/ Recepty /

Ako si doma vyrobiť sladké kondenzované mlieko

Sladké kondenzované mlieko
Zdroj: iStock

Doma vyrobené ingrediencie, ktoré použijete do rôznych jedál, sú v mnohých ohľadoch lepšie ako tie kupované. Sú podstatne menej spracované a zvyčajne nepotrebujú ani proces konzervácie. Môžete si ich vyrobiť z dostupných zložiek a kedykoľvek, keď máte čas alebo chuť. Viete, ako si vyrobiť domáce sladké kondenzované mlieko?

Príprava jedla od nuly je často najlepší spôsob, ako ušetriť peniaze a pripraviť si zložku či jedlo, ktoré máte plne pod kontrolou – z hľadiska toho, čo obsahuje a ako sa robí. Kondenzované mlieko je v podstate mlieko a cukor. Keď robíte tento recept, máte na výber: aké mlieko (živočíšne alebo rastlinné) použijete a ktoré sladidlo si vyberiete.

Čo je vlastne sladené kondenzované mlieko?

Sladené kondenzované mlieko je v podstate pomaly varené mlieko. Prebytočná voda sa odparí, ale mlieko nie. Pridáva sa doň sladidlo. Príprava domáceho kondenzovaného mlieka netrvá dlho, no trvá dlhšie ako otvorenie plechovky. Napriek tomu sa oplatí.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Na prípravu domáceho kondenzovaného mlieka potrebujete

  • 1 a ½ šálky plnotučného mlieka (alternatívne kokosové, mandľové, bezlaktózové)
  • ½ šálky sladidla (môžete použiť med, javorový sirup, kokosový cukor, trstinový či hnedý cukor)
  • 2 PL slaného masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
Sladké kondenzované mlieko
Zdroj: iStock

Ako pripraviť domáce kondenzované mlieko?

  1. V stredne veľkom hrnci zmiešajte mlieko a sladidlo. Na miernom ohni za stáleho miešania šľahajte, aby sa sladidlo rovnomerne rozpustilo.
  2. Keď sa z mlieka začne pariť, znížte teplotu na čo najnižšiu hodnotu.
  3. Kolmo do mlieka ponorte slamku a vyberte ju. Pomocou permanentnej fixky nakreslite na slamku čiaru tesne nad miestom, pokiaľ siahalo mlieko.
  4. Teraz nechajte mlieko redukovať na polovicu z pôvodného objemu, pravidelne kontrolujte slamkou, či už dosiahlo polovičnú hĺbku a miešajte. Trvá to približne 2 hodiny a 30 minút.
  5. Keď sa mlieko redukuje na polovicu, odstavte ho z ohňa a zašľahajte doň maslo a vanilkový extrakt.
  6. Potom stačí sladké husté mlieko naliať do čistej sklenenej nádoby a nechať ho úplne vychladnúť. Uchovávajte v chladničke a použite podľa potreby.

    Sladké kondenzované mlieko
    Zdroj: iStock

Ako používať domáce kondenzované mlieko

Existuje množstvo receptov, ktoré využívajú sladené kondenzované mlieko. Pridáva sa tiež do zmrzliny či domácich granola tyčiniek. Chutí v káve alebo v čaji, ale aj na palacinkách. Zužitkujete ho na výrobu domácich likérov.

Guľky zo sladkého kondenzovaného mlieka
Zdroj: iStock

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.