Vaječné škrupiny v zemine
Zdroj: istock.com

Viete, prečo pridávať do zeme k rajčiakom vaječné škrupiny?

Chcete jednoduchý a efektívny trik, ako pomôcť rastlinám paradajok ku zdraviu a dobrej úrode? Vysaďte spolu s nimi do zeme rozdrvené vaječné škrupiny. Záhradkári, ktorí to vyskúšali, túto metódu používajú každý jeden rok a vedia prečo. Rozdrvené vaječné škrupiny sú plné živín, ktoré dodajú rajčiakom energiu a zároveň ich ochránia pred hnilobou kvetov a plodov.

Tento šikovný spôsob, ako dodať rajčiakom potrebné živiny a zvýšiť nielen ich úrodnosť, ale aj odolnosť voči chorobám a škodcom, je jednoduchý a úplne zadarmo. Vaječné škrupiny sú bežným odpadom v domácnostiach, pritom obsahujú uhličitan vápenatý, uhličitan horečnatý, ďalšie stopové prvky a organické látky. Práve vápnik zohráva dôležitú úlohu v zdraví rastlín paradajok – a tiež aj pri iných druhoch zeleniny. Nie je to však len vápnik a horčík. Ako všetky zeleninové rastliny, aj paradajky potrebujú dusík, draslík a fosfor, aby rástli zdravé a silné.

Ako zistíte nedostatok horčíka na rajčiakoch?

Ak sa vašim rastlinám rajčiakov skrútili listy a ich farba sa zmenila na žltkastý odtieň, s najväčšou pravdepodobnosťou to je spôsobené nedostatkom horčíka. Zdravé rastliny rajčiakov s dostatkom vápnika a horčíka v pôde nemajú problémy s vytváraním pevných bunkových stien. Bez týchto dvoch zložiek však budú chradnúť. Žiaľ, záhradkári si žltnutie mnohokrát mýlia s nedostatkom vody. To samozrejme vedie k nadmernému zalievaniu, čo môže ešte zvýrazniť nedostatok horčíka, pretože premočenými koreňmi rastlina nedokáže prijímať žiadne živiny. Výsledok? Slabý rast, menej kvetov a veľmi nízka úroda.

Vaječné škrupiny v zemine
Zdroj: iStock

Vápnik a rajčiaky

Vápnik hrá v zdraví a v pohode rastlín rajčiakov ešte dôležitejšiu úlohu. Pri raste rajčiaky využívajú vápnik z pôdy na budovanie pevných bunkových stien. Vďaka pevným bunkovým stenám majú silné, pevné stonky a konáre. Vápnik je tiež dôležitý pre produkciu úrody. Ak nie je v pôde dostatok vápnika, výsledkom je hniloba kvetov. A tá je pre rajčiaky „smrteľná“.

Vaječné škrupiny proti hnilobe kvetov a plodov

Hniloba kvetov a špičiek plodov rajčiaka je jednou z najškodlivejších, najničivejších a najdepresívnejších vecí, ktoré sa môžu stať záhradníkovi pestujúcemu paradajky. Na koncoch plodov sa objavujú malé, tmavé, drsné škvrny. Tieto tmavé škvrny, premenia celú paradajku na hnilú kašu. V závislosti od závažnosti nedostatku vápnika môžete prísť o veľkú časť úrody, dokonca o celú. Dobrou správou je, že rozdrvené vaječné škrupiny zasadené k rastlinám rajčiakov môžu pomôcť napraviť situáciu. Hniloba kvetov a plodov postihuje aj papriky, uhorky, tekvice a cukety.

Vaječné škrupiny v miske
Zdroj: iStock

Ako primiešať vaječné škrupiny do pôdy?

Keď pridáme rozdrvené vaječné škrupiny do pôdy v čase výsadby, začnú sa rozkladať a vyplavovať vápnik, horčík a ďalšie stopové živiny. Korene paradajok ich dokážu ľahko z pôdy absorbovať. Čím viac na jemno rozdrvíte vaječné škrupiny, tým lepšie. Niektorí záhradníci používajú starý mlynček na kávu alebo mažiar, v ktorom rozdrvia vaječné škrupiny na prášok. Do jednej výsadbovej jamky použite jemné častice z dvoch až troch vaječných škrupín. Všeobecným pravidlom je, že stačí k jednej rastline pridať tri polievkové lyžice rozdrvených škrupín. Vkladajú sa na dno výsadbovej jamky.

Nestihli ste pridať škrupiny do pôdy pri výsadbe?

Nevadí, stále ich môžete pridať k rastlinám. Umiestnite kúsky vaječných škrupín okolo hlavnej stonky, vo vzdialenosti zhruba 5 centimetrov. Zo škrupín sa pomaly uvoľňujú živiny do pôdy a zároveň takto ochránite rastlinu pred slimákmi. Nezabúdajte, že vaječné škrupiny skvele fungujú aj v komposte.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Sabína Zavarská
Zdroj: oldworldgardenfarms.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.