domáce šišky
Galéria (4) Zdroj: iStock

Výborné fašiangové šišky plnené vanilkovým krémom

Každá gazdiná pozná recept na tradičné slovenské šišky. Vláčne cesto s troškou rumu pri vyprážaní prevonia celý dom, k tomu chutný domáci lekvár a o chvíľu zostanú len prázdne taniere. Máte chuť vyskúšať nový recept?

Galéria

domáce šišky
domáce šišky
domáce šišky

Existuje mnoho rôznych receptov na šišky, dokonca i na zdravšie šišky, ktoré sa nevyprážajú, ale pečú v rúre. I keď použijete podobné alebo rovnaké cesto, výsledok skôr pripomína klasické pečené lekvárové buchty ako šišky.

Tento recept je síce náročnejší, ale výsledok je delikátny – ak teda máte radi šišky a vanilkový krém tiež, určite ho vyskúšajte. Nezľaknite sa, že hotové budú až o tri dni, výsledok stojí za to!

domáce šišky
Zdroj: iStock

Na šišky plnené vanilkovým krémom potrebujete

Krém

1/2 šálky cukru
2 šálky + 2 polievkové lyžice plnotučného mlieka
1 vanilkový struk
6 veľkých vaječných žĺtkov
1/3 šálky univerzálnej múky

Šišky

2 šálky chlebovej múky
kôra z 1 citróna
2 a 1/2 lyžice cukru
3/4 čajovej lyžičky instantného droždia
1/2 čajovej lyžičky soli
1/3 šálky teplej vody
2 veľké vajcia, ohriate na izbovú teplotu
1/4 šálky nesoleného masla, ktoré necháte odstáť pri izbovej teplote a nakrájate na kocky
repkový olej na vyprážanie

domáce šišky s vanilkovým krémom
Zdroj: iStock

Postup prípravy šišiek

1. deň: Vanilkový krém

Plnotučné mlieko nalejte do hrnca so silným dnom a ohrievajte pri miernej teplote. Ostrým nožom rozrežte vanilkový struk pozdĺžne a zoškrabte semená do mlieka. Vložte aj struk do mlieka a varte na miernom ohni asi 10 minút.

Medzitým vložte do veľkej misky 6 veľkých vaječných žĺtkov a zvyšok cukru. Rozmixujte, pridajte múku a vyšľahajte.

Keď mlieko dosiahne bod varu, vylejte ho na žĺtkovú zmes a dôsledne šľahajte, aby zmes nezrazila. Potom ju nalejte späť do panvice a varte na miernom ohni. Stále rovnomerne miešajte približne 3 minúty, respektíve, kým hmota nezhustne. Na strednú misku položte sito s hustými okami a nalejte doň puding. Zvyšky vanilkových zŕn a prípadné hrčky vyhoďte. Precedený puding hneď prikryte fóliou, aby nevznikla koža. Krém chlaďte asi hodinu v studenom kúpeli a potom vyberte a nechajte cez noc v chladničke.

2. deň: Šiškové cesto

Múku zmiešajte s citrónovou kôrou, cukrom, droždím, soľou a premiešajte. V strede urobte jamku, do ktorej nalejte teplú vodu a premiešajte. Pridajte vajcia premiešajte a vymieste, až kým sa nebude cesto odtŕhať od stien misky. Nechajte ešte minútu odstáť. Teraz je čas pridať maslo nakrájané na kocky – postupne po dvoch kúskoch a medzitým mixujte. Po pridaní všetkého masla opäť mieste asi 2-3 minúty. Cesto by malo byť hladké, elastické, lesklé. Prikryte a nechajte hodinu-dve kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí veľkosť, vyklopte ho na pomúčenú podložku, premieste rukami – asi dve minúty a vložte naspäť do misy. Prikryte plastovou fóliou alebo pokrievkou a nechajte cez noc v chladničke.

3. deň: Hotové šišky

Cesto vyklopte na pomúčenú podložku, rozdeľte ho na desať rovnakých kúskov. Každý kúsok vytvarujte dohladka do tvaru gule, kým nebude pevná a hladká. Guľky poukladajte na mierne múkou posypaný plech, nechajte medzi nimi priestor, pretože ešte nakysnú. Prikryte opäť fóliou a nechajte kysnúť ďalšie 3-4 hodiny.

Pripravte si fritézu alebo panvicu na vyprážanie. Šišky smažte po malých množstvách z každej strany približne dve minúty, kým nebudú zlatisté. Ešte teplé šišky uložte do misy s cukrom, počkajte 15 minút a keď mierne vychladnú môžete ich plniť. Urobte hlbšiu dierku na boku každej šišky. Puding dajte do striekačky na zdobenie alebo vrecúška s odstrihnutý rohom a naplňte ním každú šišku, až kým nie je úplne bacuľatá – do jednej by malo vojsť približne 20 g krému.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.