Domáca zázvorovica môže byť výbornou prevenciou proti chrípke. Viete, ako si zázvorovú pálenku vyrobíte?
Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj krátke sychravé dni. Počas tohto obdobia je potrebné, aby sme posilňovali svoju imunitu a práve zázvor je považovaný za prírodný liek proti chrípke a iným chorobám. My si u nás robíme zázvorový čaj a vyrábame si zázvorovú pálenku.
Dnes si ukážeme jednoduchý recept, ako si doma urobíte zázvorovú pálenku, ktorá bude posilňovať vašu imunitu počas jesenných a zimných studených dní. Na druhej strane alkohol vo väčšom množstve imunitu oslabuje, preto je odporučená denná dávka maximálne 0,5 dcl (1 poldecák).
Na výrobu zázvorovice budeme potrebovať
- 2 l domácej pálenky, alebo vodky
- 0,5 kg zázvoru
- 0,5 kg medu
- 6 citrónov
- celú škoricu
Ošúpeme zázvor. Dávajte pozor, aby vám nefrklo do oka, lebo je to dosť nepríjemné, čo môžem potvrdiť.
Ošúpaný zázvor postrúhame najemno.
Do pohára so širokým hrdlom vložíme nastrúhaný zázvor.
Ošúpeme citróny a nakrájame na mesiačiky.
Citróny vložíme do pohára s nastrúhaným zázvorom a roztlačíme ich, ako pri tlačení kapusty, aby sme odšťavili citróny a premiešali sa so zázvorom.
Pridáme med a škoricové drievka.
Nalejeme domácu pálenku, alebo vodku.
Vareškou všetko premiešame.
Pohár uzavrieme, aby sa doň nedostal vzduch a odložíme na 7 dní na tmavé miesto, kde je izbová teplota. Každý druhý deň premiešame.
Na siedmy deň si pripravíme prázdne fľaše a jemné cedidlo. Na cedenie môžete použiť gázu.
Pred cedením si pohár premiešame.
Obsah pohára prelejeme cez jemné cedidlo do fliaš.
Zázvorovicu máme hotovú. Je potrebné ju odložiť na chladné miesto a skonzumovať do dvoch mesiacov.
Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík
Vyzerá a zrejme aj chutí zaujímavo.
Len jedna malá a mimoriadne dôležitá poznámka a to,že zo zázvoru sa uvoľňujú všetky dôležité látky bohužiaľ len pri zvareni horúcou vodou. V akomkoľvek studenom nápoji sa neuvolnia…ani cestou alkoholu…
Takto +- zázvorové robím aj ja. Odporúčam.
Zdravim Tom,
mas nejaky link na tuto informaciu? doteraz som to niky nepocul.
Podla čínskej medicíny citrony telo ochladzujú a zázvor a škorica zohrieva, neodporuca sa kombinovat. Hoci chutovo to ladi dobre
Ja to zalievam domácou 65% lebo v 40% vodke sa ani len med nerozpustí……
súhlasím s Vami, to isté je aj s čajom … med áno, citrón nie