Vykopávanie mrkvy na jeseň
Zdroj: istock.com

Chystáte sa vykopávať mrkvu a petržlen? Majte na pamäti tieto 3 základné pravidlá!

Ani sme sa nenazdali a opäť je tu čas vykopávania koreňovej zeleniny. Keďže v záhradách sa pestuje nielen na priamy konzum, ale i na dlhodobé uskladnenie do zásob, nezaškodí pripomenúť si niekoľko tipov, čo s koreňovou zeleninou urobiť, no aj čomu sa vyhnúť, aby vydržala čo najdlhšie s minimálnymi stratami.

Počkať na správnu zrelosť

Na uskladnenie je vhodná predovšetkým úplne zrelá koreňová zelenina. Nezrelá zelenina má tendenciu rýchlo podliehať hnitiu. Aj z tohto dôvodu je dobré si ešte na jar poznačiť termín výsevu a dĺžku vegetačného obdobia. Napríklad pri mrkve môže byť vegetačné obdobie 80, no i 140 dní.

Ak vám túto sezónu „číselné údaje“ chýbajú, nezúfajte. Hravo to vynahradíte obyčajným pozorovaním. Mrkve, ktorá dosiahla plnú veľkosť začína postupne uvädať vňať, resp. neobjavujú sa nové zelené prírastky. Po odkopaní niekoľkých kusov sa zamerajte na farbu, priemer v najširšej časti a povrch. Najmä povrch už nie je úplne hladký a je na pocit tvrdší.

Čo sa stane, ak zeleninu ponecháte v pôde dlhšie? Niektorí záhradkári uprednostňujú neskorý zber a koreňovú zeleninu vyberajú z pôdy až v novembri – pred nástupom mrazov. Zelenina je v pôde akoby v prirodzenom „chladiacom boxe“ a dočasne tak odpadá starosť s jej uskladnením. Koreňová zelenina pôsobením mierneho chladu navyše nadobúda aromatickejšiu a často i sladšiu chuť. Avšak, môže byť vystavená škodcom, pri početných jesenných zrážkach aj riziku hnitia a ani samotné vykopávanie v chladnom novembri zo studenej zeme už nie je najpohodlnejšie.
Vykopávanie mrkvy na jeseň
Zdroj: istock.com

Očistiť, nechať zasušiť, no neumývať

Pri vyberaní koreňovej zeleniny z pôdy sa najlepšie osvedčili rycie vidly a ruky. Dávajte pozor, aby ste do jednotlivých kusov zbytočne nezasekli. Preseknuté kusy však netreba vyhadzovať – stačí ich očistiť, odložiť do chladničky a v krátkej dobe použiť.

Celistvú a nepoškodenú koreňovú zeleninu nechajte po vykopaní preschnúť. Pri slnečnom počasí a primeranom prievane postačí deň či dva. Rukami z nej potom oberte prebytočnú zeminu a odrežte vňať. Pracujte s ňou opatrne a tak, aby neutŕžila zbytočné pomliaždeniny. Koreňovú zeleninu pred uskladnením neumývajte. Za pár dní na vzduchu povrchová vrstva mierne stvrdne. Vďaka tejto „šupke“ si lepšie udrží vnútornú vlhkosť a predĺži sa doba jej skladovania.

Vyberanie petržlenu z pôdy na jeseň
Zdroj: istock.com

Uskladniť v optimálnych podmienkach

Oplatí sa mať premyslené, kde a ako koreňovú zeleninu uskladníte. Ak chcete, aby vydržala čo najdlhšie, budete potrebovať miesto, ktoré je chladné, tmavé a s vysokou vlhkosťou.

Koreňová zelenina si svoje kvality najlepšie udrží v tmavom prostredí s teplotou od 4 – 10 °C a vlhkosťou vzduchu 90 – 95 %. Takto stabilné podmienky nie je vždy jednoduché dosiahnuť. Aj vo vonkajších pivniciach teploty častokrát klesnú až na prelome jesene a zimy. Dosiahnuť vysokú vlhkosť je ešte náročnejšie. Avšak, koreňová zelenina, ktorá je v prostredí s vyššou teplotou a nižšiu vzdušnou vlhkosťou rýchlo podlieha skaze (hnitie, vysychanie – „scvrkávanie“) a stáva sa lákadlom pre škodcov.

Osvedčenou metódou je uskladnenie koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák) v debničkách s pieskom, pilinami alebo rašelinou.

Pre názornosť si to môžeme priblížiť na mrkve a piesku. Do debničky s postrannými otvormi najskôr nasypte približne 5 cm piesku, napichajte mrkvu tak, aby sa jednotlivé kusy medzi sebou nedotýkali a zvyšný priestor zľahka dosypte pieskom. Z mrkvy budú trčať iba vrcholky pre jednoduché vyberanie. Piesok udržujte vlhký, nie premokrený. Debničky umiestnite do tmavej pivnice. Takýmto uskladnením sa okolo mrkvy udrží vyššia vlhkosť a chlad.

Zber mrkvy na jeseň
Zdroj: istock.com
Koreňová zelenina je háklivejšia na susediace uskladnené plodiny. Jablká a hrušky uvoľňujú etylén, ktorý spôsobuje, že koreňová zelenina v ich blízkosti začne rýchlejšie mäknúť a vädnúť. Ani spoločnosť zemiakov a paradajok nie je ideálna – látky, ktoré vylučujú môžu spôsobiť zhorknutie aj dovtedy sladkej mrkvy.

Text: Lucia Gogová
Foto: istock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje