Pór vyzerá ako prerastená zelená cibuľka s dlhým bielym telom a hrubými prekrývajúcimi sa listami. Chuťovo je však jemnejší, delikátnejší a jeho hrubá biela stonka výborne dochutí polievky, omáčky i mäsové jedlá.
Zelenina a ovocie
Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.
Cesnak by nemal chýbať v žiadnej záhradke a už vôbec nie v kuchyni. Viete však o tom, že z pestovaného cesnaku môžete využiť nielen strúčiky, ale aj stvoly? Cesnakové stvoly sú vlastne kvetné stonky cesnaku a vnesú do vašich jedál zaujímavý chuťový i dekoratívny prvok. Ako ich zužitkovať?
Ríbezle majú sviežu kyselkavú chuť a najlepšie sú čerstvé, hoci sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Oproti ostatným letným plodom ich často odvrhneme práve kvôli tomu, že je s nimi „babračka“. Obsahujú však cenné látky a sú všestranne použiteľné, navyše ich sezóna nie je dlhá, takže určite sa ich oplatí vychutnať.
Všimli ste si, že je práve obdobie, keď dozrievajú malé slivkové plody, ktoré v našej prírode rastú priam nadivoko? Poviete si, že mirabelky! I keď sa na slivky mirabelky skutočne podobajú, ide o trošku iný ovocný druh. Správny názov tohto divo rastúceho ovocia, ktoré neraz vidíme aj popri cestách, je myrobalán, teda slivka čerešňoplodá. Mirabelka sa botanicky nazýva slivka mirabelková a zvyčajne sa pestuje v záhradách. Ako ich rozlíšiť a spotrebovať?
Určite je fascinujúce, naučiť sa pestovať plodiny, ktoré bežne používame a navyše sú liečivé. V predajniach kúpený zázvor zvyčajne prejde dlhú cestu, kým sa k nám dostane, a tak prichádza aj o cenné látky. Čo potrebujete vedieť, ak si chcete vypestovať domáci?
Pestovanie rastlín vo vreciach je jednoduchý spôsob, ako začať so záhradkárčením takmer kdekoľvek. Stačí vám pár záhradných vriec, naplníte ich zeminou a môžete sadiť. Pestovanie vo vreciach sa stáva populárnou voľbou nielen začínajúcich záhradkárov, tešia sa z nej už zručnejší pestovatelia, ktorí chcú svoju záhradu rozšíriť aj na terasu, dvory či spevnené plochy.
Nech sa akokoľvek snažíme, v záhrade sa vždy udejú veci, ktoré nejdú podľa nášho plánu. Rastliny napadnú škodcovia alebo sa im jednoducho prestane dariť. Aj nekontrolovaný rast buriny vyvolá poriadny problém. Našťastie, s trochou vynaliezavosti a predvídavého plánovania môžeme veľa z nepríjemných prekvapení vyriešiť.
Ešte aj v júli môžeme vysadiť sadenice zelenej fazuľky. Jemná zeleninka nás svojimi strukmi poteší celé leto. Čo nespotrebujeme, vieme ľahko zmraziť alebo iným spôsobom zakonzervovať. Čo potrebujete vedieť o jej pestovaní?
Aby ste sa mohli tešiť v budúcom roku na bohatšiu úrodu jabĺk, práve teraz by ste nemali zabudnúť na jeden dôležitý úkon.
Dyňa červená, ktorej bežne hovoríme melón vodový, nie je ovocie, ako by sme si mohli myslieť. Je to zelenina z čeľade tekvicovité. Plody sú sladké, šťavnaté, po prekrojení ihneď pripravené na zjedenie. Pripomínajú slnečné leto a relax pri vode. Viete o tom, že na celom svete sa pestuje viac ako 50 odrôd melónu?
Septóriová škvrnitosť rajčiakov spôsobuje vážne straty na úrode rajčiakov. Patrí k najničivejším chorobám tejto chutnej zeleniny. Osobitný problém predstavuje v oblastiach náchylných na dlhšie obdobia vlhka. Ako identifikovať príznaky tohto plesňového ochorenia? Čo je dobré použiť na prevenciu, kontrolu a minimalizáciu infekcie?
Všetci vieme, že keď rastlinám žltnú listy, zvyčajne ide o problém alebo signál, že im niečo chýba. Žltnutie listov vonkajších rastlín súvisí s chlorózou, príznakom spôsobeným nedostatkom chlorofylu. Tento pigment nielenže dáva listom zelenú farbu, ale je nevyhnutný pre fotosyntézu.
Kde sa diskutuje