Borievky detail kríku
Galéria (6) Zdroj: iStock

Deväť spôsobov, ako využiť borievky v kuchyni a v domácnosti

Bobule borievok poznáme zvyčajne ako dekoráciu alebo ako potravu pre divokú zver. Viete, ako ich použiť v domácnosti, dokonca aj v kuchyni? Borievkami sa dá dochutiť všetko od dezertov a mäsa až po pálenku.

Galéria

Borievky na mäse
Borievky detail kríku
Borievky s rozmarínom v pohári s vodou
Alkohol z borievok
Taniere s rôznymi ingredienciami

Ak nie ste práve odborník na lesné plody, môžete si borievky veľmi ľahko pomýliť s inými druhmi bobúľ. Nie všetky sú jedlé. Najlepším spôsobom, ako si ich zaobstarať, je kúpiť ich od overeného predajcu v bio kvalite. Môžete ich použiť čerstvé alebo sušené na mnoho spôsobov. Sušené plody sú jemnejšie, čerstvé sú štipľavejšie.

Ako liečivá bylina

Borievky sa používajú po stáročia na liečebné účely, podobne ako bylinky. Niektoré z nich boli potvrdené vedeckým výskumom, iné neboli zatiaľ dokázané. Vieme, že dokážu regulovať hladinu cukru v krvi, zmierňujú nespavosť, pomáhajú pri trávení, liečia problémy s obličkami. Používajú sa tiež ako antibakteriálna a antifungálna látka. V minulosti sa používali aj ako prírodná antikoncepcia.

Borievky s rozmarínom v pohári s vodou
Zdroj: iStock

Na prevoňanie oblečenia

Skombinujte sušené borievky s levanduľou, ihličím alebo rozmarínom a vložte zmes do mušelínového vrecka. Vrecúška sa dajú použiť do zásuvky alebo v skrini na prevoňanie oblečenia.

Na výrobu piva a muštu

Borievkové plody sa používajú aj na výrobu piva a jablčného muštu. Základný proces zahŕňa vylúhovanie plodov v horúcej vode, aby sa odfiltrovali ich pevné časti. Nasleduje proces fermentácie, do ktorého je možné pridať aj ďalšie bobule. Na tento účel je však vhodná len divoká borievka, pretože potrebujete kvasinky, ktoré pokrývajú bobule. Borievky z obchodu sa často pred balením alebo distribúciou umývajú, takže neobsahujú kvasinky.

Do koláčov a sušienok

Borievka nie je ingrediencia, ktorá by sa nás napadla ako prvá, keď uvažujeme nad dochutením dezertov a koláčov. Avšak to neznamená, že v nich nemôže byť výnimočne chutná. Najlepšie sa borievky hodia do koláčov s príchuťou perníka, ovsených sušienok, dezertov z lieskových orechov. Lahodný je aj limetkový, citrónový, pomarančový, čokoládový alebo vanilkový koláč so sušeným alebo čerstvým ovocím primiešaným do cesta alebo polevy.

Do duseného mäsa a čili

Borievka, paradajky a čili sú veľmi dobrí priatelia. Ak máte obľúbený recept na čili, skúste doň pridať podľa chuti niekoľko mletých bobúľ borievky. Výborne chutia aj v jahňacom alebo v hovädzom guláši.

Taniere s rôznymi ingredienciami
Zdroj: iStock

Do ovocných nátierok

Či už uprednostňujete zaváraniny, džemy, želé alebo chutney, borievka je výborným doplnkom – ale len doplnkom. Ak by ste chceli urobiť džem len z borievok, boli by ste sklamaní. Má totiž veľmi intenzívnu chuť, a preto najlepšie funguje, keď sa zmieša s iným ovocím (pomaranč, limetka, rebarbora, čerešne, jablká).

Na ozvláštnenie alko nápojov

Samozrejme, pálenka má svoje jedinečné čaro, ale môžete si dovoliť aj trošku podvádzať – vynechaním destilácie. Do 750 ml vodky pridajte tri polievkové lyžice bobuľového ovocia spolu s ďalšími preferovanými arómami. Môžu to byť levanduľa, koriander, nové korenie, kardamón, harmanček, citrusová kôra, okvetné lístky ruží alebo zrnká korenia. Borievka by mala tvoriť väčšinu arómy, takže ak pridáte iné aromatické látky, tých by malo byť menej. Nechajte lúhovať.

Alkohol z borievok
Zdroj: iStock

Ako korenie na mäso

Intenzívna chuť borievky sa dobre hodí k mäsu, najmä k divine. Sušené bobule môžete použiť ako súčasť marinády alebo koreniacej zmesi. Ak používate čerstvé borievky, je najlepšie nimi posypať mäso po uvarení.

Borievky na mäse
Zdroj: iStock

Na chutný čaj

Bobule a mladé ihličie borievok sa dajú použiť na chutný i liečivý čaj. Na jednu šálku čaju potrebujete kopcovitú lyžičku bobúľ. Ak používate čerstvé, môžete ich trochu rozdrviť pre ešte intenzívnejšiu chuť. Bobule poduste vo vode 20 minút a potom sceďte. Pridajte trochu medu alebo citrónu a vychutnávajte.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Pavel Kudlička says:

    Ďakujem za inšpiratívne nápady pre použitie borievky.
    Borievka má ešte viac spôsobov použitia v potravinárstve, jeden s tých významnejších s ktorým som sa stretol v Nemecku je použitie borievky ako koreniny pre domáce nakladanie kapusty. Takto fermentovaná, kyslá kapusta má neopakovateľnú, veľmi dobrú chuť.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje