Nádchovník v kvetináči
Zdroj: shutterstock.com

Rastie ako z vody a uľavuje pri nachladnutí – viete, ako inak šikovne využiť listy nádchovníka?

Nádchovník je považovaný za pestovateľsky nenáročnú rastlinu, ktorá dokáže na správnom mieste dorastať do zaujímavých objemov. Hoci jeho listy nepôsobia exoticky, ani neohúri ohromným kvitnutím, ukrýva sa v ňom obrovský potenciál. Ako využiť aromatické listy nádchovníka?

Nádchovník sa v našich podmienkach bežne pestuje ako interiérová rastlina. Najlepšie mu vyhovuje pozícia s rozptýleným svetlom a mierna, no pravidelná zálievka. Na priamom slnku jeho listy rýchlo žltnú a pri nadmernom prelievaní zase rýchlo zahnívajú korene a opadávajú listy. Pravidelným skracovaním postranných výhonov sa krásne zahusťuje. Ako napovedá samotný názov, aromatické silice nádchovníka sú nápomocné predovšetkým pri prírodnej liečbe nádchy a prechladnutia, kašľa či bolestí hlavy. Stačí odtrhnúť 1 – 2 čerstvé dužinaté listy, prelomiť ich, pošúchať medzi prstami a okamžite môžete vdychovať silnú mentolovo-eukalyptovo-oregánovú arómu, ktorá pomáha uvoľňovať upchatý nos a dýchacie cesty.

Rastie vám nádchovník „ako z vody“ a rodinu i priateľov ste už obdarovali odrezkami? Určite sa vám bude páčiť niekoľko tipov, ako nádchovník využiť.

Čaj z nádchovníka

Ak na vás „niečo lezie“ alebo len máte radi jednoduché čaje s výraznejšou arómou, celkom jednoducho si pripravíte čaj z čerstvých nádchovníkových listov. Dokonca nie je potrebné ani ich sušenie.

Ako na to? Odtrhnite 2 až 4 listy z nádchovníka, umyte ich, polámte medzi prstami, vložte do šálky a zalejte 200 – 250 ml horúcej vody. Nechajte niekoľko minút lúhovať. Listy vyberte a výluh dochuťte medom a citrónovou šťavou.

Čaj z nádchovníka
Zdroj: shutterstock.com
K pitiu čajov z byliniek by vo všeobecnosti mali s väčšou opatrnosťou pristupovať tehotné a dojčiace ženy. Inak tomu nie je ani v prípade čaju z nádchovníkových listov. O tom, či ho môžete piť alebo inak konzumovať, sa vopred poraďte so svojím lekárom.

Sirup z nádchovníka

Na osladenie čaju, lievancov, palaciniek či ako osvieženie do limonád… Presne týmito spôsobmi sa dá využiť pomerne aromatický, no svieži nádchovníkový sirup.

Na prípravu sirupu z nádchovníka budete potrebovať:

  • 40 – 50 listov nádchovníka
  • 2 citróny v BIO kvalite
  • 1 kg cukru
  • cca 1 liter vody
Sirup z nádchovníka
Zdroj: shutterstock.com

Umyté listy nádchovníka posekajte alebo potrhajte na menšie kúsky. Preložte ich do hrnca, pridajte na kolieska nakrájané citróny, zasypte cukrom a zalejte horúcou vodou, tak, aby voda siahala cca 1 cm nad ostatné ingrediencie.

Obsah hrnca premiešajte a odložte ho na chladné miesto na 24 hodín lúhovať. Na druhý deň začnite s varením. Varenie potrvá približne 2 – 2,5 hodiny, kým nádchovníkový sirup nadobudne správnu konzistenciu a zlatistú farbu.

Na záver sirup sceďte cez husté sitko do druhého hrnca/nádoby a ešte horúcim sirupom naplňte pripravené vysterilizované fľaše. Fľaše so sirupom skladujte v chladničke.

Nádchovník ako repelent na hmyz

Vďaka obsahu silných aromatických silíc a éterických olejov sa nádchovník osvedčil aj pri odpudzovaní otravného hmyzu. Ľuďom síce príjemne vonia, no komárom, muchám a moliam už vôbec. Keďže je pri pestovaní v interiéri nádchovník plný listov celoročne, umiestnite ho blízko dverí či na parapet okna, cez ktoré pravidelne vetráte.

V letných mesiacoch vám môže nádchovník robiť spoločnosť aj pri terasovom sedení. Vyhnite sa však pozícii s priamym poludňajším slnkom (najmä južnej expozícii), pretože by mohlo spáliť jeho dužinaté listy.

Nádchovník v kvetináči
Zdroj: shutterstock.com

Nádchovník na ošetrenie kože

Ak vás poštípe hmyz alebo sa vám na koži objaví svrbivá vyrážka, na zmiernenie svrbenia ju skúste potrieť šťavou z listu nádchovníka. Silice v listoch nádchovníka majú totiž protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. V ľudovom liečiteľstve sa tieto listy používajú nielen pri štípancoch, ale aj na urýchlenie hojenia drobných raniek a odrenín na koži.

Nádchovníková masť

Viete o tom, že masť na masírovanie hrudníka pri kašli a nachladnutí si poľahky pripravíte doma v kuchyni? Okrem toho ňou môžete masírovať aj spánky na zmiernenie bolesti hlavy. Na nádchovníkovú masť budete potrebovať iba 2 zložky – 150 ml kokosového oleja a 20 – 25 listov z nádchovníka.

Príprava masti z nádchovníka
Zdroj: shutterstock.com

Umyté a osušené listy potrhajte a do hrnca k nim pridajte kokosový olej. Všetko spoločne zahrejte, premiešajte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Následne hrniec premiestnite do chladničky. Na druhý deň zmes opäť zahrejte a cez sitko ju preceďte do čistého uzatvárateľného pohára a odložte do chladu, aby masť stuhla.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje