Domáce zemiakové lokše
Zdroj: shutterstock.com

Máte radi zemiakové lokše? S týmto tradičným receptom ich krok za krokom zvládne aj začiatočník

„Lokše milujem, no je s nimi robota…“ Takto občas začína aj končí chuť na zemiakové lokše, ktorých príprava je síce o čosi prácnejšia, no výsledok poteší každého milovníka tradičných a sýtych jedál. Perfektné ku kačaciemu a husaciemu mäsu sú priam spojené s jarmokmi a vinobraním v jesennom období. Chcete sa s prípravou lokší zoznámiť bližšie? Máme pre vás osvedčený recept na zemiakové lokše, ktorý pozostáva iba zo 4 surovín.

Zemiakové lokše – zoznam ingrediencií

Na približne 15 lokší budeme potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 – 350 g hladkej múky do cesta (+ trochu múky na poprášenie dosky)
  • 1 kávovú lyžičku soli
  • kačaciu alebo husaciu masť na potretie
Domáce zemiakové lokše
Zdroj: shutterstock.com

Ako postupovať pri príprave lokší?

Dokonalosť lokší sa ukrýva v poctivom spracovaní cesta. Ak sa k tomu pridá aj niekoľko zaujímavých trikov, s cestom sa bude dať výborne pracovať a všetky lokše budú správne zemiakové.

Varenie zemiakov

Na lokše sa najlepšie osvedčili staré zemiaky, ktoré sú už prirodzene viac škrobovité a obsahujú menšie percento vody. Keďže sa zemiaky po uvarení strúhajú alebo pretláčajú cez krájač na zemiaky, môže ísť aj o zemiaky varného typu B alebo C.

Aby nebolo cesto na lokše príliš vodnaté a nemuselo sa do neho pridávať zbytočne veľa múky, uvaríme zemiaky ešte deň vopred. Po uvarení ich zlejeme a necháme vychladnúť.

Vypracovanie cesta na lokše

Vychladnuté zemiaky zbavíme šupiek a nastrúhame ich najemno. Pridáme lyžičku soli a približne 300 g hladkej múky. Rukami sa snažíme rýchlo vypracovať vláčne a nelepivé zemiakové cesto. Rýchlosť je dôležitá, lebo čím dlhšie sa nastrúhané zemiaky spracovávajú, tým viac púšťajú vodu.

Tvarovanie lokší

Z cesta na pomúčenej dosky vytvarujeme valček dlhý približne 45 cm a z neho začneme odkrajovať kúsky o hrúbke 3 cm. Z kúskov vyformujeme guľky, ktoré na doske rozvaľkáme na tenké okrúhle placky.

Cesto sa v tejto fáze môže lepiť, preto pomúčime aj valček. Čím viac múky sa však dostane na povrch placiek, tým viac pripálenín od múky bude na povrchu hotových lokší. Miesta, na ktorých je veľa múky, môžeme oprášiť suchou mašlovačkou (pierkom), poprípade pri vaľkaní použiť papier na pečenie – ako vrstvu medzi zemiakovým cestom a valčekom.

Opekanie lokší

Na pečenie lokší budeme potrebovať panvicu s väčším priemerom, ako majú rozvaľkané lokše. Panvica sa používa suchá – zásadne bez oleja či iného tuku. Na rozpálenej suchej panvici opekáme lokše z oboch strán. Opekanie netrvá dlho – jednej strane postačí približne 1 – 1,5 minúty (zemiaky už boli uvarené).

To, že je lokša z jednej strany hotová, spoznáme podľa hnedých fľakov až pľuzgierikov. Vtedy ju môžeme otočiť na druhú stranu a takto pokračovať, kým sa surové placky nezmenia na zlatisté lokše.

Je dobrým zvykom po každej lokši utrieť panvicu papierovým obrúskom, aby na panvici nezostala zhorená múka. Tá by sa nalepila na ďalšiu lokšu a zbytočne by jej pridala horkosť.

Mastenie na záver

Každú opečenú lokšu ešte horúcu z oboch strán potrieme husacou alebo kačacou masťou. Takto omastené lokše na seba ukladáme na pripravený tanier a zľahka ich prekryjeme, aby v teple zmäkli.

Na omastenie sa niekedy používa aj bravčová masť alebo maslo. Výsledok je síce stále veľmi chutný, no môže chýbať typická aróma a gurmánsky tón kačacej masti.

Domáce zemiakové lokše
Zdroj: shutterstock.com

S čím lokše podávať?

Táto univerzálna pochúťka je známa tým, že výborne chutí naslano i nasladko. Na slano sa podáva najmä s pečeným kačacím alebo kuracím mäsom a červenou kapustou. Výnimočným gurmánskym pôžitkom sú lokše s kačacou pečeňou a cibuľkou. Lokše sa tiež oplatí vyskúšať aj s kúskami údeného a dusenou kvasenou kapustou či s pečeným bravčovým mäsom a rôznymi pikantnými omáčkami.

Vo verzii na sladko si vyslúžili výbornú povesť lokše potreté slivkovým lekvárom a posypané mletým makom a práškovým cukrom. Do lokší tiež odporúčame plnku s tvarohom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje