Tieto bylinky pestujte, ak chcete vylepšiť každú grilovačku
Aby ste si mohli užívať skutočný gastronomický zážitok z grilovania, majte vždy poruke čerstvé bylinky, ktoré vylepšia chuť mäsa a zeleniny aj pri grilovaní. Niektoré bylinky jednoducho ku grilovaniu patria. Ponúkame vám prehľad tých najlepších druhov, ktoré sa oplatí pestovať.
Galéria
Pestrá zmes byliniek v záhone alebo väčšej nádobe pôsobí veľmi príjemne a dekoratívne, zároveň poskytuje aj čerstvé prísady na dochucovanie jedál. Ak máte takýto záhon v blízkosti letnej kuchyne alebo terasy, kde si radi a často pripravujete jedlá, máte vyhraté. Hocikedy si tak môžete odštipnúť vetvičku rozmarínu, bazalky, mäty alebo pažítky. Ich pravidelným používaním rastlinkám nijako neuškodíte, naopak, podporíte ich rast a pomôžete im udržať sa v dobrej forme.
Čerstvé či sušené?
Všeobecne platí, že na grilovanie sú čerstvé bylinky lepšie ako sušené. A nie je to len preto, že sušené byliny vám pri grilovaní ľahko zhoria. Aby sa chuť byliniek preniesla na grilované mäso, treba ho najskôr dôkladne namarinovať v oleji s čerstvo nasekanými bylinkami. Tie zo svojich éterických olejov vylučujú flavinoidy, ktoré nielenže zvýraznia chuť a arómu jedla, ale taktiež nám dodajú látky prospešné pre zdravie, ktoré sa v sušených bylinkách nachádzajú už len veľmi málo alebo sa postupne strácajú. Práve z tohto dôvodu by sa staré nasušené bylinky mali vymieňať, ideálne každé 1 až 3 roky.
Kulinárske pravidlá
Čerstvo nasekané bylinky určite zvýraznia chuť grilovaného mäsa. Je len na vás a na vašich chuťových pohárikoch, ktorou bylinkou sa ho rozhodnete dochutiť. Aj tu však existujú všeobecné kulinárske pravidlá:
- Rozmarín, petržlen, šalvia alebo bazalka sa výborne hodia k hovädziemu mäsu, prípadne ku kuraciemu.
- Estragón, bazalka, oregano sa dobre kombinujú s kuracím mäsom.
- Zmes šalvie, rozmarínu a tymianu zvýrazní chuť bravčového mäsa.
- Oregano, tymian, fenikel alebo kôpor prepožičajú úžasnú chuť grilovaným rybám.
9 byliniek na grilovaciu párty
Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)
Typická stredomorská rastlina, ktorú môžete pestovať v záhone i v nádobe. Na chránenom mieste sa pekne rozrastie. Šíri okolo seba príjemnú vôňu, ktorá ale nevonia komárom. Vyžaduje slnečné miesto chránené pred vetrom. Listy zberajte podľa potreby v malých množstvách.
Použitie: Čerstvé listy sa používajú pri príprave jahňacieho alebo bravčového mäsa. Môžete si z neho vytvoriť aj aromatické bylinkové maslo.
Šalvia lekárska (Salvia officinalis)
Aromatická bylinka, ktorá ponúka niekoľko odrôd s farebne výraznými listami. Na svoj rast potrebuje slnečné miesto a ľahkú suchú alkalickú pôdu. V lete odstraňujte kvetné vrcholky a každý štvrtý alebo piaty rok nahraďte zdrevnatené rastliny novými. Najlepšie sú listy zberané tesne pred kvitnutím.
Použitie: Jej listy sú výborné na dochutenie tučného mäsa. Spolu s mladou cibuľkou je výborná do hydinových plniek.
Tymian (Thymus)
Dodá jedlám tú najlepšiu chuť, či už pri varení, alebo grilovaní. Pestuje sa na slnečných miestach, v ľahkej a dobre priepustnej pôde. Časté zberanie a strihanie mu prospieva, čím sa postupne zahusťuje do malého kríčka.
Použitie: Na dochutenie rýb a hydiny, vhodný tiež na prípravu marinád, plniek, omáčok a pikantnej salsy. Šalátom dodá výraznejšiu chuť. Vetvičku môžete hodiť aj do pahreby, aby ste prevoňali vzduch.
Bazalka (Ocimum basilicum)
Taktiež jej vyhovujú teplé slnečné miesta chránené pred vetrom a poludňajším slnkom. Doprajte jej pritom priepustnú, ale vlhkú pôdu, vďaka ktorej bude veľmi dobre prosperovať. Mladé listy zberajte priebežne.
Použitie: Môžete ju pridať do marinády, alebo ak chcete, aby si zachovali listy sviežu zelenú farbu, môžete ju použiť na dozdobenie grilovaného mäsa alebo zeleniny.
Mäta (Mentha × piperta)
Veľmi rýchlo sa v záhrade rozrastá, preto ju pestujte radšej v nádobe. Obľubuje pravidelnú zálievku a polotienisté miesta s pôdou bohatou na živiny. Najaromatickejšie sú listy tesne pred kvitnutím.
Použitie: Je výborná na ochutenie nových zemiakov, do šalátov alebo i na prípravu letných nápojov.
Medovka (Melissa officinalis)
Darí sa jej na slnečnom mieste, pred poludňajším slnkom ju však treba chrániť. Nezabúdajte na pravidelnú zálievku a dávajte pozor, aby jej nevyschol substrát. Listy zberajte podľa potreby, najvýraznejšie sú pred kvitnutím.
Použitie: Najideálnejšie je, keď sa používa v čerstvom stave, pretože sušením stráca veľmi rýchlo arómu. Vhodná na dochucovanie rýb alebo húb, vhodná taktiež do šalátov či na dezerty.
Pažítka (Allium schoenoprasum)
Je to trváca bylinka, ktorej sa darí na slnečnom alebo polotienistom mieste. Nenechávajte pôdu preschnúť. Ak necháte pár centimetrov vňate na rastline, bude mať opäť silu dorásť a nevyschne vám.
Použitie: Je bohatá na množstvo vitamínov a vďaka jej jemne štipľavej chuti dochutíte napríklad grilované zemiaky, zeleninu či šalát. Je vhodná ako ozdoba na mnohé nátierky.
Petržlen vňaťový (Petroselinum crispum)
Môže byť kučeravý alebo hladkolistý. Výborne sa mu darí aj v črepníku. Vyhovujú mu teplejšie, ale i chladnejšie miesta s pôdou bohatou na živiny. Vňať zberajte, keď je rastlina vysoká asi 15 cm.
Použitie: Výborne ňou ochutíte akúkoľvek zeleninu, napríklad cuketu alebo papriku, ktorú sa chystáte grilovať. Je to výborná zásobáreň vitamínu C a antioxidantov.
Oregano (Origanum vulgare)
Obľubuje slnečné a teplé miesta, aj preto sa často používa v stredomorskej kuchyni. Šíri okolo seba príjemnú sviatočnú vôňu, v ktorej cítiť slnko a letnú náladu. Navyše je to najobľúbenejšie korenie všetkých pizzerií.
Použitie: Hodí sa k ľubovoľnému mäsu i zelenine, do šalátov a napriek svojej výraznej vôni sa znesie aj s ďalšími bylinkami.
Označovače na bylinky
Aj napriek tomu, že sa v bylinkách vyznáte a nepotrebujete si ich označovať, verte či neverte, vaši členovia rodiny to určite ocenia. A to je dôvod, prečo sme sa rozhodli vyrobiť tieto jednoduché štítky z modelovacej hmoty. Sú odolné proti vode, takže sa nemusíte báť, že sa z nich nápis zmyje.
Text: redakcia
foto: isifa/Shutterstock
zdroj: časopis Urob si sám
Komentáre