Úvod Záhrada Zelenina a ovocie

Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Nadpis článku znie trochu „nekorektne“, ale je pravda, že muži niekedy uprednostňujú mierne odlišné chute ako ich nežné polovičky. Takže ak sa zamýšľate nad tým, čo vysiať pre „chlapský jazýček“, prinášame vám nasledujúce tipy. Sme však presvedčení, že ostrejšie chute aj zdravotné prínosy týchto plodín ocení celá rodina. Ktoré plodiny by tento rok nemali chýbať na vašom záhone či v kvetináči?

Šalátom a omelete dodá príjemne pikantnú chuť. Na chlebe s masťou zase rozohrá úplne novú hru. Jarná cibuľka si zaslúži miesto v jarnom jedálničku. A nielen vtedy! Postará sa o dávku vitamínov, pomáha bojovať proti infekciám a navyše aj výborne chutí. Ako dopestovať jarnú cibuľku a akým detailom venovať pozornosť?

Lucia Gogová -

Je tu marec a s ním aj široká ponuka sadbových zemiakov v záhradných centrách. Medzi nimi môžete objaviť zaujímavé odrody veľmi skorých a skorých zemiakov. Ak si na novej úrode zemiakov chcete pochutnávať už začiatkom leta, máme pre vás niekoľko postrehov, ako dopestovať skoré zemiaky.

Lucia Gogová -

Sadíte ich v správnom čase, zalievate pravidelne, hnojíte poctivo – a napriek tomu úroda sklamala? Odborník na pestovanie paradajok vysvetľuje, kde môže byť problém. Prečo staré odrody už nestíhajú dnešné podmienky, ako môže nesprávne hnojenie oslabiť rastliny a prečo je opeľovanie v skleníku často nedostatočné? V rozhovore sa dozviete aj to, kedy je lepšie sadiť hybridné odrody, či sa oplatí paradajky zaštipovať a ako zabrániť praskaniu plodov.

Jana Komadelová -

Viete, ktoré semená a cibule okrasných a úžitkových rastlín môžete zasadiť už tento mesiac? Február je dobrým mesiacom na siatie semien odolných letničiek a skleníkových plodín, najmä rajčiakov. Včasným výsevom semien sa môžete tešiť z kvetov a zeleniny väčšiu časť roka – vegetačné obdobie predĺžite opakovaným výsevom od marca.

Cibuľa je nepostrádateľnou súčasťou varenia a bez jej charakteristickej chuti a arómy by mnohé jedlá nemali tie správne grády. Ak máte vo zvyku kupovať niekoľko kilové balenia cibule do zásob, pozrite si praktické tipy, ako cibuľu skladovať, aby nepodliehala predčasnému kazeniu. Máme pre vás tiež zaujímavý tip, ako dať druhú šancu cibuli, ktorá vyklíčila.

Lucia Gogová -