Kvetné stonky cesnaku
Zdroj: istock.com

Kvetné stonky cesnaku nevyhadzujte! Naučte sa, ako ich môžete doma zužitkovať

Cesnak by nemal chýbať v žiadnej záhradke a už vôbec nie v kuchyni. Viete však o tom, že z pestovaného cesnaku môžete využiť nielen strúčiky, ale aj stvoly? Cesnakové stvoly sú vlastne kvetné stonky cesnaku a vnesú do vašich jedál zaujímavý chuťový i dekoratívny prvok. Ako ich zužitkovať?

Cesnakové stvoly sú stočené stonky kvetov cesnaku, ktoré vychádzajú zo stredu klasického a u nás bežne pestovaného cesnaku kuchynského zvyčajne začiatkom leta, ale v mnohých záhradách ich nájdeme i v tomto období. Logicky – väčšie odrody cesnaku, tvoria hrubšie kvetné stonky, menšie jemnejšie – všetky sa dajú použiť v kuchyni.

Kvetné stonky cesnaku
Zdroj: istock.com

Kedy a prečo orezať kvetné stonky cesnaku?

Kvetné stonky cesnaku spoznáte jednoducho tým, že sa stáčajú, vytvárajú špirály. Odrežte ich ostrým nožom práve vtedy, keď vytvoria úplné zvinutie. Tieto výhonky vám poslúžia tiež ako informácia, kedy je načase zberať struky cesnaku. Cesnak je zrelý a pripravený na vykopanie zhruba 20 dní potom, keď odrežete väčšinu kvetných stoniek. Navyše, včasné odstránenie kvetných stoniek môže zväčšiť strúčiky cesnaku až o 30 percent a zlepšiť ich potenciál skladovania. Ak by ste premeškali toto obdobie, cesnak vyženie do kvetu, teda vytvorí kvety. Vtedy odrežte kvety a použite ich ako jedlé ozdoby alebo rezané kvety do vázy.

Kvetné stonky cesnaku
Zdroj: istock.com

Skladovanie cesnakových stvolov

Keď odrežete kvetné stonky z cesnaku, odrežte aj ich špicaté konce, kde by sa vytvoril kvet. Odrezané púčiky sú na jedenie tvrdé, ale môžete ich použiť na výrobu cesnakového olivového oleja alebo octu, prípadne ich jednoducho kompostujte. Orezané cesnakové stvoly opláchnite v studenej vode a osušte. Uchovávajte ich v plastovom vrecku v chladničke, vydržia až tri týždne. Trvanlivosť predĺžite mrazením.

Čo obsahujú cesnakové stvoly a ako ich využiť v kuchyni?

Cesnakové stvoly sú bohaté na vitamín C a vápnik. Pred zmrazením ich je vhodné blanšírovať, pomôže to zachovať živiny v kvetných stonkách. Blanšírovanie tiež zlepší ich farbu a môžete si byť istí, že sú čisté. Stačia dve minúty varenia v pare, alebo môžete použiť mikrovlnnú rúru.

Nakrájané kvetné stonky cesnaku
Zdroj: istock.com

Cesnakové stvoly výborne dochutia i ozdobia cícerový hummus. Môžete ich použiť do akejkoľvek polievky, najlepšie sa kombinujú so zemiakmi, tekvicou, vajíčkami a paradajkami. Vyniknú aj v rizote akéhokoľvek druhu alebo len tak nakrájané na chlebíku s maslom či nátierkou.

Ďalšou obľúbenou možnosťou zužitkovania cesnakových kvetných stoniek je výroba pesta. Výborne chutí na cestovinách, slaných koláčoch, toastoch a môžete ho aj zamraziť.

Pesto z kvetných stoniek cesnaku
Zdroj: istock.comcesnak

Ako pripraviť pesto z kvetných stoniek cesnaku

Cesnakové pesto máte pripravené za pár minút.

Ingrediencie:

  • 150 g cesnakových stvolov, nakrájaných na malé kúsky
  • 10 g čerstvých byliniek (petržlen, bazalka, oregano alebo kôpor)
  • 70 g pražených kešu orieškov alebo píniových orieškov
  • 120 ml olivového oleja
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • ¼ lyžičky morskej soli

Všetky ingrediencie rozmixujte v kuchynskom robote.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

  1. Ferdinand Pačes says:

    Spomínate využiteľnosť cesnakových stopiek,ale na jedno ste zabudli. Cesnakové stopky sú jednou z hlavných ingrediencií v ázijskej kuchyni. Krájajú sa buď na malé kúsky alebo na cca 5cm dlhé a pridávajú sa tesne pred dokončením jedla.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.