Perfektná domáca pizza? Takto sa určite podarí!
Ak je vo vašej rodine pizza jedným z najobľúbenejších jedál, určite ste sa už pozastavili pri myšlienke, ako si ju urobiť doma. A možno ste už aj niekoľko spôsobov prípravy vyskúšali. Či áno alebo nie, máme pre vás niekoľko tipov, ako upiecť dokonalú pizzu s chrumkavým základom, výbornou omáčkou a bohatým obložením podľa vašich chutí.
Galéria
10 tipov na dokonalú domácu pizzu
Aká múka je na pizzu najvhodnejšia?
Najlepšou múkou na pizzu je múka 00. Dodá chrumkavú kôrku s množstvom veľkých, vzdušných bubliniek. Je veľmi jemne mletá a vhodná tiež na výrobu cestovín. Môžete použiť aj múku označenú ako chlebová múka.
Ako urobiť cesto na pizzu
Cesto na pizzu sa skladá len zo štyroch ingrediencií – múky, čerstvého droždia, vody a soli. Spracovaním a miesením cesta sa lepkový proteín v múke zväčší a natiahne, čo spôsobí kysnutie cesta. Môžete miesiť ručne alebo pomocou mixéra na miesenie cesta. Zvyčajne to trvá približne 10 minút. Stlačením prsta skontrolujte, či je cesto dostatočne vymiesené – jamka po prste by mala rýchlo zmiznúť.
Nechajte cesto vykysnúť
Ak necháte cesto dostatočne dlho vykysnúť, získa lepšiu štruktúru i chuť. Recepty sa líšia, ale optimálne je štvorhodinové kysnutie – cesto prikryte vlhkou handričkou alebo naolejovanou fóliou.
Vaľkanie cesta na pizzu
Keď je cesto pripravené, bude pružné a poddajné, takže ho môžete ľahko vytiahnuť do požadovaného tvaru rukami. Prípadne použite valček. Myslite na to, že pizza by mala by mať rovnomernú hrúbku po celom povrchu.
Čerstvá paradajková omáčka na pizzu
Famózna paradajková omáčka na pizzu si vyžaduje špecifický druh paradajok na varenie, konkrétne San Marzano. Majú hrubú šupku a dužinu, obsahujú oveľa menej vody ako bežné šalátové paradajky. Sú sladké a nemajú veľa semien. Paradajky ošúpete, nahrubo nakrájate a povaríte s trochou cesnaku a s korením do zhustnutia.
Omáčka z konzervovaných paradajok
Ak nemáte čerstvé paradajky, môžete použiť konzervované. Opäť však najlepšie fungujú talianske slivkové paradajky San Marzano. Paradajky vyberte zo šťavy a roztlačte ich rukami alebo drvičom na zemiaky, aby si zachovali textúru, pridajte trochu morskej soli a čierneho korenia. Výsledkom je jednoduchá, ale chutná omáčka.
Aký syr použiť na pizzu?
Možností je neúrekom, ale na pravú taliansku pizzu je vhodná mozzarella. Na druhej strane, pri príprave klasickej Margherity sa používa aj parmezán, ktorý má slanšiu a pikantnejšiu chuť. Ďalšie syry vhodné na pizzu sú Provolone, Fontina a Cheddar, dajú sa kombinovať aj s mozzarellou. Dôležité je, aby ste mozarellu nechali dobre odkvapkať. Potom už stačí použiť vaše obľúbené obloženie: huby, šunku, salámu, rôzne druhy zeleniny, slaninku, olivy…
Ako dosiahnuť chrumkavý základ
Väčšina z nás nemá doma taký luxus ako je pec na pizzu. Ako teda dosiahnete chrumkavý základ? Podstatné je, aby rúra bola dôsledne rozohriata. Na pečenie použite kovovú misku na pizzu, plech na pečenie alebo liatinovú panvicu. Vďaka ním získate podobný efekt ako z pece na pizzu – základ sa rýchlo opečie a cesto bude rovnomerne chrumkavé. Ďalšou možnosťou je piecť pizzu vo vopred rozpálenej liatinovej panvici na varnej doske a potom ju vložiť pod gril, aby sa opiekol vrch.
Vyrobte si vlastný čili olej
Kvapka čili oleja oživí každú pizzu. Môžete si vyrobiť vlastný tak, že do malej fľašky s olivovým olejom namočíte čili papričku a necháte niekoľko dní odstáť. Môžete pridať aj rôzne bylinky, napríklad bazalku alebo tymian. Výborne funguje aj cesnakový olej, ktorým potriete cesto a najmä kraje pred pridaním paradajkovej omáčky.
Investujte do krájača na pizzu
Krájače na pizzu nie sú drahé a perfektne krájajú upečenú pizzu. Okrem toho vám pomôžu pri krájaní ťažko spracovateľného cesta filo a lístkového cesta.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre