Vynikajúce ľahké a zdravé polievky z jarnej zeleniny
Recepty na jarné polievky sú ľahké, osviežujúce a plné čerstvej sezónnej zeleniny. Zužitkujte to, čo je práve vo vašej záhrade či na trhoch a pochutnajte si na zdravých polievkach.
Galéria
Jarná zeleninová polievka
Táto polievka je vegánska, obsahuje fazuľu, pór, bazalku, špargľu a jarnú zeleninu, vďaka čomu je ľahká, zdravá a chutná. Jej príprava trvá len 30 minút, takže je ideálna, aj keď máte málo času.
Ingrediencie na 4 porcie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 zelerová stonka, nakrájaná na plátky
- 1 pór, nakrájaný na plátky (iba biela a svetlozelená časť)
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 450 g plechovka fazule Cannellini, opláchnutá a scedená
- 1 šálka hrášku
- 1 šálka nakrájanej mrkvy
- 1 šálka nakrájanej špargle
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky sladkej papriky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
Postup
V hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte zeler a pór. Za občasného miešania varte 3 až 4 minúty. Pridajte cesnak, miešajte, varte ešte 1 minútu. Pridajte zeleninový vývar, prepláchnutú fazuľu, hrášok a mrkvu, špargľu, soľ a korenie. Miešajte. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu a varte ešte 15-20 minút. Vmiešajte nasekanú bazalku a podávajte.
Jarná špargľová polievka
Špargľa je hlavná hviezda prvých jarných mesiacov. Nechajte ju vyznieť v tejto chutnej polievke. Ak chcete polievku krémovejšiu, pridajte viac smotany alebo mlieko.
Ingrediencie na 6 až 8 porcií
- 1 zväzok čerstvej špargle, orezané konce
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 8 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 3 veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané
- 2 veľké mrkvy, nasekané
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 šálka smotany na varenie
Postup
Rúru predhrejte na 200 stupňov a opečte v nej špargľu asi 10 minút, kým pekne nezhnedne. Odložte bokom. Po vychladnutí ju nakrájajte na 3-4 centimetrové kúsky. Vo veľkom hrnci roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým nebude voňavá, priehľadná a zmäknutá. Pridajte cesnak. Varte ďalšiu minútu. Do hrnca pridajte kurací alebo zeleninový vývar. Priveďte do varu. Pridajte zemiaky a mrkvu. Zmiernite oheň a varte asi 15-20 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Vmiešajte smotanu a čerstvý špenát. Varte ešte pár minút, kým sa neprehreje.
Hrachová polievka
Toto je polievka, ktorú deti zbožňujú a dospelým zase pripomína detstvo. Ak chcete, dajte si k nej šunku alebo slaninu, ale je taká chutná, že mäso v nej nechýba.
Ingrediencie na 6-8 porcií
- 3 šálky zeleného hrášku
- 9,5 šálky vody
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
- 4 veľké stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 bobkové listy
- 2 a 1/2 lyžice bujónového základu alebo 2 kocky
- 1 a 1/2 lyžička soli
- 1/2 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- 1/2 lyžičky papriky
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1 a 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
Postup
Zelený hrášok dobre opláchnite a pridajte do hrnca so soľou, bobkovými listami a vodou. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu a varte 15 minút. Medzitým na panvici na oleji opečte cibuľu. Restujte asi 5-7 minút, kým cibuľa nezmäkne a mierne skaramelizuje, potom pridajte zvyšok zeleniny a varte asi 5 minút. Po 15 minútach pridajte všetko do hrnca s hráškom, pridajte bujón a ďalšie korenia, zakryte pokrievkou a za občasného miešania duste ďalších 45 až 50 minút. Odstráňte z plameňa, podľa potreby dochuťte. Ak sa vám zdá polievka hustá, pridajte viac vody alebo vývaru.
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre