Zelenú fazuľku vysadíte aj v júli. Čo treba vedieť o jej pestovaní?

pestovanie zelenej fazuľky
Zdroj: istock.com

Ešte aj v júli môžeme vysadiť sadenice zelenej fazuľky. Jemná zeleninka nás svojimi strukmi poteší celé leto. Čo nespotrebujeme, vieme ľahko zmraziť alebo iným spôsobom zakonzervovať. Čo potrebujete vedieť o jej pestovaní?

Existuje mnoho druhoch fazuliek od jemných francúzskych, ktoré nemajú nepríjemné vlákna, až po fazuľky, ktoré sa pestujú predovšetkým kvôli jedlým kvetom. Na trhu nájdeme odrody odolné voči teplu i vlhkosti a typickú záhradnú fazuľku, ktorej štíhle struky dosahujú dĺžku až 30 centimetrov. Zelená fazuľka, podobne ako klasická, nemusí byť vôbec „zelená“. Existujú žlté, fialové, vínové, ale aj krásne pruhované druhy. Fazuľka dozreje zvyčajne za 80 dní.

Prečo pestovať zelenú fazuľku?

Okrem jej všestranného použitia do omáčok, polievok, ako prílohu či doplnok do šalátu, je dôležitá najmä kvôli obsahu živín. Z minerálov obsahuje železo, vápnik, draslík, horčík a mangán. Má tiež veľký obsah bielkovín a cennej vlákniny. Z vitamínov sa v nej nachádzajú vitamíny skupiny B a veľké množstvo vitamínu C.

Náš tip: nezabúdajte, že zelené fazuľky sa nesmú jesť surové. Obsahujú jedovaté lektíny. Stačí ich krátko povariť, napariť či podusiť alebo zapiecť.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



pestovanie zelenej fazuľky
Zdroj: istock.com

Dôležité pravidlá pri pestovaní zelenej fazuľky

  • Vysaďte ju na miesto, kde bude mať aspoň 10 hodín priameho slnečného žiarenia.
  • Fazuľke sa najviac darí pri teplote vzduchu 20 až 26 stupňov Celzia, pôda by nemala mať menej ako 15 stupňov.
  • Pred vysadením sadeníc pridajte do zeme mulč. Rastlinkám pomôže udržiavať vlhkosť, zároveň chráni pôdu v extrémnych teplách. Veľké horúčavy a prehriata pôda niekedy spôsobia, že kvety rastlín opadnú a struk sa nevyvinie.
  • Ideálne pH pôdy pre väčšinu odrôd zelenej fazuľky je 6 až 6,5. Ocenia kompost.
  • Fazuľku sa oplatí vysievať priebežne, aby ste ju mohli priebežne aj zberať, a tak mali postarané o stálu úrodu. Ak chcete skúsiť zasadiť aj ďalšiu várku fazuľky, počkajte dva týždne po prvej výsadbe a potom vysaďte druhú. Do prvých mrazov úrodu určite stihnete pozberať.
  • Struky oberajte, kým sú mladé a jemné. Chce to dávku opatrnosti, aby ste nepoškodili rastliny. Zber strukov dvakrát týždenne urýchli tvorbu nových.
zelená fazuľka
Zdroj: istock.com

Choroby a škodcovia zelenej fazuľky

Zelená fazuľka chutí mnohým druhom hmyzu vrátane japonských chrobákov (chrústovec japonský). Najčastejším nepriateľom sú však vošky, pochutia si aj slimáky. Z chorôb fazuľku najčastejšie napádajú plesňové choroby, najmä vo vlhkých podmienkach alebo pri častom zalievaní. Menej časté, ale predsa len niekedy pestovateľov potrápia, sú antracitóza, bakteriálna pleseň a vírus mozaiky. Vyhneme sa im tak, že zabezpečíme rastlinám dostatočnú cirkuláciu vzduchu, oplatí sa zvážiť tiež vertikálne pestovanie.

Zaujímavosť

Viete, že prvá zmienka o zelenej fazuľke pochádza z Peru, z obdobia 8000 rokov pred naším letopočtom?

Text: Sabína Zavarská Foto: istock

Komentáre

  1. Zelené fazuľky sa nesmú jesť surové. Platí to aj pre žlté odrody? Moja známa ich pri oberaní je.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.