Pečené ryba
Galéria (8) Zdroj: iStock

10 tipov, ako si doma pripraviť perfektnú rybu

Ryby sú vynikajúci zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov a ak si vyberiete tučné, tak i kvalitných omega-3 mastných kyselín. Bez ohľadu na ročné obdobie by mali byť základnou zložkou zdravej a vyváženej stravy. V lete máme k rybám o to bližšie, že ich ponúkajú bufety na kúpaliskách či reštaurácie letoviskách v zahraničí. Chutnú rybu si ľahko pripravíte aj doma. Ako na to?

Galéria

Pečené ryba
Losos so zeleninou
Losos na pare
Pečené ryby
Ryba na soli
Vyprážaná ryba
Surové ryby na bylinkách

Týždenne by sme mali zjesť dve porcie rýb, z ktorých aspoň jedna by mala byť mastná – losos, tuniak alebo makrela. Ak hľadáte inšpiráciu na grilovanie, máte chuť na nové jedlo alebo sa len chcete cítiť istejšie pri príprave rýb, pomôžu vám naše tipy. Vďaka nim zakaždým dosiahnete dokonalé výsledky.

Losos so zeleninou
Zdroj: iStock

Pri nákupe čerstvých rýb používajte čuch, mrazené rozmrazte v chladničke

Čerstvé morské ryby voňajú morom. Ak cítite závan rybiny alebo čpavku, nekupujte ich, sú staré. Celá čerstvá ryba by mala byť tuhšia, ani filety by nemali byť ochabnuté, ale pevné na dotyk. Ak kupujete celú rybu, indikátorom čerstvosti sú jasné oči ryby a jasno červené žiabre. Mrazené ryby je dobré mať v pohotovostnom režime v mrazničke stále. Pred prípravou ich nechajte rozmraziť v chladničke. Pri nákupe mrazených rýb nesmie byť obal poškodený a skontrolujte známky popálenia mrazom – hľadajte biele, suché škvrny.

Ako zistíte, že ryba je už prepečená?

Existuje niekoľko spôsobov, ako skontrolovať, či je už ryba prepečená. Ku koncu pečenia ju jemne pritlačte – mäso by malo byť pevné, ale pritom poddajné. „Prepečenosť“ môžete skontrolovať aj tak, že prekrojíte najhrubšiu časť ryby a pozriete sa, ako vyzerá jej mäso. Ak je nepriehľadné a má pevnú štruktúru je hotová.

Najlepšie jedlá z rýb sú jednoduché

Najlepšie rybie jedlá nie sú príliš komplikované. Filety z tresky alebo lososa sú chutné jednoducho upečené v horúcej rúre asi 15 minút, na koniec pečenia pridajte citrón a čerstvé bylinky. Losos opečte na panvici, napríklad s píniovými orieškami a olivami či rozmarínom, dochuťte citrónom alebo limetkou.

Losos na pare
Zdroj: iStock

Použite zaujímavé dochucovadlá

Mäsité ryby, ako sú tuniak a mečúň, je dobré vylepšiť rôznymi príchuťami. Vyskúšajte ich pokvapkať sójovou omáčkou, limetkovou šťavou a posypať čili lupienkami. Dobre fungujú aj so stredomorskými ingredienciami.

Dobre upečená ryba je stále šťavnatá

Dosiahnete to jednoducho: upečte rybu „v balíku“. Čo to znamená? Filety zabaľte do papiera na pečenie spolu s rôznymi bylinkami a arómami. Je to veľmi rýchla a jednoduchá metóda, pričom bylinky a koreniny môžete obmieňať podľa chuti. Vyskúšajte takto upiecť tresku s koriandrom (petržlenom), paradajkami a cesnakom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 15 minút, potom nechajte ešte stále uzatvorené v papieri asi 2 minúty odstáť, kým balíček otvoríte.

Pečené ryby
Zdroj: iStock

Vyskúšajte marinované ryby

Čaro marinovania rýb je v tom, že stačí málo času, kým ryby chute absorbujú – 30 minút. Vyskúšajte napríklad marinádu z olivového oleja, harrisa pasty (pikantná omáčka z pečených paprík), cesnaku a citrónovej šťavy.

Skúste pečenie v soli

Tento druh pečenia výborne funguje, ak máte čerstvého morského vlka. Rybu je potrebné vypitvať, ale nie je potrebné odstrániť šupiny, pretože soľná kôra to urobí za vás. Zmiešajte hrubú morskú soľ s jemne rozšľahaným bielkom a túto zmes naneste na rybu z oboch strán. Pečte vo veľmi horúcej rúre asi 30 minút a potom odlúpnite tvrdú kôrku. Ryba nebude mať slanú chuť, ale bude krásne vlhká.

Ryba na soli
Zdroj: iStock

Ak chcete rybu obaliť, pripravte si ľahšie cestíčka

Tradičné rybie cestá bývajú veľmi ťažké, moderní kuchári sa inšpirujú ľahkými tempurami z Japonska. Zmiešajte kukuričnú alebo tapiokovú múku, soľ, korenia, trochu sódy bikarbóny s ľadovo studenou perlivou vodou a rybu obaľte v cestíčku. Výsledok bude oveľa ľahší a skutočne chrumkavý.

Vyprážaná ryba
Zdroj: iStock

Ako upiecť celú rybu?

Upiecť celú rybu nie je také náročné, ako si možno myslíte. Očistenú vypitvanú rybu naplňte plátkami citróna a bylinkami a zabaľte do alobalu na pečenie. Pečenie trvá v závislosti od toho, ako je ryba veľká – jednu až dve hodiny. Hotová je vtedy, keď sa dá ľahko vytiahnuť chrbtová plutva.

Surové ryby na bylinkách
Zdroj: iStock

Ryba v pare na čínsky spôsob

Zdravú a chutnú delikatesu získate prípravou ryby v pare. Parená ryba nebude nudná, keď použijete výrazné ingrediencie (jarná cibuľka, sójová omáčka, sezamový olej, čerstvý koriander, zázvor). Je ľahká a zdravá, podávajte ju s restovanou zeleninou a ryžou – budete mať dokonalú večeru.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje