Druhy zeleniny, ktoré môžete zasiať ešte teraz a vychutnať si ich v lete
Akú zeleninu môžete zasiať ešte teraz a mať z nej úžitok v lete? Ak ste stále nestihli vysiať niektoré semiačka zeleniny, ešte sa dá. Viete, aké druhy ešte stihnú vyrásť?
Galéria
Okra
V slnečnom teplom prostredí sa darí okre. Ak ju zasejeme ešte teraz, koncom júla – začiatkom augusta môžeme zberať úrodu. Vďaka veľkým listom a výrazným kvetom pôsobí veľmi dekoratívne. Na pestovanie potrebuje podobné podmienky ako paprika. Vyžaduje pravidelné a hojné zalievanie. Plody dorastajú prakticky celé leto, až do septembra. Odrezávajte ich ostrým nožom, ešte keď sú mladé a svieže, pretože staršie plody sú vláknité. Ak chcete vypestovať semená, nechajte plody úplne vyzrieť. Potom praskajú a semená z nich vypadávajú.
Rímsky šalát: Little Gem
Šalát Little Gem je veľmi obľúbená odroda šalátu so sviežou chuťou. Jeho výhodou je aj rýchly rast. Pozor však, nemá veľmi rád horúce počasie, ale existujú odolnejšie druhy. Little Gem môžete ochutnať už 45 dní od výsevu. Bude sa mu dariť v polotieni alebo v tieni. Potrebuje časté polievanie, ale pozor, aby ste nepoškodili korene, sú plytké.
Hrášok
Komu by nechutil mladý šťavnatý hrášok? Kým vyrastie zo semena tak, že si ho vychutnáte, potrvá to 60 až 70 dní. Záleží od druhu. Sú aj rýchlejšie rastúce lahôdkové odrody. Pestuje sa ľahko, je nenáročný na pôdu, ale neznáša ťažkú vlhkú neprevzdušnenú zeminu. Nikdy ho nepestujte na tom mieste, kde rástol hrach predtým, a to ani po dvoch či troch rokoch. Na sladké a veľké struky potrebuje dostatok vody. Neskorší výsev síce znamená kratšiu stonku a slabšiu úrodu, ale i tak sa to oplatí.
Reďkovka
Reďkovka je vhodná na pestovanie aj pre úplných začiatočníkov. Rastie rýchlo a chutí omnoho lepšie, ako tá zo supermarketov. Úrodu môžete zberať už 40 až 45 dní po výseve. Buľvy nevyberajte predčasne, potom nebudú môcť dozrieť do plnej chuti a pikantnosti. Reďkovke sa darí v pôde bohatej na humus a v polotieni. Zalievajte ju ráno aj večer.
Zelená fazuľka
K zelenine, ktorú môžeme zberať čoskoro po výseve patrí aj zelená fazuľka. Uprednostňuje teplé počasie, dostatok vody, nemá rada premokrenú pôdu a burinu. Struky zberáme, keď sú semená ešte mäkké. Pozor, surové struky obsahujú jedovaté látky, vždy ich treba tepelne upraviť! Aj pred mrazením ich prelejte vriacou vodou ale 2-3 minúty povarte.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre