Hnojenie kávovou usadeninou
Zdroj: istock.com

Prečo používať kávovú usadeninu pri hnojení rastlín a ako postupovať

V mnohých domácnostiach končia kilogramy kávovej usadeniny každý deň v odpade alebo na komposte. Má však aj iné dobré využitie.

Kávové zrná obsahujú množstvo bielkovín, v ktorých je nahromadený dusík, draslík a fosfor. Kým sa bielkoviny v kávovom zrnku rozkladajú procesom praženia a následným varením, v spracovanom zrnovom prášku zostáva veľa minerálov. Kávová usadenina je teda čisto rastlinný produkt, ktorý obsahuje mnoho živín: dusík zabezpečuje dobrý rast listov, fosfor robí kvety krajšími a draslík pomáha rastline budovať bunky a zabezpečuje stabilitu. Aby kávová usadenina správne plnila funkciu hnojiva, musíte pri hnojení zvážiť niekoľko vecí.

Predtým, ako svoje rastliny pohnojíte kávovou usadeninou, by ste mali hnedý prášok vysušiť v plytkej širokej nádobe. Najlepšie funguje napríklad sito alebo tanier. Inak v nej môže vzniknúť pleseň!

Kávová usadenina pripravená na hnojenie rastlín
Zdroj: shutterstock.com

Vysušenú kávovú usadeninu posypte okolo korienkov rastliny. Potom ju zapracujte do vrchnej vrstvy pôdy. Ak zostane voľne ležať na povrchu, nerozvinie svoju hnojivovú silu.

Kávová usadenina pripravená na hnojenie rastlín
Zdroj: shutterstock.com

Ak presádzate balkónové alebo izbové rastliny, môžete im pôdu obohatiť suchou kávovou usadeninou.

Hnojenie kávovou usadeninou
Zdroj: shutterstock.com

Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, istock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje