Ako upiecť kačicu? Jemné mäso a chrumkavá koža – to je kombinácia, ktorej neodoláte!
Vôňa pečenej kačice, dusenej kapusty a k tomu nadýchaná knedľa alebo zemiakové lokše! To znie ako prísľub nefalšovaného chuťového pôžitku. Ak sa vám jesenné mesiace spájajú práve s týmto tradičným, no slávnostným jedlom, nenechajte si ujsť postup, ako upiecť kačku tak, aby bolo jej mäso krásne jemné a koža správne chrumkavá.
Pečená kačica – iba minimum ingrediencií
Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že výborná pečená kačica patrí iba „pod taktovku“ skúsených kuchárov, pravdou je, že s kvalitným mäsom a so správnym postupom sa do jej prípravy môže pustiť aj začiatočník.
Na pečenú kačicu budete potrebovať:
- kačicu
- soľ
- mletú rascu
- 2 jablká
- 1 lyžicu medu
Pečená kačica je štedré a vďačné jedlo, ktoré sa spája so slávnostným rodinným obedom. Aj z toho dôvodu je na mieste otázka, akú veľkú kačicu kúpiť. Ak plánujete pohostiť maximálne 4 – 5 ľudí, vystačíte si s kačicou o hmotnosti približne 2,5 kg. Kačice s touto hmotnosťou sú bežne dostupné v supermarketoch. Pre viac hostí už siahnite po ťažšej kačici – 3,5 kg a viac. Zvyčajne ide o kačice vykŕmené – s vyšším obsahom tuku a väčšou pečeňou. Také kačice nájdete napríklad na trhoch, vo farmárskych predajniach alebo u lokálnych predajcov doma chovanej hydiny.

Ako upiecť kačicu?
Ak sa chcete pre hosťami blysnúť a pripraviť šťavnatú kačicu s chrumkavou kožou, stačí dodržať postup, ktorý pozostáva z troch základných fáz:
- nasolenie kačice vopred,
- pomalé pečenie pri nižšej teplote,
- finálne dopečenie kože do chrumkava.

1. Predpríprava kačice
Kačicu deň vopred pred pečením umyte zvonka i zvnútra a dôkladne ju osušte papierovými utierkami. Pripravte si pekáč vhodnej veľkosti. Pekáč by mal mať aj vyššie veko.
Kačicu poriadne nasoľte. Nebojte sa soľ vmasírovať do záhybov a podkožia. So soľou nemusíte šetriť – na jedno kilo kačice použite približne 20 g soli. Takto pripravenú kačicu uložte do pekáča a odložte do chladničky aspoň na 12 hodín odpočívať.
Pred pečením kačicu vyberte z chladničky von a nechajte postáť pri izbovej teplote. Nemala by sa totiž vkladať do rúry studená.
Mokrými papierovými utierkami zotrite zvyšky soli. Povrch kačice posypte mletou rascou (približne 1 – 1,5 lyžice) a zľahka vmasírujte. Do vnútra kačice vložte 1 – 2 jablká. Na niektorých miestach urobte drobné vpichy vidličkou, aby mohla šťava a tuk jednoducho vytekať do pekáča.
Kačicu uložte do pekáča najskôr hruďou smerom nadol. Zvoľte pekáč, o ktorom máte istotu, že nebude pripaľovať. Vymastiť ho však pre istotu môžete tukom alebo malým množstvom oleja.

2. Pomalé pečenie kačice
Kačicu čaká dlhšie pečenie v rúre pri nižšej teplote (okolo 125 – 150 °C), ako je bežne pri pečení mäsa zvykom. Počas pomalého pečenia kačacie mäso krásne zmäkne. Pekáč preto musí mať veko, no veko sa nesmie dotýkať kačacieho mäsa, čo je výzvou najmä pri veľkých kačiciach. Ak pekáč s vyšším vekom nemáte, pomôžte si alobalom. Zo zdvojeného alobalu vyformujte veko aj s bočnými stranami v takej veľkosti, aby po vložení do pekáča vytvoril okolo kačice akoby „tunel“ uzatvorený zo všetkých strán (s výnimkou dna).
Fáza pečenia je dôležitá, no dobrou správou je, že na pozornosť pomerne nenáročná. Dôležité je vedieť, doba pečenia závisí od hmotnosti kačice. To znamená, že napríklad kačicu s hmotnosťou 2,5 kg budete pri teplote 125 °C piecť 2,5 hodiny pod vekom. Počas pečenia netreba kačicu kontrolovať, nadvihovať veko, ani ju otáčať. Za ten čas môžete pripraviť kapustu, knedľu alebo lokše.

3. Pre delikátne chrumkavú kožu
Po uplynutí času nastupuje záverečné dopekanie. Pekáč s kačicou vyberte z rúry, opatrne odložte veko/alobalový kryt bokom a kačicu, ktorá bola doteraz v pekáči hruďou smerom nadol, otočte naopak – prsiami nahor. Kožu zľahka popichajte vidličkou, kačicu zhora popolievajte tukovým výpekom a vložte naspäť do rúry – no tentokrát teplotu zvýšte na 210 – 220 °C. Už po približne 15 – 20 minútach začne koža chytať peknú zlatistú farbu.
Opäť pekáč s kačicou vyberte, kožu prelejte tukovým výpekom, no potrite ju hneď aj rozpusteným medom. Následne kačicu vráťte do rúry ešte na približne 10 – 15 minút. Čas záverečného dopekania kože je orientačný a pri väčšej kačici to môže trvať o čosi dlhšie.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom










Komentáre