Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Júl je charakteristický vysokými teplotami a bohatou úrodou, ale často aj suchom. Pre každého záhradkára je to príjemné obdobie, pretože môžete vychutnať prvé plody svojej práce. Na druhej strane si záhradka vyžaduje veľa pozornosti a energie. To vám však čoskoro vráti.

Konečne sa môžete tešiť z bohatej úrody ovocia a zeleniny. Ak chcete mať ale plné koše úrody aj na konci leta či v jeseni, mali by ste znova konať a do pôdy vysiať nové semienka rastlín. Rovnako to platí aj pre kvety – prerieďte záhony, rozmnožte nové rastlinky či vysejte dvojročky.

Čerstvý kôpor je veľmi obľúbená kuchynská bylina, nielen v našich končinách. Poznáme ho najmä ako nevyhnutnú prísadu do niektorých omáčok, marinád, na ryby či mäso. Je vysoko aromatický a ľahko sa pestuje.

Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.

Každý šikovný záhradkár, ktorému záleží na zdraví svojej rodiny, sa dnes snaží používať čo najmenej chémie pri pestovaní plodín. Samozrejme, úrodu treba chrániť pred škodcami, ináč by sme o ňu prišli. Ponúkame vám niekoľko tipov na výrobu domácich biologických prípravkov.

Teploty vonku rastú, a preto je najvyšší čas zosumarizovať všetky jarné práce a pripraviť záhradku na leto. Onedlho tu bude obdobie zbierania úrody, ale samozrejme tiež ustavičného polievania a zbavovania buriny. Ako si to uľahčíte?