5 potravín, z ktorých vyrobíte lacné a účinné domáce hnojivo
Nákupom semien a sadeníc investície do rastlín a plodín nekončia. Počas vegetačnej sezóny je potrebné im pravidelne dopĺňať živiny. Z bežných potravín si môžeme celkom jednoducho vyrobiť domáce ekologické hnojivá, ktoré možno použiť na väčšinu rastlín.
Domáce hnojivá sú skvelou alternatívou k tým priemyselne vyrábaným. Nielenže predstavujú ekologický spôsob, ako dodať rastlinám potrebné živiny, ale v prípade plodiacich rastlín je veľkou výhodou, že sa nemusíme obávať negatívnych vplyvov na naše zdravie, keďže ide o prírodné hnojenie.
1. Droždie
Sušené či v kocke, na forme skutočne nezáleží. Hnojivý roztok z pekárenských kvasníc možno použiť na zeleninu, ovocné kry, ale aj na dekoratívne črepníkové rastliny vrátane tých izbových, ktoré pestujeme v domácnosti. Ich všestranné použitie robí z kvasníc univerzálne prírodné hnojivo, ktoré podporuje rast, stimuluje kvitnutie a posilňuje koreňový systém.
Ako na to? V miske zmiešame jedno balenie kvasníc (42 g) v jednom litri vlažnej vody – nesmie byť horúca, aby sme „nezabili“ aktívne kultúry. Na urýchlenie kvasenia pridáme lyžičku cukru a dobre premiešame. Po aktivácií droždia – ideálne je nechať zmes odpočívať hodinu pri izbovej teplote – zmes zriedime s ďalšími deviatimi litrami vody. Získame tak hnojivý postrek.
2. Banánové šupky
Viete, že draslík podporuje nielen bohaté kvitnutie, ale zvyšuje aj celkovú odolnosť rastlín? Celkom slušnú dávku tohto prvku obsahujú aj banány vrátane šupiek. Šupky z dvoch či troch banánov nakrájame nadrobno a vložíme do litrovej nádoby, ideálne je, ak je uzatvárateľná. Zalejeme ich vodou a potom už len stačí vyčkať niekoľko dní. Keď šupky úplne sčernajú, bude to signál, že výluh nevábneho pachu je hotový. Precedenú tekutinu aplikujeme formou zálievky podľa potreby.
3. Vajíčkové škrupiny
Sú bohaté na vápnik a minerály. A tie rastliny potrebujú nielen na svoj rast, ale aj na rozvoj koreňového systému. Vajíčkové škrupiny môžeme aplikovať ako prášok do pôdy. Získame ho tak, že vodou opláchnuté a vysušené škrupiny, zbavené zvyškov bielka, podrvíme v mixéri, mažiari alebo pomocou valčeka na cesto na jemný prášok a ten rozsypeme okolo rastlín. Postupne sa bude rozkladať, a tak zabezpečíme rastlinám dostatočný prísun vápnika.
Rovnako obohacujúco budú podrvené škrupiny slúžiť aj v komposte, ktorý možno následne využívať na obohatenie záhradnej pôdy. Ak očistené vaječné škrupiny necháme lúhovať 24 hodín vo vode (pri ich zalievaní musí byť horúca!), získame výluh, ktorý môžeme použiť na zálievku rastlín – z plodiacich druhov sú najviac hladné na vápnik najmä papriky a rajčiny. Výluh možno aplikovať raz do mesiaca aj na izbové rastliny.
4. Sóda bikarbóna
Hydrogénuličitan sodný, známy skôr ako sóda bikarbóna, má najmä kulinárske využitie. Možno ju však využiť aj ako rastlinné hnojivo. Aj keď neobsahuje prospešné živiny, ako sú napríklad draslík či dusík, ktoré sú pre rast väčšiny rastlín kľúčové, dokáže ich účinne ochrániť napríklad pred plesňami a hubami práve svojou miernou zásaditosťou. Niektorí záhradkári ju používajú na podporu kvitnutia, napríklad ruží. Iní zasa na úpravu pH pôdy.
Roztok proti plesniam a hubám si pripravíme z jednej čajovej lyžičky sódy bikarbóny, ktorú zmiešame s polkou lyžičky saponátu alebo tekutého mydla v litri vody. Rozmiešaný roztok prelejeme do postrekovača a aplikujeme na listy rastlín. Sódu vzhľadom na jej reakčnú povahu používame s mierou. Kyslomilným rastlinám, ako sú čučoriedky, rododendrony či azalky, sa treba určite vyhnúť.
5. Kávová usadenina
Pri presádzaní črepníkových rastlín môžeme do substrátu zamiešať kávovú usadeninu, ktorú sme predtým vysušili na vzduchu. Vďaka tomu zlepšíme štruktúru substrátu a obohatíme ho o dusík, draslík, horčík a fosfor, čo bude mať priaznivý vplyv na zdravotný stav vysadených rastlín. Keďže kávová usadenina je mierne kyslá, vyhovuje najmä rastlinám, ktoré preferujú kyslejšie prostredie, napríklad azalkám. Naopak, levanduli, bazalke či rozmarínu „kávička“ pochuti určite nebude.
Text: Martina Deríková
Foto: Shutterstock
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre