Čo treba vedieť o červenej repe a jej pestovaní?
Je málo plodín, ktoré sú tak výživné a pritom sa ľahko pestujú – ako červená repa. Táto všestranne použiteľná zelenina bola známa už v starom Ríme. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťaviť, nakladať. Niektoré živiny sa však pri tepelnej úprave strácajú.
Galéria
Čo obsahuje repa?
Repa je bohatá na dusičnany. Hoci dusičnany v spracovanom mäse majú škodlivé účinky na zdravie, tie, ktoré sa nachádzajú v repe, prinášajú výhody. Naše telo ich premieňa na oxid dusnatý, molekulu, ktorá uvoľňuje a otvára krvné cievy. Výsledok? Nižší krvný tlak a lepší prietok krvi.
Ak budeme pravidelne jesť repu, odzrkadlí sa to aj na zdravom krvnom obehu mozgu, čo znižuje riziko demencie a zlepšuje jeho funkcie. Lepší prietok krvi znamená nielen lepšie vyživovanie orgánov, ale tiež ich lepšie zásobovanie kyslíkom.
Náš tip: Viete, že ak zjete repu alebo vypijete šťavu z nej dve až tri hodiny pred cvičením, zvýši váš atletický výkon, vrátane vytrvalosti a energie.
Čím farebnejšie, tým zdravšie
Jasne červené a žlté sfarbenie repy majú na svedomí špeciálne pigmenty – betalaín. Vďaka nemu má repa vysoký obsah antioxidantov a protizápalové účinky. Betalaín pomáha predchádzať oxidačným procesom v tele, ktoré vedú k starnutiu a k vzniku degeneratívnych chorôb, k artritíde, k rakovine, k chorobám srdca a ciev.
Okrem toho je to zelenina s vysokým obsahom vitamínov A a C. Vitamín A je dôležitý pre zrak, vitamín C podporuje zdravý imunitný systém a je nevyhnutný na boj proti vírusom. Červená repa je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny, čo prospieva zdraviu tráviaceho ústrojenstva a znižuje pocit hladu.
Ako pestovať červenú repu
I keď sa pestuje jednoducho, dobré je vedieť niekoľko základných informácií:
- najlepšie sa jej darí na miestach, kde rástli zemiaky a strukoviny,
- pôdu pred výsevom zásobte kompostom obohateným o draslík a fosfor, prípadne bór,
- repa nepotrebuje prihnojovať dusíkom, berie si ho z pôdy,
- rastliny pravidelne zavlažujte, ale nepremokrite pôdu,
- s výsevom repy sa neponáhľajte, stačí ju vysiať kedykoľvek od apríla do konca júna,
- posledné buľvy pozbierajte ešte pred prvými mrazmi, pretože je na mráz citlivá.
Vyskúšajte: Hummus z červenej repy a cíceru
Jedlá z repy sú u nás známe vo všetkých formách, v moderných receptoch prevláda okrem surovej, najmä pečená. Vyskúšajte tento netradičný recept na hummus nabitý kvalitnými živinami. Vychutnáte si ho ako nátierku, prílohu či na olovrant s baby mrkvou alebo stonkovým zelerom.
Čo potrebujete na cícerovo-repový hummus?
- 540 ml konzervovaného cíceru, prepláchnite a nechajte odtiecť vodu
- ¾ šálky uvarenej nakrájanej repy
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- 1 lyžica tahini
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička papriky
- ½ lyžičky mletej rasce
Postup prípravy
Cícer, repu, citrónovú šťavu, tahini, olivový olej, cesnak, soľ, papriku, rascu a 2 lyžice vody rozmixujte v mixéri dohladka. Podávajte v miskách ozdobený petržlenovou vňaťou alebo inými bylinkami.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Červenú repu mám najradšej ako šalát k jedlu, surovú červenú repu nadrhneme na drháčiku pridáme nadrhnuté jablko dve tri lyžičky medu , premiešame a dávame napr. k pečenému kuraciemu stehnu s ryžou a mňamka je hotová.