![mirabelky](https://urobsisam.zoznam.sk/wp-content/uploads/2021/08/iStock-1269818301-840x560.jpg)
Mirabelky či myrobalán? Ako ich rozoznať, spracovať a čo o nich treba vedieť
Všimli ste si, že je práve obdobie, keď dozrievajú malé slivkové plody, ktoré v našej prírode rastú priam nadivoko? Poviete si, že mirabelky! I keď sa na slivky mirabelky skutočne podobajú, ide o trošku iný ovocný druh. Správny názov tohto divo rastúceho ovocia, ktoré neraz vidíme aj popri cestách, je myrobalán, teda slivka čerešňoplodá. Mirabelka sa botanicky nazýva slivka mirabelková a zvyčajne sa pestuje v záhradách. Ako ich rozlíšiť a spotrebovať?
Galéria
Myrobalány existujú v množstve rôznych variácií – farebných i tvarových, líšia sa aj chuťou či hrúbkou šupky. Základným rozlišovacím znakom od pravých mirabeliek je fakt, že rastú nadivoko. Mirabelku voľne v prírode nájdete len zriedkavo. Ovocie mirabeliek je o trošičku väčšie ako „čerešňová slivka“ myrobalánu. Ten má menšie aj listy, navyše sú lesklé, nie plstnaté ako pri mirabelke. Plody slivky mirabelkovej sú zvyčajne žlté, niekedy s červenkastými škvrnami, rastlina pripomína strom slivky, myrobalán skôr krík.
Keď prekrojíte mirabelku, zlatožltá dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky, v prípade myrobalánu je to naopak. A ešte jeden rozdiel – plody čerešňovej slivky dozrievajú skôr, približne v tomto období.
Možno vás prekvapí, že domovinou myrobalánu je Kaukaz, Balkánsky polostrov, oblasť Strednej a Malej Ázie. Zrejme práve preto je mimoriadne odolný, mrazuvzdorný, dokonca sa mu vyhýbajú aj škodcovia a choroby, ako je šarka sliviek.
Zaujímavosti o mirabelkách
Mirabelky sú veľmi malé žlté slivky. Majú šírku približne 2,5 cm a hmotnosť iba 10 g. S obľubou sa pestujú vo Francúzsku (predovšetkým v oblastiach Alsaska a Lotrinska), Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, kde majú hlbokú tradíciu. Ovocie je veľmi sladké, stredne šťavnaté. V porovnaní so slivkami sú mirabelky sladšie vďaka vyššiemu obsahu fruktózového cukru a bohatšie na vápnik. I keď niektoré odrody chutia skvele aj surové, mirabelky sa – podobne ako iné slivkoviny – používajú predovšetkým na konzervovanie, varené dezerty a výrobu alkoholu. Zaujímavou informáciou je, že zo 70 % mirabeliek vypestovaných v Európe sa vyrába džem a 20 % sa používa v Alsasku na výrobu alkoholu s názvom „eau de vie Mirabelle“, takže akejsi „mirabelkovice“.
Chcete pestovať mirabelky v záhrade?
V našich polohách sa mirabelkám darí a ich pestovanie nie je náročné. Základom je vybrať si kvalitný mladý stromček od overeného pestovateľa. Odporúčame samoopelivé odrody. Zasaďte ich na teplé a chránené miesto, napríklad pri múre domu. Pôda by mala byť voľná a priepustná, bohatá na živiny a mierne vlhká. Slivkám mirabelkovým sa darí v neutrálnych až mierne zásaditých pôdach.
Stromčeky vysádzame na jeseň, do jamy dvakrát väčšej ako je koreňový bal. Nezabudnite na oporu. Pridajte hnoj a zasypte zeminou, dobre polejte. Mulčovacia vrstva okolo stromčeka chráni pred vysychaním. Vyhýbajte sa však premokreniu.
Na jar mirabelku presvetlite rezom
Ak sa chcete tešiť z dobrej úrody, mirabelky potrebujú jarné presvetlenie. Ponechajte hlavný centrálny výhonok a tri až štyri bočné výhonky. Dlhé výhonky, ktoré v oblasti koruny takmer nekvitnú, orežte. Zbytočne odčerpávajú živiny. Sladké plody dozrievajú koncom leta a na jeseň. Ak oceníte trochu kyslosti, zberajte ich skôr, pretože sú zo dňa na deň sladšie.
V prvých rokoch mladé slivky mirabelky chráňte pred silným mrazom zabalením do rúna.
Lákajú vás mirabelky z obchodu? Vyberte si správne
Zrelé mirabelky majú príťažlivú sladkú vôňu, vďaka nej viete, že ovocie je pripravené na konzumáciu. Druhá vec je, že sa ľahko pomliaždia, preto s nimi treba narábať veľmi opatrne a spotrebovať alebo spracovať čo najskôr.
Nutričné hodnoty na 1 mirabelku
- 67 kalórií
- 0,2 g tuku
- 15 g sacharidov
- 0,7 g bielkovín
- 12 mg vápnika
Ako skladovať mirabelky a plody myrobalánu?
I keď ide o dva rôzne druhy, vzhľadom a často aj chuťovo sú veľmi podobné. Dokonca majú podobné nároky na skladovanie a možnosti spracovania.
Čerstvé plody skladujte v chladničke v plastovom vrecku až 2 alebo 3 dni. Čo nespotrebujete, čím skôr spracujte, lebo sa rýchlo kazia.
Ak ste sa rozhodli pre zaváranie, môžete ich naložiť do pohárov celé, podobne ako ringloty a zaliať cukrovým sirupom, ktorý obsahuje asi 40 % cukru. Poháre dobre uzatvorte a 30 až 45 minút sterilizujte vo vode s teplotou asi 85 °C.
Ešte lepším a zdravším spôsobom skladovania týchto zaujímavých plodov je zmrazenie. Môžete ich zmraziť celé, alebo rozpolené bez kôstok. Vydržia až 12 mesiacov. Takto zamrazené ovocie použite, napríklad priamo v mrazenom stave na koláč. Vďaka použitiu priamo z mrazničky, nebudú koláče rozmočené.
Z myrobalánu i mirabeliek sú fantastické marmelády, sirupy a džemy, vyskúšať môžete aj deťmi zbožňovanú ovocnú kožu. Svoje čaro majú aj v sušenej forme.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre