Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Efektívne zavlažovanie – teda také, ktoré vás stojí čo najmenej investovaného času aj peňazí, nie je v súčasnosti žiaden rozmar. Práve naopak! Šetrenie vodou by malo byť úplnou samozrejmosťou nielen v domácnosti, ale aj v záhrade. Ako využívať dažďovú vodu? Kedy a ako polievať záhony? Zozbierali sme pre vás 20 praktických tipov.

Aby ste si mohli užívať skutočný gastronomický zážitok z grilovania, majte vždy poruke čerstvé bylinky, ktoré vylepšia chuť mäsa a zeleniny aj pri grilovaní. Niektoré bylinky jednoducho ku grilovaniu patria. Ponúkame vám prehľad tých najlepších druhov, ktoré sa oplatí pestovať.

V našich záhradách sa neobjavujú len starí známi škodcovia, ale čoraz častejšie pozorujeme nových nepriateľov zeleniny a ovocia. Medzinárodný obchod, zmena klímy a ďalšie zmeny v prírodnom prostredí, znamenajú aj výskyt nových druhov škodcov.

Pestovanie citrusov dnes prežíva renesanciu. Avšak aktuálne trendové pestovanie citrusových rastlín nie je ani zďaleka novodobým fenoménom. Je oživením starej tradície, ktorá pochádza zo sedemnásteho storočia. Viete, čo je najdôležitejšie pri pestovaní citrusov?

Júl je charakteristický vysokými teplotami a bohatou úrodou, ale často aj suchom. Pre každého záhradkára je to príjemné obdobie, pretože môžete vychutnať prvé plody svojej práce. Na druhej strane si záhradka vyžaduje veľa pozornosti a energie. To vám však čoskoro vráti.

Konečne sa môžete tešiť z bohatej úrody ovocia a zeleniny. Ak chcete mať ale plné koše úrody aj na konci leta či v jeseni, mali by ste znova konať a do pôdy vysiať nové semienka rastlín. Rovnako to platí aj pre kvety – prerieďte záhony, rozmnožte nové rastlinky či vysejte dvojročky.

Čerstvý kôpor je veľmi obľúbená kuchynská bylina, nielen v našich končinách. Poznáme ho najmä ako nevyhnutnú prísadu do niektorých omáčok, marinád, na ryby či mäso. Je vysoko aromatický a ľahko sa pestuje.

Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.

Kde sa diskutuje