Čerstvé fašiangové šišky s džemom a cukrom
Zdroj: istock.com

Fašiangové dobroty, ktoré vám pobláznia chuťové bunky! Nadýchané šišky, obľúbené fánky aj sladké kapustníky tradičným spôsobom

Prvé zimné mesiace sú už tradične spojené s Fašiangami. Ide o obdobie medzi sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou, počas ktorého sa najmä ľudia na vidieku v hojnej miere zabávali na tancovačkách a pri rôznych veseliciach. Stoly zapĺňali typické fašiangové jedlá, ako sú šišky, fánky, huspenina a domáce zabíjačkové pochúťky. Ak si chcete kúsok tradičnej fašiangovej atmosféry preniesť aj ku vám domov, nenechajte si ujsť nasledujúce recepty.

Fašiangy na Slovensku

Obdobie niekoľkých týždňov krátko po vianočných sviatkoch malo jasný význam. Na poliach sa nedalo pracovať a komory boli ešte dostatočne plné, aby si ľudia mohli dosýta užiť hodovanie. Popolcovou stredou sa totiž pre kresťanov začínalo obdobie pôstu, preto sa stali Fašiangy obľúbenou a pomerne veselou časťou roka, počas ktorej sa konali maškarády v maskách zvierat, veselice, veľké dedinské stretnutia aj svadby. A tam, kde je veľa ľudí, sa vždy zíde mať pripravené veľké zásoby dobrého jedla…

Na slovenskom vidieku sa v tomto čase zároveň konali aj zabíjačky. Nechýbali preto najmä tradičné zabíjačkové jedlá, slanina, pečienka (pečené zabíjačkové mäso), klobásy, ale ani sladké múčne pokrmy. Podnosmi sladkých múčnikov bol pohostený každý účastník uzimeného fašiangového sprievodu.

Nadýchané kysnuté šišky

Veľkú tradíciu medzi fašiangovými jedlami má vysmážané sladké pečivo. Medzi všetkými jednoznačne vedú kysnuté šišky v klasickom okrúhlom tvare s lyžičkou džemu uprostred.

Na kysnuté šišky budeme potrebovať:

  • 550 g hladkej múky
  • 4 lyžice roztopeného masla
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2 žĺtky
  • 2 štipky soli
  • kvások – 2 dcl mlieka, 1 kocka droždia, lyžička cukru
  • ovocný džem
  • práškový cukor na posypanie
  • rastlinný olej na vysmážanie
Čerstvé fašiangové šišky s džemom a cukrom
Zdroj: istock.com

Postup, ako pripraviť šišky

  1. Zemiaky uvaríme. Po vychladnutí ich očistíme od šupiek a nastrúhame najemno.
  2. Do 2 dcl vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozrobíme kocku droždia. Premiešame a počkáme, kým sa na povrchu kvásku neobjavia bublinky.
  3. Do misy nasypeme múku, pridáme roztopené teplé maslo, nastrúhané zemiaky, 2 vaječné žĺtky a 2 štipky soli.
  4. Všetko v mise zalejeme kváskom a miešame dovtedy, kým nevypracujeme rovnomerné a pružné cesto.
  5. Cesto prekryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto podkysnúť aspoň na 30 – 40 minút.
  6. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a zľahka ho vyvaľkáme na hrúbku 2 – 2,5 cm. Kolieskom alebo pohárom vykrajujeme okrúhle šišky. Prstom do stredu urobíme priehlbinu. Poukladáme šišky na dosku a necháme ďalších 15 minút kysnúť.
  7. Do panvice dáme toľko oleja, aby v ňom šišky plávali. Nemali by sa dotýkať dna panvice. Šišky smažíme postupne dozlatista z oboch strán. Pri smažení zväčšujú objem, a preto je lepšie, ak sa o seba navzájom nedotýkajú.
  8. Hotové šišky ukladáme na plech vystlaný papierovými obrúskami, ktoré odsajú prebytočný olej. Plníme ich do jamky ovocným džemom a posypeme bohatou vrstvou cukru.

Fašiangové fánky

Fánky – nazývané božie milosti – patria medzi známe fašiangové jedlá, preto nečudo, že sa v tomto období radia medzi najvyhľadávanejšie recepty. Aj tu však platí, že „čo región, to iný recept aj výsledok“. Raz sú tenšie a chrumkavé, inokedy nadýchané a veľmi mäkké. Na rozdiel od šišiek, ktoré sú z kysnutého cesta, fánky nepotrebujú droždie, no často obsahujú smotanu alebo tvaroh.

Na fánky budeme potrebovať:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice roztopeného masla
  • 1 lyžicu cukru
  • 1 čajovú lyžičku jedlej sódy
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • rum
  • citrónovú kôru
  • rastlinný olej
  • práškový cukor na obaľovanie
Fašiangové fánky
Zdroj: shutterstock.com

Postup, ako pripraviť fašiangové fánky

  1. Do misy dáme takmer všetky prísady – konkrétne múku, tvaroh, vajcia, maslo, cukor, jedlú sódu, štipku soli a podľa chuti sa môže pridať aj malé množstvo rumu a najemno nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna.
  2. Všetko spolu vypracujeme do podoby pružného cesta. Toto cesto nepotrebuje kysnúť, preto s ním môžeme hneď pracovať.
  3. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku približne 4 – 5 mm. Pomocou radielka cesto rozkrájame. Najskôr urobíme vodorovné pásy, a potom aj pásy vedené mierne šikmo. Výsledkom tak nie sú štvorce ani obdĺžniky, ale skôr kosodĺžniky.
  4. Na fánkach sa zvyknú robiť 1 – 3 zárezy nožom, aby sa vysmažili v strede. V niektorých regiónoch sa fánky cez stredový rez pretáčajú a vo výsledku tak majú po usmažení zaujímavý tvar.
  5. Fánky vysmážame podobne ako šišky – teda dozlatista, vo väčšej panvici a v dostatočnom množstve rastlinného oleja.
  6. Ešte horúce hotové fánky obalíme v práškovom cukre.

Tradičné sladké kapustníky

Na kapustníky nedali staršie generácie dopustiť. Veľmi sýte pečivo má vďaka hlávkovej kapuste na karameli jedinečnú chuť. Ak si na kapustníky už iba matne spomínate, môžete si ich pripraviť podľa tohto receptu.

Na kapustníky budeme potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 dcl oleja
  • kvások – 2 dcl mlieka, 1 kocka droždia, lyžička cukru
  • 700 – 800 g čerstvej hlávkovej kapusty
  • 4 lyžice cukru
  • 1 čajovú lyžičku škorice
  • rastlinný olej (pre autentickosť môže byť aj bravčová masť)
  • soľ
Sladké kapustníky
Zdroj: shutterstock.com

Postup, ako pripraviť sladké kapustníky

  1. Hlávkovú kapustu nakrájame na tenké prúžky a zľahka osolíme. Necháme ju chvíľu postáť, aby pustila šťavu, ktorú z nej rukami vytlačíme.
  2. V širšom hrnci rozohrejeme 4 lyžice oleja a pridáme k nemu 4 lyžice cukru. Zohrievame, kým cukor nezhnedne a nezmení sa na karamel.
  3. Do hrnca ku karamelu pridáme zmäknutú nakrájanú kapustu. Všetko v hrnci dôkladne premiešame a dusíme kapustu do zmäknutia. Podľa chuti môžeme pridať ešte 1 čajovú lyžičku škorice a trocha cukru.
  4. Na rade je príprava cesta. Do 2 dcl vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozrobíme kocku droždia. Premiešame a počkáme, kým sa na povrchu kvásku neobjavia bublinky.
  5. Do misy dáme múku, olej, vajce, ½ lyžičky soli a kvások. Všetko spolu vypracujeme do nadýchaného cesta. Cesto prekryjeme utierkou a odložíme kysnúť do tepla aspoň na 1 hodinu.
  6. Hotové cesto presunieme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku cca 1 – 1,5 cm a nakrájame na štvorce s veľkosťou 15 × 15 cm (môžu byť aj menšie štvorce – výsledkom budú menšie kapustníky).
  7. Do stredu každého štvorca naložíme vychladnutú kapustovú plnku a protiľahlé rohy pospájame. Vzniknuté bochníčky vytvarujeme, aby mali rovnomerný tvar a poukladáme ich na vymastený plech spojenými rohmi smerom nadol.
  8. Každý kapustník potrieme zvrchu olejom (alebo pomastíme) a popicháme vidličkou aspoň na 3 miestach, aby mala kadiaľ unikať para a nepotrhali sa.
  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút dozlatista.
Kapustníky sú známe aj vo verzii na slano. Plnka je zvyčajne pripravená z cibule, čerstvej hlávkovej kapusty a soli alebo z kyslej kapusty, cibule, korenia a opečenej slaninky.

Text: Lucia Gogová
Foto: istock.com, shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje