Ako si pripraviť tie najlepšie nadýchané šišky plnené džemom? Tento recept zvládne aj začiatočník
Rok čo rok sú pre svoju popularitu veľmi hľadávané, a to nielen v období fašiangov. Nadýchané šišky s jemnou kôrkou a ovocným džemom. A keďže chutia tak skvelo, máme pre vás originálny recept, ktorý zvládne aj začiatočník.
Galéria
Pre šišky je charakteristický okrúhly guľovitý tvar, v strede svetlý okraj, ktorý je spôsobený ďalším kysnutím cesta pri ich pečení. Upečené šišky do zlatožlta sú zvonku jemne chrumkavé a vnútri nadýchané a mäkké. Plnia sa najčastejšie marhuľovým džemom a posypávajú práškovým cukrom. Avšak naplniť si ich môžete v podstate akoukoľvek náplňou, na ktorú máte chuť, napríklad aj vanilkovým či nugátovým krémom.
Čo budete potrebovať (na 18 až 20 kusov)
- ½ kg hladkej pšeničnej múky
- 1 ČL soli
- ¾ kocky čerstvého droždia (30 g)
- cca ¼ l vlažného mlieka
- 40 g masla
- 40 g cukru
- 4 žĺtky
- 1 štamperlík rumu (pomôže šiškám absorbovať menej tuku pri pečení; nebojte sa, alkohol sa pri pečení vyparí)
- prípadne citrónová kôra
- 1 l tuku na vyprážanie (masť alebo slnečnicový olej)
- 200 ml jemne prepasírovaného marhuľového džemu na plnenie
- práškový cukor na posypanie
Ako postupovať pri príprave šišiek
V pohári rozrobte vo vlažnom mlieku droždie, pridajte dve štipky cukru, dobre premiešajte a nechajte chvíľku postáť. Mlieko nesmie byť príliš horúce (max. 35° stupňov), inak droždie stratí účinok!
Medzitým si jemne rozohrejte maslo. Zmiešajte ho spolu s mliekom a droždím, pridajte žĺtky, zvyšný cukor a rum. Všetko zľahka premiešajte a nechajte dobre prebublať.
Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, prilejte k nej prebublanú zmes z kroku 2 a vymieste cesto. Môžete ručne alebo kuchynským robotom. Cesto by malo byť pekné hladké a malo by sa ťahať od okraja misy.
Vypracované cesto v miske prikryte utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste bez prievanu. Nakysnuté cesto opäť premieste a následne nechajte ďalej kysnúť.
Kysnuté cesto dajte na pomúčenú dosku opäť jemne premieste a vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm alebo z cesta polievkovou lyžicou odkrajujte malé kúsky, z ktorých tvarujte malé guľôčky.
Pomocou pohára vykrajujte z vyvaľkaného cesta kolieska. Prípadne tvarujte guľky ľahkým tlakom a krúživými pohybmi ruky na jemne pomúčenej doske.
Okrúhle šišky poukladajte na pomúčenú utierku, prikryte ďalšou utierkou a nechajte ich opäť dobre kysnúť.
V panvici rozohrejte bravčovú masť alebo olej na 150 až 170° C. Ak sa na drevenej vareške ponorenej do tuku objavia malé bublinky, potom je tuk dostatočne horúci!
Šišky poukladajte do rozohriatého hrnca najskôr vrchnou stranou a pečte zakryté v plávajúcej masti asi 3-4 minúty. Keď majú peknú zlatohnedú farbu, šišky otočte a pečte odokryté ešte 3 minúty.
Čerstvo upečené šišky vyberte naberačkou, nechajte odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke a nechajte mierne vychladnúť.
Potom šišky naplňte lahodným marhuľovým džemom. Na tento účel džem vymiešajte do hladka a naplňte do vrecka na zdobenie s dýzou. Opatrne prepichnite bok bieleho okraja šišky a vstreknite doň džem.
Nakoniec nadýchané šišky posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Text, foto a realizácia: Jana Komadelová
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre