Tipy, ktoré oceníte pri pestovaní a skladovaní zázvoru

pestovanie zázvoru
Zdroj: istock.com

Určite je fascinujúce, naučiť sa pestovať plodiny, ktoré bežne používame a navyše sú liečivé. V predajniach kúpený zázvor zvyčajne prejde dlhú cestu, kým sa k nám dostane, a tak prichádza aj o cenné látky. Čo potrebujete vedieť, ak si chcete vypestovať domáci?

Zázvor (Zingiber officinale) sa pestuje z podzemkov (rizómov). Sú to mäsité stonky, ktoré sa šíria vodorovne pod zemou a obsahujú niekoľko púčikov alebo rastových bodov. Zázvorové podzemky sadíme do zeme, onedlho z nich vyrastú výhonky podobné bambusu. Ich úlohou je dodávať energiu vyvíjajúcemu sa zázvoru pod zemou. Na to, aby rizómy vytvorili prvé výhonky, je potrebné pekné a teplé jarné počasie. Počas dlhých dní a teplých letných mesiacov sa zázvoru darí najlepšie. Keď sa dni skracujú a ochladzujú, listy žltnú. Je to pre zázvor čas na spanie alebo zber.

Pred výsadbou si zázvor pripravte

Zázvor na pestovanie si môžete kúpiť v e-shopoch s osivami, rovnako môžete použiť aj bio zázvor z miestneho trhu. Najvhodnejšie na výsadbu sú svetlé, pevné, bacuľaté odnože s tenkou pokožkou, ktoré majú niekoľko púčikov.

Takúto odnož pripravíme na výsadbu jednoducho. Podzemok nakrájame na 5 až 7,5 centimetrové kúsky, pričom každý by mal obsahovať najmenej 2 až 3 rastové body. Pred vysadením necháme odrezané konce zaschnúť a zahojiť sa.

koreň zázvoru
Zdroj: istock.com

Doprajte zázvoru dostatok času na rast

Pestovanie zázvoru si vyžaduje trpezlivosť. Na dobrý rast potrebuje dlhé a teplé vegetačné obdobie – asi 10 mesiacov. V teplých oblastiach Slovenska máme zvyčajne dostatok času na vypestovanie úrody aj vonku, v chladnejších je lepšie predpestovanie v interiéri v skorých jarných mesiacoch. Von ho vysadíme po poslednom mraze a keď sa pôda zahreje. Vo všeobecnosti platí, že keď sú teploty nižšie ako 13 stupňov, zázvor nebude dobre rásť. Takže radšej počkajme na oteplenie. Prípadne zvážte pestovanie zázvoru v nádobách, ktoré môžete premiestniť do teplejšej časti záhrady či do krytu.

Podzemky sadíme uzlíkmi smerom nahor 5 centimetrov  hlboko do pôdy a medzi jednotlivými rastlinami nechávame 15 až 20 centimetrov priestor.

sadenie zázvoru
Zdroj: istock.com
Náš tip: Pri predpestovaní v interiéri zázvor potrebuje doplnkové osvetlenie – kým nie je dosť teplo na to, aby ste ho vysadili von.

Dobrá pôda a hnojenie

Zázvor uprednostňuje pôdu bohatú na organickú hmotu, ktorá dobre odvádza vodu. Mulčovanie pôdy kompostom alebo slamou zabezpečí dostatok živín, reguluje burinu a zadržiava vodu. Ak sa vám zdá, že zázvor nerastie dobre, doplňte každých pár týždňov organické hnojivo (tekuté morské riasy alebo rybia emulzia). Testovanie pôdy vám pomôže zistiť, čo presne pôde chýba.

Ako správne zalievať zázvor

Zázvor potrebuje veľa vody, najmä v čase aktívneho rastu. Nepremokrujte, lebo podzemky poškodíte. Keď teploty klesnú, zalievanie znížte.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Zberajte v pravý čas

Zázvor je pripravený na zber, keď začnú jeho listy žltnúť a odumierať. Posledný zber by sme mali urobiť pred prvými mrazmi. V teplejších polohách sa nebojte nechať niekoľko podzemkov v zemi, na jar sa objavia nové výhonky.

pestovanie zázvoru
Zdroj: istock.com

Ako uskladniť úrodu zázvoru?

Po zbere zázvor dobre opláchnite a potom odrežte výhonky a veľké korene. Listy použite do čaju. Čerstvý zázvor skladujte v chladničke alebo v mrazničke v plastových uzatvárateľných vreciach. Nelúpaný vydrží asi mesiac v chladničke alebo až rok v mrazničke.

Zázvor je možné aj sušiť – dehydrovať. Mladý zázvor nakrájajte na plátky, starší aj olúpte a sušte pri teplote 35 °C po dobu 8 až 12 hodín, kým nie je zázvor chrumkavý a po ohnutí sa nezlomí.

Dehydrované plátky skladujte v sklenenej nádobe so vzduchotesným vrchnákom. Malé množstvo si môžete spracovať na prášok a použiť ako korenie. Myslite však na to, že po rozomletí prášok začne rýchlo strácať chuť, takže vždy pomeľte len malé množstvo, ktoré čo najskôr zužitkujete.

sušený zázvor
Zdroj: istock.com

Olúpaný zázvor môžete tiež nastrúhať a v mixéri spracovať s malým množstvom vody. Pripravenú zmes zmrazte v táckach na bylinky alebo na ľad. Používajte podľa potreby. Takto pripravený zázvor vydrží v mrazničke približne rok.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.