Kura na víne
Zdroj: iStock

Čo navariť v tento špeciálny deň? Tri delikátne tipy na valentínsku večeru

Určite ste už počuli o tom, že najkratšia cesta k srdcu druhej osoby vedie cez žalúdok. Takže, namiesto toho, aby ste si na Valentína objednali večeru z reštaurácie, pripravte si niečo chutné doma, ideálne spolu. Večera pre dvoch doma vie byť veľmi romantická, stačí vytvoriť tú správnu atmosféru. A samozrejme, zvoliť chutný recept.

Kura na bielom víne na štýl „Coq Au Vin“

Kura na víne
Zdroj: iStock

Z tohto množstva dostanete 6 až 8 porcií, na prípravu a varenie dokopy potrebujete 2 hodiny a 15 minút.

Ingrediencie

  • 2 PL olivový olej
  • 120 g pancetta alebo slanina, nakrájanú na centimetrové pásiky
  • 1 celé kurča, nakrájané na 10 kusov
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 450 g cremini huby (portobello, pečiarka), nakrájané na štvrtiny
  • 2 stredné cibule, nakrájané
  • 2 póry, rozpolené a nakrájané na plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 PL univerzálnej múky
  • 750 ml suchého bieleho vína
  • ½ šálky kuracieho vývaru
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 6 vetvičiek tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/4 šálky čerstvý estragón, nasekaný

Postup

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Na veľkej panvici vhodnej aj do rúry zohrejte olej. Pridajte pancettu a opekajte za občasného miešania, kým nezhnedne, 2 až 4 minúty. Opečenú pomocou dierovanej lyžice preneste na tanier vystlaný papierovou utierkou. Naporciované kurča dochuťte soľou a korením. Opečte na rovnakej panvici kožou nadol do zlatista 5 až 7 minút. Preneste na tanier. Teraz zvýšte teplu a do panvice pridajte huby. Varte, kým nezhnednú, 6 až 8 minút. Znížte teplotu a pridajte cibuľu, pór a cesnak. Varte za občasného miešania 8 až 9 minút. Pridajte múku, miešajte a varte ešte 1 minútu. Za stáleho miešania postupne prilievajte víno. Pridajte vývar, horčicu, tymian a bobkové listy; všetko priveďte do varu.

Vráťte pancettu a kuracie mäso (kožou nahor) do panvice; prikryte a preložte do rúry. Pečte, kým kurča nie je mäkké a prepečené, 1 hodinu a 15 minút až 1 hodinu a 30 minút. Vyhoďte tymian a bobkové listy. Podávajte posypané estragónom.

Bravčová panenka v prosciutte s pečeným feniklom

Bravčová panenka
Zdroj: iStock

6 delikátnych porcií len za 40 minút. Skvelá bilancia, však?

Ingrediencie

  • 4 malé feniklové cibuľky nakrájané na 2,5 centimetrové kúsky
  • 2 malé červené cibule, nakrájaná na kolieska
  • 3 PL olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 bravčové panenky (celkom asi 1,300 gramov)
  • 2 PL dijonská horčica
  • 2 ČL čerstvý tymian
  • 170 g prosciutto, nakrájané na tenké plátky

Postup

Predhrejte rúru na 210 stupňov. Zmiešajte fenikel, cibuľu a 2 lyžice oleja. Dochuťte soľou a korením. Pražte na panvici 5 minút. Medzitým potrite bravčové mäso horčicou, rovnomerne posypte tymianom. Obaľte prosciuttom, plátky mierne prekrývajte, až kým nebude celé mäso zakryté. Na panvici zahrejte zvyšnú lyžicu oleja. Pridajte bravčové mäso tak, aby boli švy prosciutta nadol a pečte do zlatista, 2 až 4 minúty. Otočte a pečte na druhej strane, 2 až 4 minúty. Zeleninu vložte spolu mäsom do pekáča a pečte 10 až 15 minút. Pred krájaním nechajte mäso 5 minút odpočívať. Podávajte so zeleninou.

Krémová omáčka z kreviet s Bourbonom

Krémová omáčka na krevety
Zdroj: iStock

Táto chutná krémová polievka zdobená krevetami je dobrým úvodom večera vo dvojici. 8 porcií pripravíte za 1 hodinu a 15 minút.

Ingrediencie

  • 900 g veľké krevety
  • 2 PL olivový olej
  • 2 ČL soľ
  • ½ ČL čerstvo mletá paprika
  • ¼ šálky plus 3 lyžice bourbon
  • 3 PL nesolené maslo
  • ¾ šálky nakrájaný zeler a fenikel
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 PL rajčinová pasta
  • 2 PL univerzálna múka
  • ½ šálky biele víno
  • ½ šálky kurací vývar s nízkym obsahom sodíka
  • ½ šálky Basmati ryža
  • ½ ČL sušený rozmarín a tymián
  • ½ šálky sladká smotana alebo smotana na varenie

Postup

Krevety olúpte, 16 celých kreviet si odložte, zvyšné nasekajte nahrubo, škrupiny si ponechajte. Zahrejte
1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkej panvici na vysokú teplotu. Nasekané krevety ochuťte ¼ lyžičky soli a korenia a opekajte na oleji, kým nebudú matné. Odložte bokom. Do panvice pridajte zvyšný olej a škrupiny z kreviet a varte za občasného miešania, kým škrupiny nezačnú hnednúť. Pridajte ¼ šálky bourbonu a za stáleho miešania varte, kým sa nezredukuje na polovicu. Potom preneste škrupiny a tekutinu do misy a odložte.

Do panvice dajte 1 polievkovú lyžicu masla a rozohrejte. Pridajte zeler a fenikel a varte 10 minút. Doplňte cibuľu, cesnak a zvyšnú soľ, korenie a varte, kým cibuľa nezmäkne. Teraz je na rade pridať paradajkovú pastu. Krátko povarte, pridajte 1 lyžicu masla. Keď sa roztopí, doplňte múku a za stáleho miešania varte, aby sa zapracovala. Do zmesi prilejte víno, 5 šálok vody, vývar, ryžu, bylinky a škrupiny z kreviet a priveďte do varu. Varte, kým ryža nezmäkne, asi 35 minút. Rozmixujte a vyberte tuhé častice. Vráťte na mierny oheň. Pridajte nakrájané krevety, smotanu a zvyšný bourbon a varte, kým sa nezahreje. V malej panvici na vysokej teplote roztopte zvyšné maslo a restujte krevety, ktoré ste si vopred odložili, asi 4 minúty. Rozdeľte polievku do 8 misiek, ozdobte krevetami a podávajte.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.