Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Domáca zázvorovica môže byť výbornou prevenciou proti chrípke. Viete, ako si zázvorovú pálenku vyrobíte?

Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj krátke sychravé dni. Počas tohto obdobia je potrebné, aby sme posilňovali svoju imunitu a práve zázvor je považovaný za prírodný liek proti chrípke a iným chorobám. My si u nás robíme zázvorový čaj a vyrábame si zázvorovú pálenku.

Dnes si ukážeme jednoduchý recept, ako si doma urobíte zázvorovú pálenku, ktorá bude posilňovať vašu imunitu počas jesenných a zimných studených dní. Na druhej strane alkohol vo väčšom množstve imunitu oslabuje, preto je odporučená denná dávka maximálne 0,5 dcl (1 poldecák).

Na výrobu zázvorovice budeme potrebovať

  • 2 l domácej pálenky, alebo vodky
  • 0,5 kg zázvoru
  • 0,5 kg medu
  • 6 citrónov
  • celú škoricu
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Ošúpeme zázvor. Dávajte pozor, aby vám nefrklo do oka, lebo je to dosť nepríjemné, čo môžem potvrdiť.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Ošúpaný zázvor postrúhame najemno.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Do pohára so širokým hrdlom vložíme nastrúhaný zázvor.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Ošúpeme citróny a nakrájame na mesiačiky.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Citróny vložíme do pohára s nastrúhaným zázvorom a roztlačíme ich, ako pri tlačení kapusty, aby sme odšťavili citróny a premiešali sa so zázvorom.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Pridáme med a škoricové drievka.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Nalejeme domácu pálenku, alebo vodku.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Vareškou všetko premiešame.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Pohár uzavrieme, aby sa doň nedostal vzduch a odložíme na 7 dní na tmavé miesto, kde je izbová teplota. Každý druhý deň premiešame.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Na siedmy deň si pripravíme prázdne fľaše a jemné cedidlo. Na cedenie môžete použiť  gázu.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Pred cedením si pohár premiešame.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Obsah pohára prelejeme cez jemné cedidlo do fliaš.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Zázvorovicu máme hotovú. Je potrebné ju odložiť na chladné miesto a skonzumovať do dvoch mesiacov.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík

  1. Tom says:

    Vyzerá a zrejme aj chutí zaujímavo.
    Len jedna malá a mimoriadne dôležitá poznámka a to,že zo zázvoru sa uvoľňujú všetky dôležité látky bohužiaľ len pri zvareni horúcou vodou. V akomkoľvek studenom nápoji sa neuvolnia…ani cestou alkoholu…

  2. Milan says:

    Takto +- zázvorové robím aj ja. Odporúčam.

  3. Jozef says:

    Zdravim Tom,
    mas nejaky link na tuto informaciu? doteraz som to niky nepocul.

  4. Dana says:

    Podla čínskej medicíny citrony telo ochladzujú a zázvor a škorica zohrieva, neodporuca sa kombinovat. Hoci chutovo to ladi dobre

  5. Gabo says:

    Ja to zalievam domácou 65% lebo v 40% vodke sa ani len med nerozpustí……

  6. ametyst says:

    súhlasím s Vami, to isté je aj s čajom … med áno, citrón nie

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje