/ Recepty /

Výborné fašiangové šišky plnené vanilkovým krémom

domáce šišky
Zdroj: iStock

Každá gazdiná pozná recept na tradičné slovenské šišky. Vláčne cesto s troškou rumu pri vyprážaní prevonia celý dom, k tomu chutný domáci lekvár a o chvíľu zostanú len prázdne taniere. Máte chuť vyskúšať nový recept?

Existuje mnoho rôznych receptov na šišky, dokonca i na zdravšie šišky, ktoré sa nevyprážajú, ale pečú v rúre. I keď použijete podobné alebo rovnaké cesto, výsledok skôr pripomína klasické pečené lekvárové buchty ako šišky.

Tento recept je síce náročnejší, ale výsledok je delikátny – ak teda máte radi šišky a vanilkový krém tiež, určite ho vyskúšajte. Nezľaknite sa, že hotové budú až o tri dni, výsledok stojí za to!

domáce šišky
Zdroj: iStock

Na šišky plnené vanilkovým krémom potrebujete

Krém

1/2 šálky cukru
2 šálky + 2 polievkové lyžice plnotučného mlieka
1 vanilkový struk
6 veľkých vaječných žĺtkov
1/3 šálky univerzálnej múky

Šišky

2 šálky chlebovej múky
kôra z 1 citróna
2 a 1/2 lyžice cukru
3/4 čajovej lyžičky instantného droždia
1/2 čajovej lyžičky soli
1/3 šálky teplej vody
2 veľké vajcia, ohriate na izbovú teplotu
1/4 šálky nesoleného masla, ktoré necháte odstáť pri izbovej teplote a nakrájate na kocky
repkový olej na vyprážanie

domáce šišky s vanilkovým krémom
Zdroj: iStock

Postup prípravy šišiek

1. deň: Vanilkový krém

Plnotučné mlieko nalejte do hrnca so silným dnom a ohrievajte pri miernej teplote. Ostrým nožom rozrežte vanilkový struk pozdĺžne a zoškrabte semená do mlieka. Vložte aj struk do mlieka a varte na miernom ohni asi 10 minút.

Medzitým vložte do veľkej misky 6 veľkých vaječných žĺtkov a zvyšok cukru. Rozmixujte, pridajte múku a vyšľahajte.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Keď mlieko dosiahne bod varu, vylejte ho na žĺtkovú zmes a dôsledne šľahajte, aby zmes nezrazila. Potom ju nalejte späť do panvice a varte na miernom ohni. Stále rovnomerne miešajte približne 3 minúty, respektíve, kým hmota nezhustne. Na strednú misku položte sito s hustými okami a nalejte doň puding. Zvyšky vanilkových zŕn a prípadné hrčky vyhoďte. Precedený puding hneď prikryte fóliou, aby nevznikla koža. Krém chlaďte asi hodinu v studenom kúpeli a potom vyberte a nechajte cez noc v chladničke.

2. deň: Šiškové cesto

Múku zmiešajte s citrónovou kôrou, cukrom, droždím, soľou a premiešajte. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte teplú vodu a premiešajte. Pridajte vajcia premiešajte a vymieste, až kým sa nebude cesto odtŕhať od stien misky. Nechajte ešte minútu odstáť. Teraz je čas pridať maslo nakrájané na kocky – postupne po dvoch kúskoch a medzitým mixujte. Po pridaní všetkého masla opäť mieste asi 2-3 minúty. Cesto by malo byť hladké, elastické, lesklé. Prikryte a nechajte hodinu-dve kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí veľkosť, vyklopte ho na pomúčenú podložku, premieste rukami – asi dve minúty a vložte naspäť do misy. Prikryte plastovou fóliou alebo pokrievkou a nechajte cez noc v chladničke.

3. deň: Hotové šišky

Cesto vyklopte na pomúčenú podložku, rozdeľte ho na desať rovnakých kúskov. Každý kúsok vytvarujte dohladka do tvaru gule, kým nebude pevná a hladká. Guľky poukladajte na mierne múkou posypaný plech, nechajte medzi nimi priestor, pretože ešte nakysnú. Prikryte opäť fóliou a nechajte kysnúť ďalšie 3-4 hodiny.

Pripravte si fritézu alebo panvicu na vyprážanie. Šišky smažte po malých množstvách z každej strany približne dve minúty, kým nebudú zlatisté. Ešte teplé šišky uložte do misy s cukrom, počkajte 15 minút a keď mierne vychladnú môžete ich plniť. Urobte hlbšiu dierku na boku každej šišky. Puding dajte do striekačky na zdobenie alebo vrecúška s odstrihnutý rohom a naplňte ním každú šišku, až kým nie je úplne bacuľatá – do jednej by malo vojsť približne 20 g krému.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.