Tradičný dezert, ktorý nikdy nesklame? Vyskúšajte tento jednoduchý strúhaný koláč s tvarohom
Strúhaný tvarohový koláč patrí medzi tie klasiky, ktoré sa v slovenských kuchyniach dedia z generácie na generáciu. Je jednoduchý, výdatný a vonia pravou domácou pohodou.
Koláč je skvelým riešením, keď chcete rýchlo pripraviť niečo sladké bez zložitej prípravy. Cesto stačí dať do chladu (na dve hodiny do chladničky alebo na polhodinu do mrazničky) a nahrubo nastrúhať, čo mu dodá jeho typickú nadýchanosť a drobivú štruktúru. Tvarohová plnka s vajíčkami a cukrom zase vytvára lahodný kontrast ku kakaovým vrstvám a so šťavou z citróna bude koláč ešte chutnejší.
Perfektne sa hodí ku káve, na rodinné oslavy aj ako sladká bodka k nedeľnému obedu. Ak milujete tradičné poctivé koláče, strúhaný tvarohový je vždy istota.

Ingrediencie na cesto (plech 30 × 40 cm)
- 300 g hladkej múky
- balenie kypriaceho prášku
- 60 g práškového cukru (podľa chuti aj viac)
- 3 PL holandského kakaa
- štipka soli
- 200 g zmäknutého masla
- 2 žĺtka
Ingrediencie na tvarohovú plnku
- 500 g tvarohu (hrudkovitý jemný alebo kombinácia 250 g jemného + 250 g hrudkovitého)
- balenie jemného krémového tvarohu
- 70 g cukru
- balenie vanilkového cukru
- 2 žĺtka
- šťava kôra z bio citróna
- 4 bielky (vyšľahané do peny)
Postup prípravy cesta
V miske spojíme hladkú múku s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor, kakao a štipku soli. Suché suroviny premiešame, potom k nim pridáme zmäknuté maslo a žĺtky. Rukami vypracujeme hladké pevné cesto. Vytvorenú guľu zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na približne 2 hodiny do chladničky, alebo ak sa vám nechce dlho čakať, vložte cesto do mrazničky na polhodinu.
Po odležaní cesto rozdelíme na dve nerovnaké časti – väčšiu použijeme na spodnú vrstvu a menšiu na posýpku. Väčší kus cesta nastrúhame priamo na plech vystlaný papierom na pečenie a prstami jemne pritlačíme, aby nezostali medzery. Uvedené množstvo cesta je vhodné na plech s rozmermi 30 × 40 cm; pri väčšom plechu treba suroviny úmerne navýšiť.
Príprava tvarohovej plnky
V miske zmiešame hrudkovitý tvaroh, cukor, vanilkový cukor a dve žĺtka. Pridáme šťavu aj nastrúhanú kôru z bio citróna (pre výraznejšiu chuť, no nie je povinná) a všetko premiešame. V druhej miske vyšľaháme štyri bielky do tuhého snehu a postupne ich zapracujeme do tvarohovej zmesi. Získame jemný nadýchaný krém. Navrch nastrúhame zvyšok cesta.
Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 35 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť, najlepšie dať koláč do chladničky a podávať vychladený.
Text a video: Bianca Gubová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom










Komentáre