Júl je charakteristický vysokými teplotami a bohatou úrodou, ale často aj suchom. Pre každého záhradkára je to príjemné obdobie, pretože môžete vychutnať prvé plody svojej práce. Na druhej strane si záhradka vyžaduje veľa pozornosti a energie. To vám však čoskoro vráti.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Konečne sa môžete tešiť z bohatej úrody ovocia a zeleniny. Ak chcete mať ale plné koše úrody aj na konci leta či v jeseni, mali by ste znova konať a do pôdy vysiať nové semienka rastlín. Rovnako to platí aj pre kvety – prerieďte záhony, rozmnožte nové rastlinky či vysejte dvojročky.
Čerstvý kôpor je veľmi obľúbená kuchynská bylina, nielen v našich končinách. Poznáme ho najmä ako nevyhnutnú prísadu do niektorých omáčok, marinád, na ryby či mäso. Je vysoko aromatický a ľahko sa pestuje.
Kto by odolal pokušeniu vypestovať si vo vlastnej záhrade sladké a šťavnaté melóny? Odradiť vás však môžu niektoré problémy pri pestovaní tejto chutnej a zdravej letnej plodiny.
Ako si vyrobiť domáce hnojivo pre rastliny a z čoho ho získať? Vedeli ste o týchto možnostiach?
Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.
Akú zeleninu môžete zasiať ešte teraz a mať z nej úžitok v lete? Ak ste stále nestihli vysiať niektoré semiačka zeleniny, ešte sa dá. Viete, aké druhy ešte stihnú vyrásť?
Listový šalát sa dá pomerne ľahko vypestovať. Režeme ho podľa potreby a vždy niečo na riadku zostáva. Pestovanie hlávkového šalátu je náročnejšie.
Natrháte si vedierko jahôd, zopár zjete hneď a ostatné odložíte do chladničky. Lenže už na ďalšie dni nie sú také svieže ako po zbere. Čo s tým?
Každý šikovný záhradkár, ktorému záleží na zdraví svojej rodiny, sa dnes snaží používať čo najmenej chémie pri pestovaní plodín. Samozrejme, úrodu treba chrániť pred škodcami, ináč by sme o ňu prišli. Ponúkame vám niekoľko tipov na výrobu domácich biologických prípravkov.
Teploty vonku rastú, a preto je najvyšší čas zosumarizovať všetky jarné práce a pripraviť záhradku na leto. Onedlho tu bude obdobie zbierania úrody, ale samozrejme tiež ustavičného polievania a zbavovania buriny. Ako si to uľahčíte?
Karfiol je na našom území často pestovanou zeleninou. Avšak na to, aby sa nám podarilo vypestovať chutný a kvalitný potrebujeme zručnosť a skúsenosti. Viete, ako si vypestovať karfiol, ktorý s radosťou použijete na varenie či pečenie?
Kde sa diskutuje