Domáce zemiakové placky
Galéria (5) Zdroj: shutterstock.com

Zabudnite na tuhé a mastné zemiakové placky! Takto pripravené očaria chrumkavosťou každého

A zlatisté zemiakové placky už rozvoniavajú kuchyňou… Ak sa vám táto predstava páči, preneste ju do reality ešte dnes! Nenechajte si ujsť recept na tradičné zemiakové placky, komplet postup prípravy a niekoľko dobrých tipov k tomu, aby sa aj napriek jednoduchosti stali skutočným chuťovým zážitkom.

Zemiakové placky – základné ingrediencie

Na zemiakové placky budeme potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 vajcia
  • 4 – 5 polievkových lyžíc hladkej alebo polohrubej múky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku sušeného majoránu
  • soľ (1 – 1,5 lyžičky soli)
  • rastlinný olej na vysmážanie (alebo bravčovú masť)
  • na ďalšie dochutenie – drvená rasca, mleté čierne korenie (voliteľné)

Z uvedeného množstva vznikne približne 14 – 16 malých placiek (priemer cca 7 – 8 cm) alebo 8 – 10 placiek (priemer cca 12 cm).

Ako pripraviť zemiakové placky?

Pri príprave zemiakových placiek sa oplatí mať všetko dôležité po ruke. So zemiakmi totiž treba bezprostredne po nastrúhaní pracovať, inak zhnednú a uvoľní sa z nich veľa škrobu. V postupe nižšie nájdete základné kroky prípravy doplnené praktickými tipmi, aby ste nemuseli čeliť zbytočným komplikáciám, ktoré by mohli pokaziť celý výsledok.

  • Surové zemiaky očistite od šupiek a nastrúhajte ich na strúhadle. Najčastejšie sa strúhajú na hrubom strúhadle.
Osvedčil sa však aj postup, pri ktorom sa približne tretina zemiakov nastrúha najemno, vďaka čomu bude hotové cesto na zemiakové placky ešte súdržnejšie.
Príprava zemiakových placiek
Zdroj: shutterstock.com
  • Z nastrúhaných zemiakov treba vytlačiť vodu. Preložte ich do sitka, sitko uložte ponad misku a rukou opatrne postláčajte. Do misky odtečie škrobová voda. Zatiaľ ju nevylievajte.
  • Zemiaky zo sita presuňte do ďalšej misky, pridajte k nimi 4 – 5 lyžíc múky, 2 vajcia, prelisované strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a sušený majorán. Všetko spolu varechou alebo rukami premiešajte.
Zo zemiakov sa ešte bude uvoľňovať voda, preto treba pracovať rýchlo a mať už pripravenú panvicu s rozpaľujúcim sa olejom.
Príprava zemiakových placiek
Zdroj: shutterstock.com
  • V miske so škrobovou vodou so zemiakov si môžete všimnúť, že na dne sa usadila biela škrobová vrstva. Vodu opatrne zlejte, zemiakový škrob lyžicou vyberte a primiešajte k zemiakovému cestu na placky. Placky budú vďaka škrobu ešte chrumkavejšie.
  • Pomocou naberačky odoberajte z cesta dávky na placky. Cesto rozotrite ho na panvicu s rozpáleným olejom.
Koľko oleja do panvice? Toľko, aby vystúpil približne do dvoch tretín výšky placiek. V princípe stačí, ak sú placky olejom obklopené, nemusia v ňom plávať ako hranolky. Pri väčšom počte placiek nezabudnite priebežne do panvice olej dolievať.
  • Zemiakové placky smažte postupne z oboch strán, kým nezískajú zlatisto-hnedú farbu a chrumkavé okraje.
  • Po vysmažení presuňte placky na tanier vystlaný papierovými obrúskami, ktoré z placiek odsajú prebytočnú mastnotu. Obrúsky vymieňajte podľa potreby.
Domáce zemiakové placky
Zdroj: shutterstock.com
Zemiakové placky sa môžu podávať napríklad so smotanovým dipom, s kefírom, s kečupom a strúhaným syrom (obľúbené u detí), k dusenej pečeni, s plnkou z mletého mäsa, k údenému mäsu a kyslej kapuste – chutných možností je v slovenskej kuchyni neúrekom…

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Galéria

Domáce zemiakové placky
Príprava zemiakových placiek
Príprava zemiakových placiek
Domáce zemiakové placky

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.