Domáce langoše so syrom a tatárskou omáčkou
Zdroj: shutterstock.com

Ako na výborné domáce langoše? Príprava je síce pracnejšia, ale výsledok stojí za to!

V domácich langošoch sa ukrýva tajomstvo správneho pomeru ingrediencií a poctivého miesenia. Toto tradičné jedlo si mnohí z nás s obľubou doprajú na festivaloch, kúpaliskách, jarmokoch, no aj pri dlhom čakaní na autobusovej zástavke. Ak chcete silnou cesnakovou arómou rozvoňať celú kuchyňu a pripraviť si langoše mäkké ako obláčik, inšpirujte sa nasledujúcim starým receptom na obyčajné langoše – bez mlieka, smotany či vajec.

Langoše a ich pôvod

Aj keď langoše považujeme za tradičné domáce jedlo, ich pôvod možno hľadať v maďarskej pečenej a neskôr smaženej placke z kysnutého cesta. Základom je chlebové cesto a istú podobnosť s langošmi si možno všimnúť s talianskou chlebovou plackou (foccacia) či slovenskými podpecníkmi a lokšami. Chlebové placky sú totiž v rôznej podobe zakorenené v mnohých krajinách sveta. Známe sú tiež napríklad arabské, indické či arménske chlebové placky. Hoci sa od seba odlišujú, vždy vychádzajú z tých najzákladnejších a najdostupnejších surovín (múka, voda, soľ) a sú považované za ľudový pokrm. Nečudo, že na samotné langoše existuje veľké množstvo udomácnených receptov. A tak, ako nenájdete dva stánky s langošmi úplne rovnakej chuti a vláčnosti, aj recepty na langoše zaujmú rozmanitosťou…

Ingrediencie na prípravu domácich langošov

Kysnuté cesto (z uvedeného množstva sa dá pripraviť približne 13 – 15 kusov)

  • 900 g hladkej múky (800 g na cesto, 100 g na spracovanie cesta a pomúčenie dosky)
  • 1 kocku čerstvého droždia (cca 42 g)
  • 500 ml vody
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajovú lyžičku celej rasce
Kysnuté cesto na langoše
Zdroj: shutterstock.com

Cesnaková voda na potieranie:

  • 10 – 15 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • 150 ml vody
  • 1 čajovú lyžičku soli

Ďalšie ingrediencie:

  • rastlinný olej na vyprážanie
  • na ochutenie langošov napríklad kečup, nastrúhaný tvrdý syr, kyslú smotanu, majonézu, bylinky, …
Príprava langošov z kysnutého cesta
Zdroj: shutterstock.com

Postup, ako pripraviť langoše

  1. Prípravu langošov začneme základným kváskom. Do 200 ml vlažnej vody pridáme 1 kocku droždia a 2 lyžičky cukru. Premiešame a počkáme pár minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky.
  2. Do väčšej misy preosejeme 300 g hladkej múky a zalejeme ho kváskom. Vypracujeme redšie cesto a necháme ho v teple podkysnúť 15 – 20 minút.
  3. Do tejto prvej dávky cesta pridáme 1,5 lyžičky soli, 1 lyžicu rasce, zvyšných 500 g hladkej múky a 300 ml vody. Zo všetkých prísad vypracujeme rukami hladké a lesklé cesto.
  4. Cesto prikryjeme čistou utierkou a odložíme ho na 1 hodinu na teplé miesto. Za ten čas cesto na langoše v ideálnom prípade zdvojnásobí svoj objem.
  5. Nakysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a zľahka ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 – 2 cm.
  6. Z rozvaľkaného cesta budeme vykrajovať väčšie kolieska – približne s priemerom 8 – 9 cm. Na vykrajovanie dobre poslúži väčší pohár alebo šálka.
  7. Každý kus prstami vytiahneme do strán, aby dosiahol veľkosť budúceho langoša. Dávame pozor na to, aby sa cesto nepotrhalo.
  8. Do panvice nalejeme rastlinný olej (cca do výšky 2 cm).
  9. Pripravené langoše vyprážame na horúcom olej do zlatista postupne z oboch strán.
  10. Hotové, ešte horúce langoše jeden za druhým potierame cesnakovou vodou. Aj vďaka tomu si dlhšie zachovajú vláčnosť, mäkkosť a získajú intenzívnu, pre langoše typicky cesnakovú chuť.

Potieranie langošov

Na potieranie langošov si medzi smažením jednotlivých kusov rýchlo pripravíme tzv. cesnakovú vodu.

Domáci cesnakový langoš
Zdroj: shutterstock.com

Očistené strúčiky cesnaku (10 – 15 ks) nastrúhame na jemno (alebo prelisujeme cez lis), dáme ich malého hrnca a zalejeme 150 ml vody. Pridáme tiež 1 lyžičku soli. Zmes privedieme do varu a odstavíme z varnej zóny. Langoše cesnakovou vodou potierame pomocou štetca na potieranie alebo husacím pierkom.

S čím langoše podávať?

Hotové domáce langoše sú síce pochúťkou samé o sebe, no je dobrým zvykom podávať ich napríklad so syrom, kyslou smotanou a syrom, bryndzou, kečupom alebo inými pomazánkami/omáčkami, ktoré majú paradajkový základ.

Domáce langoše s paradajkovou omáčkou a syrom
Zdroj: shutterstock.com

Langoše sa tiež pripravujú aj ako plnené – napríklad zmesou šunky, syra, slaniny a húb. Ak máte radi ešte výdatnejšie pokrmy, vyskúšajte langoše s trhaným mäsom alebo mletým orestovaným mäsom preliate pikantnejším dresingom.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje