Keďže v záhradách sa pestuje nielen na priamy konzum, ale i na dlhodobé uskladnenie do zásob, nezaškodí pripomenúť si niekoľko tipov, čo s koreňovou zeleninou urobiť, no aj čomu sa vyhnúť, aby vydržala čo najdlhšie s minimálnymi stratami.
Počkať na správnu zrelosť
Na uskladnenie je vhodná predovšetkým úplne zrelá koreňová zelenina. Nezrelá zelenina má tendenciu rýchlo podliehať hnitiu. Aj z tohto dôvodu je dobré si ešte na jar poznačiť termín výsevu a dĺžku vegetačného obdobia. Napríklad pri mrkve môže byť vegetačné obdobie 80, no i 140 dní.
Ak vám túto sezónu „číselné údaje“ chýbajú, nezúfajte. Hravo to vynahradíte obyčajným pozorovaním. Mrkve, ktorá dosiahla plnú veľkosť začína postupne uvädať vňať, resp. neobjavujú sa nové zelené prírastky. Po odkopaní niekoľkých kusov sa zamerajte na farbu, priemer v najširšej časti a povrch. Najmä povrch už nie je úplne hladký a je na pocit tvrdší.
Očistiť, nechať zasušiť, no neumývať
Pri vyberaní koreňovej zeleniny z pôdy sa najlepšie osvedčili rycie vidly a ruky. Dávajte pozor, aby ste do jednotlivých kusov zbytočne nezasekli. Preseknuté kusy však netreba vyhadzovať – stačí ich očistiť, odložiť do chladničky a v krátkej dobe použiť.
Celistvú a nepoškodenú koreňovú zeleninu nechajte po vykopaní preschnúť. Pri slnečnom počasí a primeranom prievane postačí deň či dva. Rukami z nej potom oberte prebytočnú zeminu a odrežte vňať. Pracujte s ňou opatrne a tak, aby neutŕžila zbytočné pomliaždeniny. Koreňovú zeleninu pred uskladnením neumývajte. Za pár dní na vzduchu povrchová vrstva mierne stvrdne. Vďaka tejto „šupke“ si lepšie udrží vnútornú vlhkosť a predĺži sa doba jej skladovania.
Uskladniť v optimálnych podmienkach
Oplatí sa mať premyslené, kde a ako koreňovú zeleninu uskladníte. Ak chcete, aby vydržala čo najdlhšie, budete potrebovať miesto, ktoré je chladné, tmavé a s vysokou vlhkosťou.
Koreňová zelenina si svoje kvality najlepšie udrží v tmavom prostredí s teplotou od 4 – 10 °C a vlhkosťou vzduchu 90 – 95 %. Takto stabilné podmienky nie je vždy jednoduché dosiahnuť. Aj vo vonkajších pivniciach teploty častokrát klesnú až na prelome jesene a zimy. Dosiahnuť vysokú vlhkosť je ešte náročnejšie. Avšak, koreňová zelenina, ktorá je v prostredí s vyššou teplotou a nižšiu vzdušnou vlhkosťou rýchlo podlieha skaze (hnitie, vysychanie – „scvrkávanie“) a stáva sa lákadlom pre škodcov.
Osvedčenou metódou je uskladnenie koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák) v debničkách s pieskom, pilinami alebo rašelinou.
Pre názornosť si to môžeme priblížiť na mrkve a piesku. Do debničky s postrannými otvormi najskôr nasypte približne 5 cm piesku, napichajte mrkvu tak, aby sa jednotlivé kusy medzi sebou nedotýkali a zvyšný priestor zľahka dosypte pieskom. Z mrkvy budú trčať iba vrcholky pre jednoduché vyberanie. Piesok udržujte vlhký, nie premokrený. Debničky umiestnite do tmavej pivnice. Takýmto uskladnením sa okolo mrkvy udrží vyššia vlhkosť a chlad.
Text: Lucia Gogová
Foto: istock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre