Mirabelky či myrobalán? Ako ich rozoznať, spracovať a čo o nich treba vedieť

mirabelky
Zdroj: istock.com

Všimli ste si, že je práve obdobie, keď dozrievajú malé slivkové plody, ktoré v našej prírode rastú priam nadivoko? Poviete si, že mirabelky! I keď sa na slivky mirabelky skutočne podobajú, ide o trošku iný ovocný druh. Správny názov tohto divo rastúceho ovocia, ktoré neraz vidíme aj popri cestách, je myrobalán, teda slivka čerešňoplodá. Mirabelka sa botanicky nazýva slivka mirabelková a zvyčajne sa pestuje v záhradách. Ako ich rozlíšiť a spotrebovať?

Myrobalány existujú v množstve rôznych variácií – farebných i tvarových, líšia sa aj chuťou či hrúbkou šupky. Základným rozlišovacím znakom od pravých mirabeliek je fakt, že rastú nadivoko. Mirabelku voľne v prírode nájdete len zriedkavo. Ovocie mirabeliek je o trošičku väčšie ako „čerešňová slivka“ myrobalánu. Ten má menšie aj listy, navyše sú lesklé, nie plstnaté ako pri mirabelke. Plody slivky mirabelkovej sú zvyčajne žlté, niekedy s červenkastými škvrnami, rastlina pripomína strom slivky, myrobalán skôr krík.

mirabelky
Mirabelky. | Zdroj: istock.com

Keď prekrojíte mirabelku, zlatožltá dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky, v prípade myrobalánu je to naopak. A ešte jeden rozdiel – plody čerešňovej slivky dozrievajú skôr, približne v tomto období.

Myrobalán
Myrobalán. | Zdroj: istock.com

Možno vás prekvapí, že domovinou myrobalánu je Kaukaz, Balkánsky polostrov, oblasť Strednej a Malej Ázie. Zrejme práve preto je mimoriadne odolný, mrazuvzdorný, dokonca sa mu vyhýbajú aj škodcovia a choroby, ako je šarka sliviek.

Myrobalán
Myrobalán. | Zdroj: istock.com

Zaujímavosti o mirabelkách

Mirabelky sú veľmi malé žlté slivky. Majú šírku približne 2,5 cm a hmotnosť iba 10 g. S obľubou sa pestujú vo Francúzsku (predovšetkým v oblastiach Alsaska a Lotrinska), Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, kde majú hlbokú tradíciu. Ovocie je veľmi sladké, stredne šťavnaté. V porovnaní so slivkami sú mirabelky sladšie vďaka vyššiemu obsahu fruktózového cukru a bohatšie na vápnik. I keď niektoré odrody chutia skvele aj surové, mirabelky sa – podobne ako iné slivkoviny – používajú predovšetkým na konzervovanie, varené dezerty a výrobu alkoholu. Zaujímavou informáciou je, že zo 70 % mirabeliek vypestovaných v Európe sa vyrába džem a 20 % sa používa v Alsasku na výrobu alkoholu s názvom „eau de vie Mirabelle“, takže akejsi „mirabelkovice“.

Mirabelky.
Mirabelky. | Zdroj: istock.com

Chcete pestovať mirabelky v záhrade?

V našich polohách sa mirabelkám darí a ich pestovanie nie je náročné. Základom je vybrať si kvalitný mladý stromček od overeného pestovateľa. Odporúčame samoopelivé odrody. Zasaďte ich na teplé a chránené miesto, napríklad pri múre domu. Pôda by mala byť voľná a priepustná, bohatá na živiny a mierne vlhká. Slivkám mirabelkovým sa darí v neutrálnych až mierne zásaditých pôdach.

Stromčeky vysádzame na jeseň, do jamy dvakrát väčšej ako je koreňový bal. Nezabudnite na oporu. Pridajte hnoj a zasypte zeminou, dobre polejte. Mulčovacia vrstva okolo stromčeka chráni pred vysychaním. Vyhýbajte sa však premokreniu.

kvitnúca mirabelka
Kvitnúca mirabelka. | Zdroj: istock.com

Na jar mirabelku presvetlite rezom

Ak sa chcete tešiť z dobrej úrody, mirabelky potrebujú jarné presvetlenie. Ponechajte hlavný centrálny výhonok a tri až štyri bočné výhonky. Dlhé výhonky, ktoré v oblasti koruny takmer nekvitnú, orežte. Zbytočne odčerpávajú živiny. Sladké plody dozrievajú koncom leta a na jeseň. Ak oceníte trochu kyslosti, zberajte ich skôr, pretože sú zo dňa na deň sladšie.

V prvých rokoch mladé slivky mirabelky chráňte pred silným mrazom zabalením do rúna.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



mirabelky
Slivka mirabelková. | Zdroj: istock.com

Lákajú vás mirabelky z obchodu? Vyberte si správne

Zrelé mirabelky majú príťažlivú sladkú vôňu, vďaka nej viete, že ovocie je pripravené na konzumáciu. Druhá vec je, že sa ľahko pomliaždia, preto s nimi treba narábať veľmi opatrne a spotrebovať alebo spracovať čo najskôr.

Nutričné ​​hodnoty na 1 mirabelku

  • 67 kalórií
  • 0,2 g tuku
  • 15 g sacharidov
  • 0,7 g bielkovín
  • 12 mg vápnika

Ako skladovať mirabelky a plody myrobalánu?

I keď ide o dva rôzne druhy, vzhľadom a často aj chuťovo sú veľmi podobné. Dokonca majú podobné nároky na skladovanie a možnosti spracovania.

Čerstvé plody skladujte v chladničke v plastovom vrecku až 2 alebo 3 dni. Čo nespotrebujete, čím skôr spracujte, lebo sa rýchlo kazia.

Ak ste sa rozhodli pre zaváranie, môžete ich naložiť do pohárov celé, podobne ako ringloty a zaliať  cukrovým sirupom, ktorý obsahuje asi 40 % cukru. Poháre dobre uzatvorte a 30 až 45 minút sterilizujte vo vode s teplotou asi 85 °C.

mirabelkový džem
Mirabelkový džem. | Zdroj: istock.com

Ešte lepším a zdravším spôsobom skladovania týchto zaujímavých plodov je zmrazenie. Môžete ich zmraziť celé, alebo rozpolené bez kôstok. Vydržia až 12 mesiacov. Takto zamrazené ovocie použite, napríklad priamo v mrazenom stave na koláč. Vďaka použitiu priamo z mrazničky, nebudú koláče rozmočené.

Z myrobalánu i mirabeliek sú fantastické marmelády, sirupy a džemy, vyskúšať môžete aj deťmi zbožňovanú ovocnú kožu. Svoje čaro majú aj v sušenej forme.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.