Tradičná kulajda
Zdroj: shutterstock.com

Pripravte si kulajdu podľa nášho receptu! Kráľovná českých polievok očarí vyladenými chuťami a zaženie aj najväčší hlad

Zasýtiť rodinu jedlom z dostupných a lacných surovín bolo v minulosti úlohou, s ktorou sa museli gazdinky popasovať každý deň. V slovenskej a českej kuchyni tak vznikli husté a výdatné polievky, ktoré spoľahlivo zahnali aj najväčší hlad. Jednou takou je tradičná juhočeská kulajda. Ako kulajdu pripraviť? Je to prekvapivo jednoduché! Nasledujúci recept na kulajdu vás prevedie celým postupom krok za krokom.

Čo je kulajda?

Ak máte radi tradičné kyslé biele polievky, kulajde by ste sa už nemali dlho vyhýbať. V jej zložení nesmú chýbať zemiaky, huby (sušené alebo čerstvé), smotana, mlieko, kôpor, ocot, cukor, soľ a základné koreniny. Hoci už samotná kulajda je výdatná a hustá, zvykne sa ešte podávať s vajíčkom uvareným natvrdo alebo tzv. strateným vajcom.

Na kulajdu nájdete množstvo receptov, ktoré sa síce odlišujú v istých pomeroch, no základné prísady sú prakticky nezmenené. Ak sa aj vyberiete na výlet či dovolenku do Česka, kulajdu v jedálnych lístkoch miestnych reštaurácii určite nevynechajte. Pôjde síce o polievku s tým istým názvom, no zakaždým môže chutiť trochu inak, a tak žiadny stereotyp nehrozí.

A kde sa pre kulajdu vzal jej jedinečný a ľahko zapamätateľný názov? Biele husté polievky majú v slovenskej i českej histórii dlhú tradíciu. Súčasťou ich prípravy je zahusťovanie múkou – či už zátrepkou z múky a mlieka, alebo svetlou zásmažkou z masti a múky. Je tak veľmi pravdepodobné, že pomenovanie kulajda vzniklo z českých nárečových slov „zakulat“ alebo „zakudlit“, ktoré pomenovávali zahusťovanie polievky múku.

Tradičná kulajda
Zdroj: shutterstock.com

Ako kulajda chutí?

Kulajda patrí medzi výdatné a husté polievky. Má sladkokyslú mliečnu chuť. Jedinečný chuťový zážitok, ktorým sa odlišuje od našej „kyslej zemiakovej“, jej zabezpečuje kôpor. Smotana jej zase dodáva jemnosť a krémovosť. Zemiaky a huby vytvárajú známu a obľúbenú textúru.

Recept na kulajdu – zoznam ingrediencií

Na prípravu kulajdy budeme potrebovať:

  • 5 – 6 stredne veľkých zemiakov
  • šálku sušených húb alebo 300 g čerstvých húb
  • 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 20 %)
  • 200 ml mlieka
  • 1 liter vody
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • 5 – 7 guličiek nového korenia
  • 5 – 7 guličiek čierneho korenia
  • ocot (podľa chuti 1 – 2 lyžice)
  • cukor (približne 1 lyžicu)
  • soľ (približne 1 – 1,5 čajovej lyžičky)
  • čerstvú kôprovú vňať (nasekanú, cca 3 — 5 lyžíc)
  • malé množstvo oleja a 1 cibuľku (na osmaženie húb)
  • vajcia – natvrdo alebo do stratena

Dochutenie soľou, cukor, octom a kôprovou vňaťou je čisto individuálne. Kto nemá rád kôpor, môže ho pridať iba v minimálnom množstve – na prevoňanie. Pomer ocot : cukor môže byť tiež v konečnom výsledku odlišný. Niekedy sa tá správna chuť dá dosiahnuť až pridaním 3 lyžíc octu na 1 lyžicu cukru. Pre koreniny, ktoré sú v celosti, je praktické použiť sitko na korenie, aby ste sa v tanieri nemuseli hrať na pátračov.

Príprava kôpru do polievky
Zdroj: shutterstock.com

Ako postupovať pri príprave kulajdy?

  1. Začíname hubami. Čerstvé huby očistíme a nakrájame na plátky. Nemusia byť najmenšie, v kulajde zvyknú plávať aj väčšie kúsky húb. Pri použití sušených húb treba počítať s ich namočením vopred. Sušené huby umyjeme a zalejeme ich v miske mierne vlažnou vodou aspoň na 30 minút, aby sa obnovila ich pružnosť.
  2. Medzitým očistíme zemiaky, umyjeme ich a nakrájame na rovnomerné kúsky. Pripravíme si koreniny a nasekáme kôpor.
  3. Dve lyžice masla necháme rozpustiť v hrnci. Horúce maslo posypeme dvoma kopcovitými lyžicami hladkej múky. Na miernom plameni miešame, kým nezačne múka „peniť“ a rozvoniavať. Postupne sa zmení na sveloružovú.
Zahusťovanie kulajdy
Zdroj: shutterstock.com
  1. Do hotovej svetlej zápražky pridáme 1 l vody a premiešame.
  2. Do hrnca dáme nakrájané zemiaky, lyžičku soli a koreniny. Obsah hrnca by mal pozvoľna dôjsť do varu.
  3. Medzitým na panvici osmažíme na rozohriatom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Na cibuľke potom prudko opečieme nakrájané huby. Huby odložíme bokom, zľahka osolíme a okoreníme. Nesolíme ich vopred, inak pustia pri smažení veľa vody.
Šampiňóny na panvici
Zdroj: shutterstock.com
  1. K takmer uvareným zemiakom pridáme huby. Krátko spolu povaríme.
  2. Nasleduje „biela fáza“ – priliatie smotany na šľahanie a mlieka. Všetko spolu premiešame, na miernom ohni povaríme (pozor nie prudko, aby sa smotana nezrazila) a dochutíme cukrom a octom. Komu chýba soľ, môže dosoliť. Ak je kulajda po prehriatí ešte riedka, na zahustenie môžeme použiť rýchle riešenie v podobe zátrepky z malého množstva mlieka a múky.
  3. Kulajdu ochutnáme a dolaďujeme podľa potreby soľou, cukrom alebo octom. V záverečnej časti primiešame čerstvý nasekaný kôpor.
  4. Pri servírovaní podávame s uvarenými vajíčkami a krajcom chleba.
Tradičná kulajda
Zdroj: shutterstock.com

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje