Rastie ako z vody a uľavuje pri nachladnutí – viete, ako inak šikovne využiť listy nádchovníka?
Nádchovník je považovaný za pestovateľsky nenáročnú rastlinu, ktorá dokáže na správnom mieste dorastať do zaujímavých objemov. Hoci jeho listy nepôsobia exoticky, ani neohúri ohromným kvitnutím, ukrýva sa v ňom obrovský potenciál. Ako využiť aromatické listy nádchovníka?
Nádchovník sa v našich podmienkach bežne pestuje ako interiérová rastlina. Najlepšie mu vyhovuje pozícia s rozptýleným svetlom a mierna, no pravidelná zálievka. Na priamom slnku jeho listy rýchlo žltnú a pri nadmernom prelievaní zase rýchlo zahnívajú korene a opadávajú listy. Pravidelným skracovaním postranných výhonov sa krásne zahusťuje. Ako napovedá samotný názov, aromatické silice nádchovníka sú nápomocné predovšetkým pri prírodnej liečbe nádchy a prechladnutia, kašľa či bolestí hlavy. Stačí odtrhnúť 1 – 2 čerstvé dužinaté listy, prelomiť ich, pošúchať medzi prstami a okamžite môžete vdychovať silnú mentolovo-eukalyptovo-oregánovú arómu, ktorá pomáha uvoľňovať upchatý nos a dýchacie cesty.
Rastie vám nádchovník „ako z vody“ a rodinu i priateľov ste už obdarovali odrezkami? Určite sa vám bude páčiť niekoľko tipov, ako nádchovník využiť.
Čaj z nádchovníka
Ak na vás „niečo lezie“ alebo len máte radi jednoduché čaje s výraznejšou arómou, celkom jednoducho si pripravíte čaj z čerstvých nádchovníkových listov. Dokonca nie je potrebné ani ich sušenie.
Ako na to? Odtrhnite 2 až 4 listy z nádchovníka, umyte ich, polámte medzi prstami, vložte do šálky a zalejte 200 – 250 ml horúcej vody. Nechajte niekoľko minút lúhovať. Listy vyberte a výluh dochuťte medom a citrónovou šťavou.

Sirup z nádchovníka
Na osladenie čaju, lievancov, palaciniek či ako osvieženie do limonád… Presne týmito spôsobmi sa dá využiť pomerne aromatický, no svieži nádchovníkový sirup.
Na prípravu sirupu z nádchovníka budete potrebovať:
- 40 – 50 listov nádchovníka
- 2 citróny v BIO kvalite
- 1 kg cukru
- cca 1 liter vody

Umyté listy nádchovníka posekajte alebo potrhajte na menšie kúsky. Preložte ich do hrnca, pridajte na kolieska nakrájané citróny, zasypte cukrom a zalejte horúcou vodou, tak, aby voda siahala cca 1 cm nad ostatné ingrediencie.
Obsah hrnca premiešajte a odložte ho na chladné miesto na 24 hodín lúhovať. Na druhý deň začnite s varením. Varenie potrvá približne 2 – 2,5 hodiny, kým nádchovníkový sirup nadobudne správnu konzistenciu a zlatistú farbu.
Na záver sirup sceďte cez husté sitko do druhého hrnca/nádoby a ešte horúcim sirupom naplňte pripravené vysterilizované fľaše. Fľaše so sirupom skladujte v chladničke.
Nádchovník ako repelent na hmyz
Vďaka obsahu silných aromatických silíc a éterických olejov sa nádchovník osvedčil aj pri odpudzovaní otravného hmyzu. Ľuďom síce príjemne vonia, no komárom, muchám a moliam už vôbec. Keďže je pri pestovaní v interiéri nádchovník plný listov celoročne, umiestnite ho blízko dverí či na parapet okna, cez ktoré pravidelne vetráte.
V letných mesiacoch vám môže nádchovník robiť spoločnosť aj pri terasovom sedení. Vyhnite sa však pozícii s priamym poludňajším slnkom (najmä južnej expozícii), pretože by mohlo spáliť jeho dužinaté listy.

Nádchovník na ošetrenie kože
Ak vás poštípe hmyz alebo sa vám na koži objaví svrbivá vyrážka, na zmiernenie svrbenia ju skúste potrieť šťavou z listu nádchovníka. Silice v listoch nádchovníka majú totiž protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. V ľudovom liečiteľstve sa tieto listy používajú nielen pri štípancoch, ale aj na urýchlenie hojenia drobných raniek a odrenín na koži.
Nádchovníková masť
Viete o tom, že masť na masírovanie hrudníka pri kašli a nachladnutí si poľahky pripravíte doma v kuchyni? Okrem toho ňou môžete masírovať aj spánky na zmiernenie bolesti hlavy. Na nádchovníkovú masť budete potrebovať iba 2 zložky – 150 ml kokosového oleja a 20 – 25 listov z nádchovníka.

Umyté a osušené listy potrhajte a do hrnca k nim pridajte kokosový olej. Všetko spoločne zahrejte, premiešajte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Následne hrniec premiestnite do chladničky. Na druhý deň zmes opäť zahrejte a cez sitko ju preceďte do čistého uzatvárateľného pohára a odložte do chladu, aby masť stuhla.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom






Komentáre