Ako skladovať a čo najlepšie spracovať čerstvé ríbezle

ríbezle
Zdroj: istock.com

Ríbezle majú sviežu kyselkavú chuť a najlepšie sú čerstvé, hoci sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Oproti ostatným letným plodom ich často odvrhneme práve kvôli tomu, že je s nimi „babračka“. Obsahujú však cenné látky a sú všestranne použiteľné, navyše ich sezóna nie je dlhá, takže určite sa ich oplatí vychutnať.

Odrody ríbezlí

Ríbezle majú mnoho odrôd. Obvykle sú klasifikované podľa farby bobúľ, ale aj v každej farbe existuje niekoľko ďalších kultivarov. Červené ríbezle sú najbežnejšie a najlepšie na džemy, omáčky a podobné kulinárske pochúťky. Biele ríbezle majú jemnejšiu chuť, nižšiu kyslosť a konzumujú sa najmä čerstvé.

ríbezle
Zdroj: istock.com

Ružové ríbezle sú najvzácnejšie a nachádzajú sa niekde medzi červenými a bielymi odrodami – farbou aj chuťou. Čierne ríbezle dozrievajú neskôr v lete. Majú najplnšiu chuť a najčastejšie sa spracovávajú na džemy, omáčky a sirupy alebo sa sušia.

Ako spracovať čerstvé ríbezle

Do koláčov, dezertov, šalátov: Čerstvé ríbezle používame podobne ako čučoriedky, černice alebo maliny do koláčov, pudingov, sorbetov, ovocných šalátov, do koktailov a na zdobenie. Ak máte veľa chutného ovocia, ríbezle zmrazte.

Viete o tom, že po krátkom zmrazení ľahšie odstránite bobule zo stonky a predídete poškodeniu drobného ovocia?

Ako príloha k mäsu: Čierne ríbezle sú vynikajúce k mäsu z diviny a často sa vo svete varia vo forme jednoduchej omáčky, ktorá sa podáva aj ku kačke.

Na džem alebo želé: Ríbezle prirodzene obsahujú veľa pektínu a kyslosti. Výhodou je, že pri výrobe džemov a zaváranín nie je potrebné pridávať pektín alebo iné želírovacie činidlá. Želé z červených ríbezlí je bežnou súčasťou receptov na omáčky. Má výrazný kyslý nádych, a preto sa hodí k bravčovému, jahňaciemu mäsu alebo k divine. Pri spracovaní na džem môžete ríbezle variť aj so stonkami, po uvarení ich ľahšie vyberiete.

Sušené: Ríbezle sa dajú aj sušiť v sušičke potravín alebo v rúre.

mrazenie ríbezlí
Zdroj: istock.com

Ako skladovať čerstvé ríbezle

Rovnako ako všetky bobule, aj čerstvé ríbezle majú relatívne krátku životnosť. Najlepšie je ich skladovať voľne zabalené alebo prikryté a v chladničke. Opláchnite ich až tesne pred použitím a jemne ich osušte čistou sacou utierkou. Myslite na to, že vystavenie nadmernej vlhkosti skráti ich životnosť a spôsobí plesne alebo hnilobu, ktorá sa vám môže v chladničke rozšíriť.

Ak chcete ríbezle skladovať dlhšie, zvoľte mrazenie. Ako na to? Poukladajte ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sa vmestí do mrazničky. Bobule zmrazte a keď sú dokonale zmrazené, preložte ich do uzatvárateľných plastových vrecúšok. Takto ich môžete skladovať v mrazničke až 6 mesiacov.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



čierne ríbezle
Zdroj: istock.com

Želé z čiernych ríbezlí

Na 5 pohárov potrebujete

  • 1 kg čiernych ríbezlí
  • 1 liter vody
  • 1,25 kg kryštálového cukru

Čierne ríbezle a vodu vložte do veľkého hrnca a duste, kým ríbezle nezmäknú a nie sú kašovité – asi pol hodiny.

Poháre a vrchnáky vložte do studenej rúry a nastavte teplotu na 140 °C. Pár tanierikov dajte do mrazničky, použijete ich neskôr na ochutnávanie džemu.

Preceďte šťavu z dužiny čiernych ríbezlí cez husté sitko a zatlačte na ovocie, aby sa extrahovala všetka šťava a pektín, obsah sita zlikvidujte.

Do šťavy pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Varte asi 5 minút, prípadne kým teplota nedosiahne 105 °C, potom odstavte z ohňa.

Na ľadový testovací tanierik z mrazničky položte malé množstvo želé a nechajte pôsobiť 5 minút. Potom prejdite prstom cez želé. Ak je pružné, drží tvar, je hotové. Ak sa rozlieva, ešte ho povarte niekoľko minút a znova skontrolujte.

Teraz vyberte z rúry poháre, ktoré sú teraz sterilné a nedotýkajte sa ich zvnútra. Pomocou čistého lievika a naberačky na zaváraniny naplňte poháre a dajte na ne vrchnáky (ani tých sa nemusíte chytať prstami, pomôže magnet).

Pevne uzatvorte viečka a nechajte želé úplne vychladnúť.

želé z čiernych ríbezlí
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.