ríbezle
Zdroj: istock.com

Ako skladovať a čo najlepšie spracovať čerstvé ríbezle

Ríbezle majú sviežu kyselkavú chuť a najlepšie sú čerstvé, hoci sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Oproti ostatným letným plodom ich často odvrhneme práve kvôli tomu, že je s nimi „babračka“. Obsahujú však cenné látky a sú všestranne použiteľné, navyše ich sezóna nie je dlhá, takže určite sa ich oplatí vychutnať.

Odrody ríbezlí

Ríbezle majú mnoho odrôd. Obvykle sú klasifikované podľa farby bobúľ, ale aj v každej farbe existuje niekoľko ďalších kultivarov. Červené ríbezle sú najbežnejšie a najlepšie na džemy, omáčky a podobné kulinárske pochúťky. Biele ríbezle majú jemnejšiu chuť, nižšiu kyslosť a konzumujú sa najmä čerstvé.

ríbezle
Zdroj: istock.com

Ružové ríbezle sú najvzácnejšie a nachádzajú sa niekde medzi červenými a bielymi odrodami – farbou aj chuťou. Čierne ríbezle dozrievajú neskôr v lete. Majú najplnšiu chuť a najčastejšie sa spracovávajú na džemy, omáčky a sirupy alebo sa sušia.

Ako spracovať čerstvé ríbezle

Do koláčov, dezertov, šalátov: Čerstvé ríbezle používame podobne ako čučoriedky, černice alebo maliny do koláčov, pudingov, sorbetov, ovocných šalátov, do koktailov a na zdobenie. Ak máte veľa chutného ovocia, ríbezle zmrazte.

Viete o tom, že po krátkom zmrazení ľahšie odstránite bobule zo stonky a predídete poškodeniu drobného ovocia?

Ako príloha k mäsu: Čierne ríbezle sú vynikajúce k mäsu z diviny a často sa vo svete varia vo forme jednoduchej omáčky, ktorá sa podáva aj ku kačke.

Na džem alebo želé: Ríbezle prirodzene obsahujú veľa pektínu a kyslosti. Výhodou je, že pri výrobe džemov a zaváranín nie je potrebné pridávať pektín alebo iné želírovacie činidlá. Želé z červených ríbezlí je bežnou súčasťou receptov na omáčky. Má výrazný kyslý nádych, a preto sa hodí k bravčovému, jahňaciemu mäsu alebo k divine. Pri spracovaní na džem môžete ríbezle variť aj so stonkami, po uvarení ich ľahšie vyberiete.

Sušené: Ríbezle sa dajú aj sušiť v sušičke potravín alebo v rúre.

mrazenie ríbezlí
Zdroj: istock.com

Ako skladovať čerstvé ríbezle

Rovnako ako všetky bobule, aj čerstvé ríbezle majú relatívne krátku životnosť. Najlepšie je ich skladovať voľne zabalené alebo prikryté a v chladničke. Opláchnite ich až tesne pred použitím a jemne ich osušte čistou sacou utierkou. Myslite na to, že vystavenie nadmernej vlhkosti skráti ich životnosť a spôsobí plesne alebo hnilobu, ktorá sa vám môže v chladničke rozšíriť.

Ak chcete ríbezle skladovať dlhšie, zvoľte mrazenie. Ako na to? Poukladajte ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sa vmestí do mrazničky. Bobule zmrazte a keď sú dokonale zmrazené, preložte ich do uzatvárateľných plastových vrecúšok. Takto ich môžete skladovať v mrazničke až 6 mesiacov.

čierne ríbezle
Zdroj: istock.com

Želé z čiernych ríbezlí

Na 5 pohárov potrebujete

  • 1 kg čiernych ríbezlí
  • 1 liter vody
  • 1,25 kg kryštálového cukru

Čierne ríbezle a vodu vložte do veľkého hrnca a duste, kým ríbezle nezmäknú a nie sú kašovité – asi pol hodiny.

Poháre a vrchnáky vložte do studenej rúry a nastavte teplotu na 140 °C. Pár tanierikov dajte do mrazničky, použijete ich neskôr na ochutnávanie džemu.

Preceďte šťavu z dužiny čiernych ríbezlí cez husté sitko a zatlačte na ovocie, aby sa extrahovala všetka šťava a pektín, obsah sita zlikvidujte.

Do šťavy pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Varte asi 5 minút, prípadne kým teplota nedosiahne 105 °C, potom odstavte z ohňa.

Na ľadový testovací tanierik z mrazničky položte malé množstvo želé a nechajte pôsobiť 5 minút. Potom prejdite prstom cez želé. Ak je pružné, drží tvar, je hotové. Ak sa rozlieva, ešte ho povarte niekoľko minút a znova skontrolujte.

Teraz vyberte z rúry poháre, ktoré sú teraz sterilné a nedotýkajte sa ich zvnútra. Pomocou čistého lievika a naberačky na zaváraniny naplňte poháre a dajte na ne vrchnáky (ani tých sa nemusíte chytať prstami, pomôže magnet).

Pevne uzatvorte viečka a nechajte želé úplne vychladnúť.

želé z čiernych ríbezlí
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.