Prečo používať kávovú usadeninu pri hnojení rastlín a ako postupovať
V mnohých domácnostiach končia kilogramy kávovej usadeniny každý deň v odpade alebo na komposte. Má však aj iné dobré využitie.
Kávové zrná obsahujú množstvo bielkovín, v ktorých je nahromadený dusík, draslík a fosfor. Kým sa bielkoviny v kávovom zrnku rozkladajú procesom praženia a následným varením, v spracovanom zrnovom prášku zostáva veľa minerálov. Kávová usadenina je teda čisto rastlinný produkt, ktorý obsahuje mnoho živín: dusík zabezpečuje dobrý rast listov, fosfor robí kvety krajšími a draslík pomáha rastline budovať bunky a zabezpečuje stabilitu. Aby kávová usadenina správne plnila funkciu hnojiva, musíte pri hnojení zvážiť niekoľko vecí.
Predtým, ako svoje rastliny pohnojíte kávovou usadeninou, by ste mali hnedý prášok vysušiť v plytkej širokej nádobe. Najlepšie funguje napríklad sito alebo tanier. Inak v nej môže vzniknúť pleseň!
Vysušenú kávovú usadeninu posypte okolo korienkov rastliny. Potom ju zapracujte do vrchnej vrstvy pôdy. Ak zostane voľne ležať na povrchu, nerozvinie svoju hnojivovú silu.
Ak presádzate balkónové alebo izbové rastliny, môžete im pôdu obohatiť suchou kávovou usadeninou.
Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com, istock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám
Komentáre