Zabudnite na tuhé a mastné zemiakové placky! Takto pripravené očaria chrumkavosťou každého
A zlatisté zemiakové placky už rozvoniavajú kuchyňou… Ak sa vám táto predstava páči, preneste ju do reality ešte dnes! Nenechajte si ujsť recept na tradičné zemiakové placky, komplet postup prípravy a niekoľko dobrých tipov k tomu, aby sa aj napriek jednoduchosti stali skutočným chuťovým zážitkom.
Zemiakové placky – základné ingrediencie
Na zemiakové placky budeme potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 2 vajcia
- 4 – 5 polievkových lyžíc hladkej alebo polohrubej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- soľ (1 – 1,5 lyžičky soli)
- rastlinný olej na vysmážanie (alebo bravčovú masť)
- na ďalšie dochutenie – drvená rasca, mleté čierne korenie (voliteľné)
Z uvedeného množstva vznikne približne 14 – 16 malých placiek (priemer cca 7 – 8 cm) alebo 8 – 10 placiek (priemer cca 12 cm).
Ako pripraviť zemiakové placky?
Pri príprave zemiakových placiek sa oplatí mať všetko dôležité po ruke. So zemiakmi totiž treba bezprostredne po nastrúhaní pracovať, inak zhnednú a uvoľní sa z nich veľa škrobu. V postupe nižšie nájdete základné kroky prípravy doplnené praktickými tipmi, aby ste nemuseli čeliť zbytočným komplikáciám, ktoré by mohli pokaziť celý výsledok.
- Surové zemiaky očistite od šupiek a nastrúhajte ich na strúhadle. Najčastejšie sa strúhajú na hrubom strúhadle.

- Z nastrúhaných zemiakov treba vytlačiť vodu. Preložte ich do sitka, sitko uložte ponad misku a rukou opatrne postláčajte. Do misky odtečie škrobová voda. Zatiaľ ju nevylievajte.
- Zemiaky zo sita presuňte do ďalšej misky, pridajte k nimi 4 – 5 lyžíc múky, 2 vajcia, prelisované strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a sušený majorán. Všetko spolu varechou alebo rukami premiešajte.

- V miske so škrobovou vodou so zemiakov si môžete všimnúť, že na dne sa usadila biela škrobová vrstva. Vodu opatrne zlejte, zemiakový škrob lyžicou vyberte a primiešajte k zemiakovému cestu na placky. Placky budú vďaka škrobu ešte chrumkavejšie.
- Pomocou naberačky odoberajte z cesta dávky na placky. Cesto rozotrite ho na panvicu s rozpáleným olejom.
- Zemiakové placky smažte postupne z oboch strán, kým nezískajú zlatisto-hnedú farbu a chrumkavé okraje.
- Po vysmažení presuňte placky na tanier vystlaný papierovými obrúskami, ktoré z placiek odsajú prebytočnú mastnotu. Obrúsky vymieňajte podľa potreby.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Galéria
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom










Komentáre