Zelenina a ovocie

Praktické informácie o sadení, pestovaní, hnojení, postreku a starostlivosti o ovocie a zeleninu. Všetko o strihaní a štepení ovocných kríkov a stromov.

Letnej zelenine sa venuje všetka pozornosť. Paradajky, tekvice, baklažány, fazuľa a melóny nájdete v každej predajni potravín a na trhoch. Avšak skorá jarná a najmä jesenná zelenina nie je taká všeobecne známa a oslavovaná. Pritom ružičkový kel a viaceré jesenné plodiny obsahujú množstvo cenných látok a rozhodne by sme ich nemali obchádzať. Poznáte základné choroby ružičkového kelu? Ako proti nim bojovať?

Pulty predajní sa prehýbajú pod širokou ponukou a my často nevieme, ktorú odrodu si vybrať. Nech sa páči, tu je prehľad najobľúbenejších súčasných odrôd. Nezabudnite, že na výsadbu môžete použiť aj nové rastlinky z poplazov svojich vlastných starších avšak len zdravých sadeníc.

Šetriť vodou nemá zmysel len kvôli samotnej úspore financií. Uvažovali ste niekedy o tom, že využijete dažďovú vodu aspoň v záhradke? Ak to chcete skúsiť, potrebujete zopár základných poznatkov, ale inak je to veľmi jednoduché.

Počasie sa postupne ochladzuje a to záhradkárom dáva jasný signál, že väčšina plodín už pomaly, ale isto prestáva rodiť. Ešte zažiaria jesenné hviezdy – slivky, hrušky, jablká, hrozno a neskorá šalátová zelenina. To však neznamená, že v záhrade nie je čo robiť. Práve naopak. September je prácny vo všetkých druhoch záhradiek.

V letnom období, keď maliny prinášajú svoje posledné plody, je načase vziať do rúk záhradné nožnice a kríky zrezať, aby v budúcom roku priniesli hojnú úrodu.

Zoltán Tamašek, uznávaný odborník na bioochranu radí, ako chrániť ovocné stromy pred piadivkami už teraz na jeseň.

Listová zelenina a ďalšie šalátové plodiny sú prvou jarnou úrodou a zároveň im patrí aj záver pestovateľskej sezóny na jeseň. Jesenná šalátová záhrada však nie je len opakovaním ten jarnej. Teraz si môžeme dopriať aj zeleninu, ktorej pestovanie na jar zlyháva, alebo je úroda z nej len krátko. Predlžujúce sa jarné dni a rastúce teploty spôsobia, že rukola, špenát a reďkovky idú rýchlo do kvetu. Keď tieto rastliny pestujeme na jeseň sú čoraz väčšie a chutnejšie, až kým neskončia na stole.

Kde sa diskutuje