Ako si vypestovať zdravý a voňavý kôpor?

Kôpor (Anethum graveolens)
Zdroj: iStock

Čerstvý kôpor je veľmi obľúbená kuchynská bylina, nielen v našich končinách. Poznáme ho najmä ako nevyhnutnú prísadu do niektorých omáčok, marinád, na ryby či mäso. Je vysoko aromatický a ľahko sa pestuje.

Kôpor (Anethum graveolens) pochádza z juhozápadnej Ázie. Zvyčajne používame jeho vňať, ale využiteľné sú aj semiačka – pridávajú sa do marinád. Čerstvé bylinky môžeme celoročne pestovať v interiéri alebo od jari do jesene v exteriéri, buď v kvetináčoch alebo priamo v záhrade. Zaujímavé je, že kôpor sa „zasadí“ aj sám. Semiačka z kôpru jednoducho padnú na zeminu a po čase z nich opäť vyrastie nová bylinka. Na mrazy je však veľmi citlivý, obľubuje teplo.

Pestovanie a skladovanie kôpru

Táto voňavá bylinka potrebuje dostatok slnečného svetla, v úplnom tieni sa jej dariť nebude. Denne by mala mať 6 až 8 hodín slnečného žiarenia. Prakticky nič ďalšie nevyžaduje – nepotrebuje žiadnu špeciálnu pôdu, prežije i pár dní sucha. Samozrejme, je fajn, keď na pravidelnú zálievku nezabúdame.

Kôpor
Zdroj: iStock

Čo ešte potrebujete vedieť?

  • Semená kôpru vyklíčia za 10 až 14 dní. Najlepšie sa im darí na jar. Vypestované sadenice vysádzame von, keď je teplota pôdy 15 až 20 stupňov Celzia.
  • Kôpor je väčšia bylinka, preto potrebuje dostatok priestoru. Medzi jednotlivými sadenicami nechávajme približne 40 centimetrov. Mladé rastlinky chráňte pred silným vetrom.
  • Kôpor môžeme počas leta priebežne dosádzať, ideálne to je najmä vtedy, keď časť nechávame na semeno a časť používame ako vňať.
  • Bylinka nemá veľa nepriateľov, za čo vďačí silnej vôni. Niekedy sa však môže objaviť pleseň z nadmernej vlhkosti. Pozitívne je, že priťahuje lienky, ktoré sa živia voškami. Takže, ak máte problém s voškami, kôpor priláka ich ničiteľky.
  • Kôpor, ktorý nespotrebujete ako čerstvý, zmrazte. Môžete ho mraziť vcelku, ale šikovnejšie riešenie je zmraziť nasekaný s troškou oleja v kockách ľadu.
Kôpor
Zdroj: iStock

Ako využiť kôpor?

Všetky časti kôpru sú jedlé od listov po stonky, kvety i semená. Čerstvý kôpor má jemne pikantnú aromatickú chuť. Poznáme ho najmä z kôprových omáčok našich mám či starých mám. Najlepšie chutí v čerstvom stave, sušený kôpor stráca veľa zo svojej pôvodnej chuti.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Táto bylinka sa skvele hodí k uhorkám, preto sa pridáva aj do nakladaných uhoriek či do tzatziki. Chutí však aj s obilninami a morskými plodmi. Dochucuje marinády, dresingy, skvele sa kombinuje s citrónom a vajíčkami.

Kôpor (Anethum graveolens)
Zdroj: iStock

Kôpor ako liečivá bylinka

Kôpor nie je len voňavou a chutnou bylinkou, má tiež výhody pre naše zdravie. Záznamy o používaní kôpru sa datujú už z roku približne 1550 pred Kristom a pochádzajú z Egypta. Egypťania ho používali na podporu trávenia, potlačenie nadúvania a zápchy. O rímskych gladiátoroch je zase známe, že si na pokožku natierali kôprový olej, aby urýchlili hojenie popálenín. Odvtedy už vieme, že kôpor je dobrým pomocníkom aj pri pálení záhy, dokonca sú potvrdené aj jeho pozitívne vplyvy proti depresii. Má vysoký obsah vápnika, podporuje zdravie kosti. Existuje predpoklad, že zvyšuje produkciu mlieka u dojčiacich matiek a bylinkári ho používajú aj na liečbu menštruačných porúch.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.