Je naozaj dobré polievať izbové rastliny kávou? Spoznajte pravdu tohto rozšíreného trendu
Aj vy začínate deň šálkou kávy? Či už je to prekvapkávaná alebo dvojité espresso, pre väčšinu z nás káva predstavuje nápoj, bez ktorého sa nedokážeme poriadne prebrať. Je však dobrý nápad používať kávu aj na zalievanie rastlín?
Galéria
Môžete zalievať rastliny kávou?
Káva používaná ako hnojivo nie je vôbec nový nápad. Mnoho záhradníkov pridáva kávovú usadeninu do kompostu, kde sa rozloží a premieša s inou organickou hmotou. Keď takýto kompost pridáte k zemine, vznikne výživná pôda. Na tento účel slúži usadenina, ktorá vám po zaliatí mletej kávy zostane na dne alebo vo filtri, nie samotný nápoj. Môžete však používať na hnojenie samotnú kávu vo forme nápoja?
Čo obsahuje kávová usadenina
Kávová usadenina obsahuje asi 2 objemové percentá dusíka. Skúsení záhradkári vedia, že dusík je dôležitou zložkou pre pestovanie rastlín. Kompostovisko obsahuje mikroorganizmy, ktoré rozkladajú jednotlivé zložky a uvoľňujú dusík, čím sa zvyšuje teplota kompostu. Dusík tiež pomáha pri ničení semien burín a patogénov.
Čo obsahuje uvarená káva
Uvarená káva ako tekutina obsahuje okrem dusíka tiež merateľné množstvo horčíka a draslíka, ktoré sú ďalšími stavebnými kameňmi pre rast rastlín. Preto sa zdá úplne logické, že zalievanie rastlín kávou je skutočne prospešné. Samozrejme, nikdy na tento účel nepoužívajte vlastnú šálku kávy, do ktorej ste pridali smotanu, mlieko, arómu a/alebo cukor či jeho alternatívy. Prirodzený cukor by síce rastlinám problémy neurobil, ale mlieko ani smotanu s istotou neocenia. Nehovoriac o umelých prísadách. Ak skutočne chcete vyskúšať pohár kávy ako hnojivo pre vaše rastliny, nič do kávy nepridávajte a pred zalievaním ju zrieďte.
Ako zalievať rastliny kávou
Káva je kyslý nápoj – má pH od 5,2 do 6,9 v závislosti od odrody a prípravy. Čím je pH nižšie, tým je kyslejšia. Väčšine rastlín sa najlepšie darí v pôde s mierne kyslým až neutrálnym pH (5,8 až 7). Tiež treba vedieť, že voda z vodovodu je mierne zásaditá, teda má pH o čosi vyššie ako 7. Zriedením kávy s vodou zmiernime jej nadmernú kyslosť a ponecháme len miernu, ktorú rastliny ocenia. Možno viete, že na zvýšenie kyslosti pôdy existujú chemické hnojivá, ale pomáha tiež pridávanie síry alebo rozklad listov na povrchu pôdy. Zalievanie vychladnutou kávou rozriedenou rovnakým množstvom studenej vody je však rýchlejšia a lacnejšia alternatíva.
Ktoré rastliny obľubujú kyslosť?
Káva ako hnojivo funguje skvele pre mnoho druhov kvitnúcich izbových rastlín, ale môžete ju použiť aj vonku. Zálievku zriedenou kávou ocenia predovšetkým kyslomilné rastliny: africké fialky, azalky, amaryllis, cyklámen, hortenzia, bromélie, gardénie, hyacinty, netýkavky, gladioly, ruže, begónie, paprade, ale aj aloe vera a lišajovec (orchidea phalaenopsis).
Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Komentáre