Plnená paprika v paradajkovej omáčke chuťou a arómou neodmysliteľne evokuje končiace leto. Tento poklad babičkinej kuchyne síce vyzerá pracnejšie, no pravdou je, že s jasným postupom sa k výbornému domácemu obedu dopracujete už do jeden a pol hodiny. Ako uvariť tento tradičný obed? A ako sa vynájsť, ak máte člena rodiny, ktorý síce plnku a omáčku zbožňuje, no varená paprika mu nechutí?
Recepty
Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.
Je veľa spôsobov, ako spracovať úrodu paradajok. Jedným z nich je aj sušenie paradajok. Hoci sa dajú sušené paradajky bežne kúpiť v obchodoch, ani ich domáca príprava nie je obzvlášť komplikovaná. Chce to len paradajky, dostatok trpezlivosti a vedieť, ako na to. Predstavíme vám 3 spôsoby, ako sušiť paradajky, s pomocou ktorých si pripravíte túto výbornú pochúťku do zásob.
Máte radi šťavnaté rezne v chrumkavom trojobale? Týmto obľúbeným pokrmom nepohrdnú veľkí ani malí. Hoci sa môže zdať, že rezne zvládne pripraviť každý, pravdou je, že sa neraz dopúšťame chýb, ktoré majú veľký vplyv na chuť, štruktúru a celkovú spokojnosť. Na čo si dávať pozor?
Máte už hotový kečup, pretlak aj lečo a premýšľate, čo ešte s úrodou paradajok urobiť? Ak obľubujte taliansku kuchyňu, pripravte si domáce zásoby talianskej paradajkovej omáčky, ktorá je známa aj ako „sugo di pomodoro“. Je všestranná a na prípravu pomerne jednoduchá. Ak použijete domáce zrelé paradajky, jej bohatej chuti neodoláte.
Pri príprave čaju z vlastnoručne nazbieraných byliniek môžete mať perfektnú kontrolu nad pôvodom a čistotou byliniek. Zároveň získavate príležitosť vyskladať si čaj, ktorý bude arómou, chuťou a účinkami blahodárne pôsobiť na vaše telo aj myseľ. Ak si chcete takýto čaj naplno vychutnať, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých pravidiel.
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že kôpor nie je populárny, iba máloktorá bylina má po sebe pomenovanú omáčku. Bez kôpru by aj zaváraným uhorkám predsa len čosi chýbalo. Stačí, ak sa na záhrade objaví raz a ďalšie roky vyrastie zas a znova. Ak máte s kôprom dobrý vzťah a chcete si z neho pripraviť zásoby na ďalšie mesiace, pozrite si nasledujúce spôsoby, ako na to.
„Mami, nedávaj mi ten kečup so šupkami!“ Nielen deťom, ale aj niektorým dospelým vadia paradajkové šupky, ktoré sa varením stočia do tvrdších „ihlíc“. Ako olúpať paradajky, ktoré chcete použiť do kečupu, pretlaku, leča alebo omáčky? Nasledujúci postup vám ukáže, že to ide ľahko a rýchlo aj bez veľkej námahy.
Hoci chuť cukety nie je výrazná a niekto môže tvrdiť, že je až „nudná“, práve táto vlastnosť je kľúčom k jej všestrannosti. Iba z máloktorej letnej zeleniny sa dá pripraviť tak veľa rozmanitých pokrmov ako z cukety. Máte cuketu a neviete, čo s ňou? Inšpirujte sa receptami na vláčne a veľmi chutné sladké aj slané koláče z cukety.
Nestíhate oberať uhorky? Máte už dosť sterilizovaných pohárov a neviete, čo s nimi? Ak si chcete ešte pochutnať na tohtoročných čerstvých uhorkách, no uhorkový šalát vás už neláka, inšpiráciou vám môžu byť nasledujúce svieže a chuťovo zaujímavé recepty.
Medzi listami a zrnami čerstvej kukurice sa ukrývajú jemné vlásky, ktoré pri čistení často končia v koši. Možno vás to nikdy nenapadlo, ale presne tieto vlásky kedysi staré mamy starostlivo zbierali a sušili. Vtedy nič nevyšlo nazmar – a vedeli prečo.
Domáce bylinkové maslá sa dajú pripraviť v mnohých podobách a využiť všestranne pri varení, pečení aj grilovaní. Bylinky a koreniny dodávajú arómu a vylepšujú chuť, maslo zase prepožičia lahodnosť. Ak patríte ku kulinárskym nadšencom, ktorí radi objavujú chutné kombinácie, nenechajte si ujsť tipy na doma pripravené bylinkové maslá.
Kde sa diskutuje