Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Jablká sú skvelou desiatou, patria do mnohých chutných domácich koláčov a dajú sa z nich robiť krásne sušené kolieska. V slovenských sadoch sa pestuje veľa obľúbených odrôd a neurazí ani celoročný výber jabĺk v obchodoch. Líšia sa však chuťou, šťavnatosťou a štruktúrou dužiny – a práve to niektoré odrody jabĺk predurčuje vyniknúť ešte viac pri konkrétnom použití.

Lucia Gogová -

Každý pestovateľ izbových rastlín už zrejme čelil chorobám a škodcom, ktoré tieto teplomilnejšie rastliny ohrozujú. Dá sa tomu vyhnúť? Niektoré izbovky sú háklivejšie a vyžadujú si viac starostlivosti. Ak nechcete ďalšiu „mŕtvolku“ v kvetináči, zamerajte sa na ich protipóly – na izbové rastliny, ktoré sú odolné voči chorobám a škodcom.

Lucia Gogová -

Bazalka je známa pre výrazne aromatické listy, ktoré sa používajú na dochutenie jedál stredomorských i ázijských kuchýň. Čerstvá bazalka je intenzívnejšia ako sušená a hotovým pokrmom dáva celkom nový rozmer chutí. Ak chcete mať po ruke zásoby čerstvých bazalkových listov, nie je nič jednoduchšie, ako pustiť sa do pestovania bazalky.

Lucia Gogová -

Máte radi avokádo a láka vás predstava, že si doma vypestujete vlastný avokádovník – teda hruškovec americký? Pestovanie avokádovníka z kôstky je veľmi populárne. Stálozelený tropický stromček bude v interiéri so stabilnou teplotou prekvapivo prosperovať, no chce to jediné – aktivovať životodarnú silu kôstky a nevzdať sa po prvých týždňoch.