Riedka omáčka bude minulosťou! Tipy, ako zahustiť omáčku rýchlo a s dobrým výsledkom
Dobrá omáčka dokáže aj bežný plátok mäsa či obyčajné cestoviny premeniť na chuťový pôžitok. Musí však spĺňať jednu kľúčovú vlastnosť – mať správnu konzistenciu. Ak sa vám podarilo pripraviť riedku omáčku, nezúfajte. Máme pre vás niekoľko spôsobov, ako zahustiť omáčku, vďaka ktorým nadobudne správnu krémovú textúru.
Úlohou omáčky je dodať pokrmu komplexnejšiu chuť, urobiť pokrm šťavnatejším a zlepšiť jeho vizuálnu príťažlivosť na tanieri. Na omáčku sa tak okrem chuti prirodzene kladie aj ďalšia požiadavka – a tou je správna konzistencia. Problém s hustejšou omáčkou vyriešite vo väčšine prípadov jednoducho – pridaním vody, poprípade mlieka, ak to receptúra povoľuje. Pri riedkej omáčke sa zíde poznať niekoľko osvedčených zahusťovacích trikov.
Na čo myslieť pred zahusťovaním omáčky?
Skôr, ako sa pustíte do zahusťovania omáčky, majte na pamäti, že základom úspechu je vychádzať z jej zloženia a chuti. To, čím ju budete zahusťovať, by nemalo ovplyvniť či zmeniť jej výslednú chuť.
Do omáčok s mliečnym, smotanovým alebo syrovým základom sa hodí napríklad svetlá zápražka z múky alebo opatrné zahustenie škrobom. Dobrú službu urobí aj vysokopercentná smotana. Omáčky, ktoré majú základ v niektorých druhoch zeleniny, môžete zahustiť aj uvarenou a pomixovanou zeleninou. Osvedčili sa napríklad zemiaky, mrkva alebo tekvica. Tmavšie omáčky a šťavy k mäsu si budú veľmi dobre rozumieť s paprikovou alebo cibuľovou zápražkou.
Zahustenie omáčky redukovaním
Najjednoduchší spôsob, ako zahustiť omáčku tkvie v podstate samotného varenia. Čím dlhšie sa bude omáčka variť, tým viac vody sa z nej odparí a vo výsledku tak bude hustejšia.
Ak vás nesúria hladní členovia rodiny, miešajte omáčku ešte niekoľko minút na sporáku a pozorujte, ako sa v nej množstvo vody postupne redukuje. Takýto postup sa oplatí vyskúšať pri zeleninových krémových omáčkach a paradajkových omáčkach.
Zápražka z múky
Zápražka z múky – alebo inak zásmažka – je klasikou, ktorá má v slovenských kuchyniach (takmer) neohrozenú pozíciu. Na jej prípravu budete potrebovať olej a hladkú múku v rovnakom pomere – napríklad na 2 lyžice oleja pridať 2 lyžice múky.
V menšom hrnci alebo na panvici najskôr rozohrejte olej, a potom prisypte múku. Stálym miešaním sa múka prehreje a získa krémovú farbu. Čím dlhšie budete múku pražiť, tým bude zápražka tmavšia a chuťovo výraznejšia. Svetlá zápražka z múky a oleja je vhodná do svetlých omáčok, stredne hnedé až hnedé zápražky sú skvelé do tmavých omáčok a gulášov.
Zápražka s červenou paprikou
Pri varení tmavých omáčok môžete ich farbu a chuťový rozmer rozšíriť ešte pridaním červenej mletej papriky. Práškovú papriku však vmiešajte už do hotovej horúcej zápražky, ktorá je odstavená z varnej plochy. Mletá paprika totiž pri vyšších teplotách veľmi rýchlo stmavne a zhorkne, čo pokazí celý pokrm.
Cibuľová zápražka
Cibuľová zápražka je chuťovo výraznejšia, no práve táto vlastnosť z nej robí dokonalého kandidáta na zahustenie strukovinových polievok, prívarkov, gulášov či tmavých omáčok, v ktorých základe sa nachádza vývar z mäsa a kostí.
Na oleji opražte najskôr nadrobno nakrájanú cibuľu. Sklovitú a zmäknutú cibuľu poprášte múkou a chvíľu premiešavajte. Aby mala cibuľová zápražka želaný jemný efekt, nezaškodí ju pred pridaním do omáčky pretlačiť cez kovové sitko, ktoré rozbije mäkké cibuľové kúsky.
Rýchla pomoc v podobe zátrepky
Biele omáčky zahustíte i pomocou jednoduchej zátrepky. Na jej prípravu sa používa iba múka a voda (alebo vývar, mlieko).
Do malej nádobky nasypte menšie množstvo hladkej múky a postupne, za súčasného miešania prilievajte po malých množstvách vybranú tekutinu. Stálym miešaním zabránite vzniku hrudiek. Voda (či iná vhodná tekutina) by mala mať nanajvýš vlažnú teplotu.
Zemiakový alebo kukuričný škrob
Nechcete omáčku zahusťovať múkou, pretože sa vám nepáči múčna chuť a zdá sa vám, že tento spôsob už nemá čo robiť v súčasnej kuchyni? Vyskúšajte rýchle zahustenie pomocou hotových zemiakových alebo kukuričných škrobov. Pri ich použití odpadá potreba použiť nejaký druh oleja/tuku, nie je potrebná ani tepelná úprava, a dokonca je veľmi nízke aj riziko vzniknutia hrudiek.
Stačí iba odobrať z vybraného škrobu menšie množstvo a túto dávku rozmiešať s dávkou studenej vody – napríklad na 2 čajové lyžičky škrobu pridať 2 – 3 lyžice studenej vody a v pohári miešaním nechať škrob rozpustiť. Už krátko po pridaní do omáčky budete pozorovať, ako konzistencia omáčky hustne. Pozor však, radšej škrob pridávajte do omáčky iba po malých množstvách. Pridanie väčšej dávky môže zmeniť omáčku na rôsolovitú a neskôr i veľmi hustú hmotu.
Zahustenie omáčky zemiakmi/zeleninou
Používanie zemiakov na zahusťovanie je všestranné a chuťovo nespôsobí v omáčke žiadnu výraznejšiu zmenu. Zemiakmi tak zahustíte biele omáčky, prívarky aj guláš. Pridať môžete najemno nastrúhaný surový zemiak, ale i na kašu popučené uvarené zemiaky.
Pri varení zeleninovej omáčky si zase hravo poradíte s takými druhmi zeleniny, ktoré ste použili do základu. Bude to síce trvať o niečo dlhšie, kým sa ďalšie množstvo zeleniny uvarí, no odmenou bude dobrý pocit, že nehľadali žiadne „skratky“. Na zahustenie v podobe zeleninového pyré je vhodná napríklad mrkva, tekvica, batáty, pór či karfiol. Tu už treba vyberať prezieravo a brať ohľad na prípadnú zmenu chuti.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre