Šťavnaté jablkové rezy s penou
Pre lepší koncert chutí zvoľte kyselkavejšie jabĺčka, a tento šťavnatý koláč si vás rozhodne získa.
Galéria
Ingrediencie:
rozpis je na plech 30 x 40 cm
4 vajcia
4 žĺtky
6 PL kryštálového cukru
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
100 ml vody
100 ml slnečnicového oleja
štipka soli
Plnka:
1200 g jabĺk (očistiť, pokrájať na štvrtiny)
1 PL citrónovej šťavy (pridávame, iba ak sú málo kyselkavé jablká)
1 vanilkový cukor (príp. semiačka z 1 vanilkového struku)
1 – 1,5 KL mletej škorice
50 g Zlatého klasu (príp. vanilkový puding)
50 – 100 ml vody (množstvo závisí od šťavnatosti jabĺk)
Pena:
4 bielka
štipka soli
8 PL kryštálového cukru
80 g nadrobno posekaných orechov
Postup:
Bielka našľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor a zakaždým dobre prešľaháme. Keď je pena tuhá, pekne biela a metličky v nej zanechávajú stopy, na najnižších obrátkach vmiešame 8 žĺtkov. Pridáme vodu, prešľaháme. Pridáme olej, prešľaháme. Nakoniec už len ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňov cca 15 minút na vymastenom a múkou vysypanom plechu.
Kým sa pečie cesto, pripravíme plnku. Vopred ošúpané a na štvrtky pokrájané jablká podusíme s vanilkovým cukrom, mletou škoricou a troškou vody. Ak sú jablká málo kyselkavé, pridáme aj citrónovú šťavu. Najprv pridáme iba 50 ml vody, pretože jablká dusením pustia šťavu. Ak sú málo šťavnaté, pridáme ešte trošku vody. Podusené jablká popučíme (napr. pučítkom na zemiaky, alebo len vidličkou). Nevadí, ak sem-tam ostane väčší kúsok.
Zlatý klas rozmiešame v 300 ml vody a vlejeme do udusených jabĺk. Krátko povaríme a odstavíme. Jablkovú kašu necháme chvíľu postáť. Ešte teplú ju natrieme na upečenú piškótu. Rovnomerne rozotrieme.
Bielka na penu vyšľaháme so štipkou soli a postupne po lyžiciach zašľahaváme cukor. Misu preložíme nad paru (hrniec s vodou, ale dávame pozor, aby sa dno misy nedotýkalo vody) a šľaháme dotuha aspoň 8-10 minút. Penu rozotrieme na jablkovú plnku, posypeme nadrobno posekanými orechmi a dáme do rúry zapiecť. Zapekáme pri zníženej teplote na 150 stupňov asi 15 minút. Pena má mať svetloružovkastý nádych.
Až na tú odpornú škoricu by to mohlo byť celkom dobré.
Recept na nedeľnu pohodu
ahoj