/ Recepty /

Ako na domáce grilážové rezy

Ako na domáce grilážové rezy

Pripravte si svoje vlastné domáce grilážky, klasický karamelový dezert s jemnou oplátkou, ktorý na našich stoloch pretrváva už desaťročia.

Ingrediencie:

250 g jemného kryštálového cukru
250 g masla
250 g vlašských orechov (1/2 pomlieť a druhú 1/2 posekať nahrubo)
1 plechovka salka (kondenzované mlieko sladené) 397 g
3 tortové oplátky (tie užšie)

Postup:

Vo väčšom hrnci dáme skaremelizovať cukor. Kdesi som čítala, že cukor sa pri karamelizovaní nemá miešať. Ja som však miešala, pretože sa mi zdalo, že v prostriedku sa karamelizoval rýchlejšie ako po bokoch. Takže cukor z prostriedku som stiahla na kraj a z krajov do prostriedku, a tak sa mi pekne rovnomerne skaramelizoval.

Ak by sa vám náhodou utvorili menšie cukrové hrudky, s drevenou varechou ich pritlačíme a za stáleho miešania sa cukor pekne rozpustí. Dávame pozor, aby sme cukor neprepálili, lebo budeme mať horký karamel. Keď je už cukor pekne rozpustený a začína mať jemnú hnedastú farbu, pridávame po častiach maslo a zakaždým dobre premiešame. Maslo pridáme asi na 4-krát. Dôkladne premiešame, maslo sa musí s karamelom spojiť. Chce to trošku trpezlivosti. Keď je už maslo pekne spojene s karamelom pridáme salko.

Stíšime oheň na minimum, pripadne dáme úplne mimo sporáka, a asi na 3-krát primiešame salko. Pozor na salko, aby nebolo studené, rovno z chladničky. Narobili by sa hrčky a môže aj nepríjemne prskať. Vrátime späť na sporák a povaríme asi 5 – 7 minút.

Grilážky

Karamelová mäsa nesmie byť tuhá ako betón, ale ani tekutá. Pri dlhom varení bude karamelová masa veľmi tuhá. Chladením stuhne ešte viac. Stále miešame! Odstavíme a vmiešame mleté a posekané orechy. Necháme postáť asi 3 – 5 minút.

Oplátku si dáme na tácku (plech, drevenú dosku atď.), natrieme polovicu ešte stále teplej plnky na oplátku. Nerozotierame úplne do krajov oplátky (pri zaťažení by nám plnka vytekala). Prikryjeme oplátkou a natrieme druhú polovicu plnky. Vrch prikryjeme treťou oplátkou. Jemne rukou popritláčame vrchnú oplátku a necháme postáť cca 1 hodinu. Potom zaťažíme (položíme na oplátku tácku, a na to napr. 2 kg múky a pod.). Ak by sme hneď zaťažili, môže sa stať, že nám plnka na krajoch vytečie z oplátky. Necháme poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc. Krájame na tyčinky, kocky. Možno namáčať v čokoláde. Každý podľa svojej chuti.

Grilážky
Príprava griláže

1.) do skaramelizovaného cukru pridaný kúsok masla
2.) maslo miešame, kým sa spojí so skaramelizovaným cukrom
3.) keď sa maslo pekne spojí so skaramelizovaným cukrom, pridáme po častiach salko a dobre premiešame
4.) už pridané celé salko
5.) primiešame pomleté a posekané vlašské orechy
6.) takejto konzistencii by mala byť karamelová masa pred natieraním na oplátku

Pozrite si aj video:

Grilážové rezy jednoducho a rýchlo

Poznámka:
Maslo aj salko pridávajte, keď sú v izbovej teplote. Zakaždým dobre premiešajte, aby sa hmoty pekne spojili. Pozor na karamel. Pri práci s karamelom sa môžete ľahko popáliť. Nech vás nenapadne v žiadnom prípade olizovať varechu. Príprava grilážiek nie je náročná, chce to len istú dávku trpezlivosti.

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

Komentáre

  1. ja dávam miesto salka obyčajné mlieko a je to super…nie je to zbytočne presladené a je to veľmi chutné 😉

    1. a kolko treba dat toho obycajneho mlieka? tak ako salka, cize cca 400 ml?

    2. Tiež by my zaujímalo koľko toho obyč.mlieka treba.?

  2. najlepšie grilážky, robila som ich pred vianocami a každá gazdiná z mojej aj priteľovej rodiny povedala, že tie moje sú jednoznačne najlepšie, akurát som dokončila druhú várku. Ešte som ich močila v horkej čokoláde s maslom 🙂 Ďakujem za recept 🙂

  3. Ja do toho pridavam kandizovane ovocie a hrozienka ma to peknu farebnu strukturu.

    1. To je výborný nápad!!!

  4. To. Maslo je obycajne alepo Hera. Dakujem

  5. Presne to som dnes robil. Len som dal 300g cukru a do karamelu najskor salko a potom maslo. Mnamka

  6. Monika Bednárová says:

    Dobrý deň, v nedeľu som si u vás objednala Cerruti . Prišla vám objednávka?
    Ďakujem.
    Bednárová

  7. vyborny recept,prisla som na to,kde som robila doteraz chyby,dakujem

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.