Hurmikaki
Galéria (6) Zdroj: shutterstock.com

Ako si dopestovať zdravú maškrtu hurmikaki? Dá sa to aj na Slovensku?

Vyzerá ako rajčina, no nie je. Tak možno na prvý pohľad charakterizovať subtropické ovocie hurmikaki, ktoré si vďaka mnohoročnému šľachteniu môžeme dopestovať aj v záhrade, skleníku či zimnej záhrade.

Galéria

Hurmikaki
Zrelé hurmikaki
Strom hurmikaki - tomel
Hurmikaki na strome
Strom hurmikaki - tomel

Hurmikaki, zvané tiež tomel alebo ebenovník (Diospyros kaki; v doslovnom preklade Diov oheň), je plod plný zdravia. Jeho dužina je aj po zbere tvrdá a trpká (podľa odrody) – aby zosladla a stratila trpkosť, musí sa nechať odležať. Sú však aj odrody, ktoré majú sladkú dužinu už pri zbere, takže sa dajú priamo konzumovať. Farba hurmikaki je obyčajne žltá až ohnivočervená.

Zrelé hurmikaki
Výhodou hurmikaki je, že obsahuje veľa tanínu, čo zvyšuje jeho odolnosť proti škodcom i chorobám, ktorými prakticky netrpí. | Zdroj: shutterstock.com

Zdravá maškrta

Dužina v plnej zrelosti je chuťovo výborná, trochu podobná zrelým marhuliam, rôsolovito lekvárová, takže sa dá natierať na chlebík. Takýto „živý lekvár“ netreba nijako upravovať, len si na ňom zamaškrtiť. A najlepšie je, že na rozdiel od iných sladkých maškŕt ho môžu bez obáv v rozumnej miere a ešte aj s výrazným ozdravným účinkom konzumovať aj srdciari, diabetici, ľudia s tráviacimi problémami i onkologickí pacienti.

Hurmikaki je svojím vysokým antioxidačným potenciálom účinné nielen ako ochrana pred starnutím buniek, ale slúži aj ako prevencia rakoviny ústnej dutiny, pažeráka, žalúdka, hrubého čreva a konečníka.

Obsahuje karotenoidy (lykopén a betakarotén), ktoré spolu s vitamínom C výrazne posilňujú imunitný systém. Tieto karotenoidy chránia pokožku pred negatívnymi účinkami ÚV lúčov – konzumovať hurmikaki je teda zdravšie ako aplikovať si ochranné opaľovacie krémy, ktoré nežiaduco blokujú tvorbu vitamínu D v pokožke, čo karotenoidy nerobia.

Vláknina spolu s vitamínom C má silné detoxikačné účinky, výrazne pomáha črevám aj pečeni.

Strom hurmikaki - tomel
Listy obyčajne opadávajú pred dozretím plodov, ktoré zostávajú na holých konároch. Pred opadaním sa listy sfarbujú dožlta, vínovočervena až fialova, takže strom doslova hýri farbami a je tak žiarivou okrasou jesennej záhrady. | Zdroj: shutterstock.com

Teplomilná drevina s výškou do 6 metrov

Tomel je ovocná drevina, ktorá tvorí buď vysoký ker, alebo nízkokmenný strom. Ten sa z pestovateľských dôvodov udržuje na výške 5 až 6 m. Keďže ide o teplomilnú drevinu, u nás bude rásť a plodiť jedine v teplých, chránených a plne oslnených polohách, prípadne trvalo vysadená či zimujúca v skleníkoch a zimných záhradách. Asi 2 roky po záhradnej výsadbe musíme mladý stromček v zime chrániť pred namrznutím tepelnoizolačným materiálom. Aj kmene starších stromov je vhodné v zime zatieniť doskami – chránia stromy pred predjarným slnkom, aby sa predčasne nezobudili a nenamrzli. Pôdu okolo stromu sa odporúča mulčovať, napríklad slamou, proti zamrznutiu koreňov pri holomrazoch.

Dobrá úroda nie je zadarmo

Hurmikaki je primerane náročné na výživu a pôdu. Vyhovujú mu priepustné, hlboké pôdy s dobrou zásobou živín a humusu, síce dostatočne vlhké, ale aj dobre drenážované (aby neboli zamokrené) a mierne kyslé (s pH 5,5 až 6,5). Dospelé rodiace stromy potrebujú 500 až 700 g dusíka ročne (s prvou dávkou pred kvetom a potom na začiatku leta). Hnojivo vždy rozhodíme na vlhkú pôdu. Potreba fosforu a draslíka nie je taká vysoká ako pri ostatných opadavých drevinách. Fosfor je vhodné dávkovať viazaný na organickú hmotu, takže hnojíme napríklad obohateným kompostom. Pomer NPK je 10 : 4 : 6. Dôležitá je aj systematická, ale len primeraná závlaha, aby sa plody mohli dobre vyvíjať.

Presvetľovanie dreviny

Pri presvetľovaní stromov treba mať na pamäti, že plodné výhony, ktoré vyrastajú na jar a na ktorých rozkvitajú kvety, vyrastajú len z minuloročného dreva, teda nie zo staršieho. Presvetľujeme zásadne na jar. Tomel je však na tvarovanie trochu tvrdohlavý a viac-menej si rastie po svojom. Snažíme sa však strom vytvarovať z 5 hlavných kostrových konárov do kotlovej koruny – dobre osvetlenej aj v strede, kde by tiež mal byť bohatý plodonosný porast. Môžeme skúsiť vytvoriť aj palmety vedené na drôtenke.

Kvety kvitnú zvyčajne až v júni, teda unikajú jarným mrazíkom.

Opeľovanie

Táto drevina je väčšinou opadavá a dvojdomá, aj keď sa vyskytujú určité výnimky. Je logické, že pri klasických semenných odrodách je dôležité nielen čiastočné, ale aj naozaj dobré opelenie a oplodnenie v kvetných semenníkoch. Dobré opelenie alebo aspoň akúsi peľovú provokáciu samičích kvetov potrebujú aj partenokarpické, teda bezsemenné odrody, ktorých základné plody sa tvoria aj bez opelenia – podnecuje to totiž samotnú tvorbu plodov, ale silne to ovplyvňuje aj ich veľkosť a kvalitu, dokonca často i farbu zrelej dužiny. Táto vlastnosť sa nazýva metaxénia. Podľa toho sa odrody delia na stále (vlastnosti plodov sa opelením nemenia) a premenlivé.

Pri bezsemenných premenlivých odrodách svetlá a trpká dužina zosladne a stmavne až po úplnom dozretí. Pri semenných premenlivých odrodách záleží na tom, koľko semien sa vyvinie v plode. Ak sa vyvinú 1 až 3 semená, pri dozrievaní plodov stmavne a zosladne len dužina okolo semien, zvyšok dužiny zostane dlho, niekedy i natrvalo svetlý, ale aj trpký, občas zosladne až pri prezretí. Ak sa však vytvorí 4 a viac semien, celá dužina stmavne a zosladne už v nezrelom stave.

Do skupiny týchto premenlivých odrôd patria napríklad odrody ’Hyakume‘, ’Yemon‘, ’Okame‘, ’Yeddo-ichi‘, ’Maru‘. Uvedené skutočnosti dokazujú, že dobrý opeľovač sa nám zíde pri každej odrode, či už je samoopelivá, alebo cudzoopelivá. Medzi najlepšie opeľovače patria odrody ’Gailey‘ (má len malé plody), ’Zengi-Maru‘, ’Dai Dai Maru‘, ’Seedless‘.

Hurmikaki na strome
Zdroj: shutterstock.com

 

Odrody hurmikaki

Principiálne môžeme odrody hurmikaki rozdeliť podľa toho, či už na strome dokážu plody dozrieť natoľko, aby zosladli, neboli trpké a stali sa priamo konzumovateľné aj bez dodatočného uležania či premrznutia. Ide o odrody so sladkou dužinou.

Odrody s trpkou dužinou, čo nedozrejú dosladka, musia premrznúť buď na strome, alebo krátko v mrazničke, prípadne musia byť 10 až 14 dní v teple, najlepšie v blízkosti zrejúcich banánov či jabĺk, ktoré uvoľňujú plyn etylén stimulujúci zrenie. Takto odležané stratia svoju trpkosť a stanú sa lahodnou pochúťkou. Odrody s trpkou dužinou sa k nám bežne dovážajú, lebo sú odolné a dobre znášajú dopravu i skladovanie.

Strom hurmikaki - tomel
Zdroj: shutterstock.com

Vhodné odrody

  • Odrody so sladkou dužinou, z ktorých mnohé odolávajú teplote −16 °C a krátkodobo znesú i −21 °C, sa u nás bežne pestujú buď v skleníkoch, alebo v najteplejších podmienkach voľne v záhradách. Patrí sem skorá odroda ’Fuyu‘ – najchutnejší tomel, má len samičie kvety a plody tvorí partenokarpicky, aj keď opelenie kvetov zvyšuje kvalitu i veľkosť plodov. Plody sa dajú konzumovať po dozretí priamo zo stromov. Skorá odroda ’Suraga‘ je odroda špičkovej kvality, stojí za vyskúšanie aj u nás. Ďalšími zaujímavými odrodami sú ’Hana Fuyu‘, ’Ichikikei Jiro‘, ’Izu‘, ’Matsumoto Wase Fuyu‘, ’Hyakume‘, ’Delicious‘.
  • Odrody s trpkou dužinou až do úplného dozretia s nutnosťou odležania: ’Costata‘, ’Hiratone Nashiy‘, ’Dai Dai Maru‘, ’Hachiya‘, ’Korokuma‘, ’Okame‘; poloskorá je odroda ’Tanenashi‘.
  • Zo skorých japonských odrôd môžeme v chránených podmienkach pestovať odrody ’Tipo‘, ’Rojo Brilante‘, ’Mela‘, ’Melela‘.
  • Na pestovanie u nás sú vhodné aj hybridy tomelu virgínskeho a japonského, napríklad odroda ’Nikita´s Gift‘ (mrazuvzdorná do −23 °C) či ’Roseyanka‘ (mrazuvzdorná do −27 °C). Obe odrody sú chuťovo veľmi dobré a sú samoopelivé, ale je výhodné – pre kvalitu i veľkosť plodov – mať dobrého opeľovača.
  • Ďalšími kvalitnými stolovými odrodami vyšľachtenými v USA, ktoré sú odskúšané aj v našich podmienkach, sú ’Meader‘, ’Garretson‘, ’Early Golden‘ a ’Ruby‘.
  • Zaujímavá je aj izraelská odroda ’Sharon‘, ktorú možno konzumovať v každom štádiu zrelosti.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám

  1. Anonym says:

    pozol na zálievku hlavne v lete pri raste plodov.ked je veľa vody a hodne daždivé počasie strom zahadzyje plody,nakoľko ovocie rastie skôr ako stopka na ktorej je..radšej nezalievať. 4-5 ročný strom si dokáže strom načerpať dostatok vlahy zo zeme.čo je ešte hlavné pod stromom musí byť čisto,bez buriny a tráv.čím zabezpecíme sucho pod stromom.dobre znáša horúce počasie ako bolo i tohto roku.2014 mi opadlo všetko ovocie nakolko bolo daždivo.tohto roku len 2 kus. a to som ho nepolieval vôbec.

  2. Kassia says:

    Pokusy pestovať hurmikaki v okolí Košíc, na južnom svahu, mi zatiaľ nevyšli. Kúpené stromčeky síce rástli, ale zimu neprežili. Teraz mám zo semena vypestované sadenice, ktoré nechám v kontajneroch a budem ich na zimu sťahovať do tepla. Neviem síce aká je to odroda, ale plody boli vynikajúce, každý s jediným semienkom. Uvítam rady a skúsenosti.

  3. Anonym says:

    Mne to cez zimu vymrzlo, aj napriek mrazuvzdornej odrode do -25 °C, ale co ine mozme pri Poprade cakat?

  4. Cicka says:

    My máme už tretí rok, je vysadený von. Prvý rok sme ho chránili , totalne zabalili do jutoviny a naplnili to slamou. Vlani priniesolprvé ovocie. Bolo na nom asi 50 ks ale nakoniec zostali 2, ostane opadli. Boli male asi ako pingpongova loptička. Jesť sa nedali ani v oktobri, tvrde a zelene.

  5. Katarína says:

    Zasadila som koncom marca nový stromček podľa návodu a vôbec neraší. Predtým som mala niekoľko rokov a ten zase ani nezakvitol. Bol krásny ako solitér. Takže spokojnosť nula bodov. Asi sa im u nás nepáči

  6. Roman says:

    Nepolievam, nehnojim úroda bohatá až nadmerná. 10 kg otrahavam počas rastu, aby sa strom nepolámal. Ale často sú plody vo vnútri čierne. Strom Kaki a Figovník vytláčajú všetko zo záhrady.

  7. Jozef says:

    pred 4 rokmi sme kupili hurmi 2roky po sbe zmrzol ale vždy vyrašil avyrastol snad do vyšky 5m. Tento rok nasadil aj plody ale na naše prekvapenie velkosti plodov egreša, bolo ich snad 5l kedže boli take maličke prve mraziky im pomohli dozriet už koncom oktobra.Ten priebeh dozrievania OK ale prečo take maličke ak je to nejaka planka ako ju preštepit? alebo preočkovat? dakujem za info Jozef.

    1. hallo says:

      Ak Vam vymrzol az po zem, tak pravdepodobne zostala len podnoz, na ktoru je kaki vacsinou vrublovane = diospyros lotus.
      Ja som dostala nasled. info ohladne vrublovania:
      „sa moze ockovat na podpnik umiestneny v crepniku niekedy koncom februara az v marci v izbovych podmienkach, kde ocko prirastie a po 15 maji vysadit rastlinu von, alebo vrublovat po otepleni – zaciatkom aprila spiacimi vrublami, no uspesneost je mensia ako pri ockovani, pripadne ockovat v najhorucejsej casti leta podobne ako sa ockuju ine ovocne stromy. “
      ..len uz teda treba v okoli zohnat ocko ci vrubel uslachtilej odrody…

      1. Jozef says:

        Dakujem za odoved v lete som očkoval i ked ma kmienok priemer 4-5cma vrublovanie necham na februar v tejto oblasti som doma uvydime čo to spraví

  8. Miro says:

    Bývam na Východnom Slovensku vo Vranove kde sú veľké zimy a v roku 2019 som mal veľkú úrodu po 6 rokoch po prvýkrát. Boli krásne veľké plody a je to ukrajinská odroda. Vydržalo mi aj -25 stupňov Celzia. Miro

    1. Michal says:

      Dobry den
      Tak že aj v Michalovciach sa da Hurmikaki pestovať.
      Nemate nahodov stromček Hurmikaki na predaj,alebo neviete poradiť kde by sa dal taky väčši stromček kupiť?
      dakujem Michal

  9. Stefan says:

    Mám ho 5 rokov, nevenujem pozornosti viac, ako iným, nezalievam, nehnojím, nechránim pred mrazom, tento rok skvelá úroda, 40 krásnych plodov, len je problém ich odtrhnúť, tak neviem, či ich ešte nechať na strome? Pár som odtrhol a nechám dozrieť ostatné sú ešte na strome, nikde sa neviem dozvedieť postup. Sú pekne sfarbené do bledooranžova, no ešte tvrdé, aj ked listy celkom opadané

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.