Ako na výborné domáce langoše? Príprava je síce pracnejšia, ale výsledok stojí za to!
V domácich langošoch sa ukrýva tajomstvo správneho pomeru ingrediencií a poctivého miesenia. Toto tradičné jedlo si mnohí z nás s obľubou doprajú na festivaloch, kúpaliskách, jarmokoch, no aj pri dlhom čakaní na autobusovej zástavke. Ak chcete silnou cesnakovou arómou rozvoňať celú kuchyňu a pripraviť si langoše mäkké ako obláčik, inšpirujte sa nasledujúcim starým receptom na obyčajné langoše – bez mlieka, smotany či vajec.
Langoše a ich pôvod
Aj keď langoše považujeme za tradičné domáce jedlo, ich pôvod možno hľadať v maďarskej pečenej a neskôr smaženej placke z kysnutého cesta. Základom je chlebové cesto a istú podobnosť s langošmi si možno všimnúť s talianskou chlebovou plackou (foccacia) či slovenskými podpecníkmi a lokšami. Chlebové placky sú totiž v rôznej podobe zakorenené v mnohých krajinách sveta. Známe sú tiež napríklad arabské, indické či arménske chlebové placky. Hoci sa od seba odlišujú, vždy vychádzajú z tých najzákladnejších a najdostupnejších surovín (múka, voda, soľ) a sú považované za ľudový pokrm. Nečudo, že na samotné langoše existuje veľké množstvo udomácnených receptov. A tak, ako nenájdete dva stánky s langošmi úplne rovnakej chuti a vláčnosti, aj recepty na langoše zaujmú rozmanitosťou…
Ingrediencie na prípravu domácich langošov
Kysnuté cesto (z uvedeného množstva sa dá pripraviť približne 13 – 15 kusov)
- 900 g hladkej múky (800 g na cesto, 100 g na spracovanie cesta a pomúčenie dosky)
- 1 kocku čerstvého droždia (cca 42 g)
- 500 ml vody
- 2 čajové lyžičky cukru
- 1,5 čajovej lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku celej rasce
Cesnaková voda na potieranie:
- 10 – 15 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
- 150 ml vody
- 1 čajovú lyžičku soli
Ďalšie ingrediencie:
- rastlinný olej na vyprážanie
- na ochutenie langošov napríklad kečup, nastrúhaný tvrdý syr, kyslú smotanu, majonézu, bylinky, …
Postup, ako pripraviť langoše
- Prípravu langošov začneme základným kváskom. Do 200 ml vlažnej vody pridáme 1 kocku droždia a 2 lyžičky cukru. Premiešame a počkáme pár minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.
- Do väčšej misy preosejeme 300 g hladkej múky a zalejeme ho kváskom. Vypracujeme redšie cesto a necháme ho v teple podkysnúť 15 – 20 minút.
- Do tejto prvej dávky cesta pridáme 1,5 lyžičky soli, 1 lyžicu rasce, zvyšných 500 g hladkej múky a 300 ml vody. Zo všetkých prísad vypracujeme rukami hladké a lesklé cesto.
- Cesto prikryjeme čistou utierkou a odložíme ho na 1 hodinu na teplé miesto. Za ten čas cesto na langoše v ideálnom prípade zdvojnásobí svoj objem.
- Nakysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a zľahka ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 – 2 cm.
- Z rozvaľkaného cesta budeme vykrajovať väčšie kolieska – približne s priemerom 8 – 9 cm. Na vykrajovanie dobre poslúži väčší pohár alebo šálka.
- Každý kus prstami vytiahneme do strán, aby dosiahol veľkosť budúceho langoša. Dávame pozor na to, aby sa cesto nepotrhalo.
- Do panvice nalejeme rastlinný olej (cca do výšky 2 cm).
- Pripravené langoše vyprážame na horúcom olej do zlatista postupne z oboch strán.
- Hotové, ešte horúce langoše jeden za druhým potierame cesnakovou vodou. Aj vďaka tomu si dlhšie zachovajú vláčnosť, mäkkosť a získajú intenzívnu, pre langoše typicky cesnakovú chuť.
Potieranie langošov
Na potieranie langošov si medzi smažením jednotlivých kusov rýchlo pripravíme tzv. cesnakovú vodu.
Očistené strúčiky cesnaku (10 – 15 ks) nastrúhame na jemno (alebo prelisujeme cez lis), dáme ich malého hrnca a zalejeme 150 ml vody. Pridáme tiež 1 lyžičku soli. Zmes privedieme do varu a odstavíme z varnej zóny. Langoše cesnakovou vodou potierame pomocou štetca na potieranie alebo husacím pierkom.
S čím langoše podávať?
Hotové domáce langoše sú síce pochúťkou samé o sebe, no je dobrým zvykom podávať ich napríklad so syrom, kyslou smotanou a syrom, bryndzou, kečupom alebo inými pomazánkami/omáčkami, ktoré majú paradajkový základ.
Langoše sa tiež pripravujú aj ako plnené – napríklad zmesou šunky, syra, slaniny a húb. Ak máte radi ešte výdatnejšie pokrmy, vyskúšajte langoše s trhaným mäsom alebo mletým orestovaným mäsom preliate pikantnejším dresingom.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre