/ Recepty /

Domáca zázvorovica môže byť výbornou prevenciou proti chrípke. Viete, ako si zázvorovú pálenku vyrobíte?

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj krátke sychravé dni. Počas tohto obdobia je potrebné, aby sme posilňovali svoju imunitu a práve zázvor je považovaný za prírodný liek proti chrípke a iným chorobám. My si u nás robíme zázvorový čaj a vyrábame si zázvorovú pálenku.

Dnes si ukážeme jednoduchý recept, ako si doma urobíte zázvorovú pálenku, ktorá bude posilňovať vašu imunitu počas jesenných a zimných studených dní. Na druhej strane alkohol vo väčšom množstve imunitu oslabuje, preto je odporučená denná dávka maximálne 0,5 dcl (1 poldecák).

Na výrobu zázvorovice budeme potrebovať

  • 2 l domácej pálenky, alebo vodky
  • 0,5 kg zázvoru
  • 0,5 kg medu
  • 6 citrónov
  • celú škoricu
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Ošúpeme zázvor. Dávajte pozor, aby vám nefrklo do oka, lebo je to dosť nepríjemné, čo môžem potvrdiť.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Ošúpaný zázvor postrúhame najemno.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Do pohára so širokým hrdlom vložíme nastrúhaný zázvor.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Ošúpeme citróny a nakrájame na mesiačiky.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Citróny vložíme do pohára s nastrúhaným zázvorom a roztlačíme ich, ako pri tlačení kapusty, aby sme odšťavili citróny a premiešali sa so zázvorom.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Pridáme med a škoricové drievka.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Nalejeme domácu pálenku, alebo vodku.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Vareškou všetko premiešame.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík
Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Pohár uzavrieme, aby sa doň nedostal vzduch a odložíme na 7 dní na tmavé miesto, kde je izbová teplota. Každý druhý deň premiešame.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Na siedmy deň si pripravíme prázdne fľaše a jemné cedidlo. Na cedenie môžete použiť  gázu.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Pred cedením si pohár premiešame.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Obsah pohára prelejeme cez jemné cedidlo do fliaš.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Zázvorovicu máme hotovú. Je potrebné ju odložiť na chladné miesto a skonzumovať do dvoch mesiacov.

Výroba domácej zázvorovice
Zdroj: Lukáš Urblík

Text, foto a realizácia: Lukáš Urblík

Komentáre

  1. Vyzerá a zrejme aj chutí zaujímavo.
    Len jedna malá a mimoriadne dôležitá poznámka a to,že zo zázvoru sa uvoľňujú všetky dôležité látky bohužiaľ len pri zvareni horúcou vodou. V akomkoľvek studenom nápoji sa neuvolnia…ani cestou alkoholu…

  2. Takto +- zázvorové robím aj ja. Odporúčam.

  3. Zdravim Tom,
    mas nejaky link na tuto informaciu? doteraz som to niky nepocul.

  4. Podla čínskej medicíny citrony telo ochladzujú a zázvor a škorica zohrieva, neodporuca sa kombinovat. Hoci chutovo to ladi dobre

  5. Ja to zalievam domácou 65% lebo v 40% vodke sa ani len med nerozpustí……

  6. súhlasím s Vami, to isté je aj s čajom … med áno, citrón nie

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.