Nadýchané fašiangové šišiky
Galéria (15) Zdroj: shutterstock.com

Ako si pripraviť tie najlepšie nadýchané šišky plnené džemom? Tento recept zvládne aj začiatočník

Rok čo rok sú pre svoju popularitu veľmi hľadávané, a to nielen v období fašiangov. Nadýchané šišky s jemnou kôrkou a ovocným džemom. A keďže chutia tak skvelo, máme pre vás originálny recept, ktorý zvládne aj začiatočník.

Galéria

Nadýchané fašiangové šišiky
Príprava fašiangových šišiek
Príprava fašiangových šišiek
Príprava fašiangových šišiek
Príprava fašiangových šišiek
Príprava fašiangových šišiek
Príprava fašiangových šišiek
Príprava fašiangových šišiek

Pre šišky je charakteristický okrúhly guľovitý tvar, v strede svetlý okraj, ktorý je spôsobený ďalším kysnutím cesta pri ich pečení. Upečené šišky do zlatožlta sú zvonku jemne chrumkavé a vnútri nadýchané a mäkké. Plnia sa najčastejšie marhuľovým džemom a posypávajú práškovým cukrom. Avšak naplniť si ich môžete v podstate akoukoľvek náplňou, na ktorú máte chuť, napríklad aj vanilkovým či nugátovým krémom.

Čo budete potrebovať (na 18 až 20 kusov)

  • ½ kg hladkej pšeničnej múky
  • 1 ČL soli
  • ¾ kocky čerstvého droždia (30 g)
  • cca ¼ l vlažného mlieka
  • 40 g masla
  • 40 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 1 štamperlík rumu (pomôže šiškám absorbovať menej tuku pri pečení; nebojte sa, alkohol sa pri pečení vyparí)
  • prípadne citrónová kôra
  • 1 l tuku na vyprážanie (masť alebo slnečnicový olej)
  • 200 ml jemne prepasírovaného marhuľového džemu na plnenie
  • práškový cukor na posypanie

Ako postupovať pri príprave šišiek

V pohári rozrobte vo vlažnom mlieku droždie, pridajte dve štipky cukru, dobre premiešajte a nechajte chvíľku postáť. Mlieko nesmie byť príliš horúce (max. 35° stupňov), inak droždie stratí účinok!

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Medzitým si jemne rozohrejte maslo. Zmiešajte ho spolu s mliekom a droždím, pridajte žĺtky, zvyšný cukor a rum. Všetko zľahka premiešajte a nechajte dobre prebublať.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, prilejte k nej prebublanú zmes z kroku 2 a vymieste cesto. Môžete ručne alebo kuchynským robotom. Cesto by malo byť pekné hladké a malo by sa ťahať od okraja misy.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Vypracované cesto v miske prikryte utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste bez prievanu. Nakysnuté cesto opäť premieste a následne nechajte ďalej kysnúť.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová
Prvé kysnutie trvá približne pol hodiny, druhé len štvrťhodinu. Niekoľkonásobným vykysnutím sa cesto na šišky stane jemne pórovité a hladké!

Kysnuté cesto dajte na pomúčenú dosku opäť jemne premieste a vyvaľkajte na  hrúbku asi 1 cm alebo z cesta polievkovou lyžicou odkrajujte malé kúsky, z ktorých tvarujte malé guľôčky.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Pomocou pohára vykrajujte z vyvaľkaného cesta kolieska. Prípadne tvarujte guľky ľahkým tlakom a krúživými pohybmi ruky na jemne pomúčenej doske.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Okrúhle šišky poukladajte na pomúčenú utierku, prikryte ďalšou utierkou a nechajte ich opäť dobre kysnúť.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

V panvici rozohrejte bravčovú masť alebo olej na 150 až 170° C. Ak sa na drevenej vareške ponorenej do tuku objavia malé bublinky, potom je tuk dostatočne horúci!

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Šišky poukladajte do rozohriatého hrnca najskôr vrchnou stranou a pečte zakryté v plávajúcej masti asi 3-4 minúty. Keď majú peknú zlatohnedú farbu, šišky otočte a pečte odokryté ešte 3 minúty.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Čerstvo upečené šišky vyberte naberačkou, nechajte odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke a nechajte mierne vychladnúť.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová

Potom šišky naplňte lahodným marhuľovým džemom. Na tento účel džem vymiešajte do hladka a naplňte do vrecka na zdobenie s dýzou. Opatrne prepichnite bok bieleho okraja šišky a vstreknite doň džem.

Príprava fašiangových šišiek
Zdroj: Jana Komadelová
Ak je džem príliš hustý, môžete ho mierne zohriať.

Nakoniec nadýchané šišky posypte práškovým cukrom.

Nadýchané fašiangové šišiky
Zdroj: Jana Komadelová

Dobrú chuť!

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text, foto a realizácia: Jana Komadelová
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje