Ako skladovať a čo najlepšie spracovať čerstvé ríbezle
Ríbezle majú sviežu kyselkavú chuť a najlepšie sú čerstvé, hoci sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Oproti ostatným letným plodom ich často odvrhneme práve kvôli tomu, že je s nimi „babračka“. Obsahujú však cenné látky a sú všestranne použiteľné, navyše ich sezóna nie je dlhá, takže určite sa ich oplatí vychutnať.
Odrody ríbezlí
Ríbezle majú mnoho odrôd. Obvykle sú klasifikované podľa farby bobúľ, ale aj v každej farbe existuje niekoľko ďalších kultivarov. Červené ríbezle sú najbežnejšie a najlepšie na džemy, omáčky a podobné kulinárske pochúťky. Biele ríbezle majú jemnejšiu chuť, nižšiu kyslosť a konzumujú sa najmä čerstvé.
Ružové ríbezle sú najvzácnejšie a nachádzajú sa niekde medzi červenými a bielymi odrodami – farbou aj chuťou. Čierne ríbezle dozrievajú neskôr v lete. Majú najplnšiu chuť a najčastejšie sa spracovávajú na džemy, omáčky a sirupy alebo sa sušia.
Ako spracovať čerstvé ríbezle
Do koláčov, dezertov, šalátov: Čerstvé ríbezle používame podobne ako čučoriedky, černice alebo maliny do koláčov, pudingov, sorbetov, ovocných šalátov, do koktailov a na zdobenie. Ak máte veľa chutného ovocia, ríbezle zmrazte.
Viete o tom, že po krátkom zmrazení ľahšie odstránite bobule zo stonky a predídete poškodeniu drobného ovocia?
Ako príloha k mäsu: Čierne ríbezle sú vynikajúce k mäsu z diviny a často sa vo svete varia vo forme jednoduchej omáčky, ktorá sa podáva aj ku kačke.
Na džem alebo želé: Ríbezle prirodzene obsahujú veľa pektínu a kyslosti. Výhodou je, že pri výrobe džemov a zaváranín nie je potrebné pridávať pektín alebo iné želírovacie činidlá. Želé z červených ríbezlí je bežnou súčasťou receptov na omáčky. Má výrazný kyslý nádych, a preto sa hodí k bravčovému, jahňaciemu mäsu alebo k divine. Pri spracovaní na džem môžete ríbezle variť aj so stonkami, po uvarení ich ľahšie vyberiete.
Sušené: Ríbezle sa dajú aj sušiť v sušičke potravín alebo v rúre.
Ako skladovať čerstvé ríbezle
Rovnako ako všetky bobule, aj čerstvé ríbezle majú relatívne krátku životnosť. Najlepšie je ich skladovať voľne zabalené alebo prikryté a v chladničke. Opláchnite ich až tesne pred použitím a jemne ich osušte čistou sacou utierkou. Myslite na to, že vystavenie nadmernej vlhkosti skráti ich životnosť a spôsobí plesne alebo hnilobu, ktorá sa vám môže v chladničke rozšíriť.
Ak chcete ríbezle skladovať dlhšie, zvoľte mrazenie. Ako na to? Poukladajte ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sa vmestí do mrazničky. Bobule zmrazte a keď sú dokonale zmrazené, preložte ich do uzatvárateľných plastových vrecúšok. Takto ich môžete skladovať v mrazničke až 6 mesiacov.
Želé z čiernych ríbezlí
Na 5 pohárov potrebujete
- 1 kg čiernych ríbezlí
- 1 liter vody
- 1,25 kg kryštálového cukru
Čierne ríbezle a vodu vložte do veľkého hrnca a duste, kým ríbezle nezmäknú a nie sú kašovité – asi pol hodiny.
Poháre a vrchnáky vložte do studenej rúry a nastavte teplotu na 140 °C. Pár tanierikov dajte do mrazničky, použijete ich neskôr na ochutnávanie džemu.
Preceďte šťavu z dužiny čiernych ríbezlí cez husté sitko a zatlačte na ovocie, aby sa extrahovala všetka šťava a pektín, obsah sita zlikvidujte.
Do šťavy pridajte cukor a zmes priveďte do varu. Varte asi 5 minút, prípadne kým teplota nedosiahne 105 °C, potom odstavte z ohňa.
Na ľadový testovací tanierik z mrazničky položte malé množstvo želé a nechajte pôsobiť 5 minút. Potom prejdite prstom cez želé. Ak je pružné, drží tvar, je hotové. Ak sa rozlieva, ešte ho povarte niekoľko minút a znova skontrolujte.
Teraz vyberte z rúry poháre, ktoré sú teraz sterilné a nedotýkajte sa ich zvnútra. Pomocou čistého lievika a naberačky na zaváraniny naplňte poháre a dajte na ne vrchnáky (ani tých sa nemusíte chytať prstami, pomôže magnet).
Pevne uzatvorte viečka a nechajte želé úplne vychladnúť.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre