/ Recepty /

Vynikajúce ľahké a zdravé polievky z jarnej zeleniny

Zeleninová polievka
Zdroj: iStock

Recepty na jarné polievky sú ľahké, osviežujúce a plné čerstvej sezónnej zeleniny. Zužitkujte to, čo je práve vo vašej záhrade či na trhoch a pochutnajte si na zdravých polievkach.

Jarná zeleninová polievka

Táto polievka je vegánska, obsahuje fazuľu, pór, bazalku, špargľu a jarnú zeleninu, vďaka čomu je ľahká, zdravá a chutná. Jej príprava trvá len 30 minút, takže je ideálna, aj keď máte málo času.

Zeleninová polievka
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 4 porcie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zelerová stonka, nakrájaná na plátky
  • 1 pór, nakrájaný na plátky (iba biela a svetlozelená časť)
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 450 g plechovka fazule Cannellini, opláchnutá a scedená
  • 1 šálka hrášku
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • 1 šálka nakrájanej špargle
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky

Postup

V hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte zeler a pór. Za občasného miešania varte 3 až 4 minúty. Pridajte cesnak, miešajte, varte ešte 1 minútu. Pridajte zeleninový vývar, prepláchnutú fazuľu, hrášok a mrkvu, špargľu, soľ a korenie. Miešajte. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu a varte ešte 15-20 minút. Vmiešajte nasekanú bazalku a podávajte.

Jarná špargľová polievka

Špargľa je hlavná hviezda prvých jarných mesiacov. Nechajte ju vyznieť v tejto chutnej polievke. Ak chcete polievku krémovejšiu, pridajte viac smotany alebo mlieko.

Hrachová polievka
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 6 až 8 porcií

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



  • 1 zväzok čerstvej špargle, orezané konce
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ a čerstvé mleté ​​korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 8 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3 veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané
  • 2 veľké mrkvy, nasekané
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 šálka smotany na varenie

Postup

Rúru predhrejte na 200 stupňov a opečte v nej špargľu asi 10 minút, kým pekne nezhnedne. Odložte bokom. Po vychladnutí ju nakrájajte na 3-4 centimetrové kúsky. Vo veľkom hrnci roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým nebude voňavá, priehľadná a zmäknutá. Pridajte cesnak. Varte ďalšiu minútu. Do hrnca pridajte kurací alebo zeleninový vývar. Priveďte do varu. Pridajte zemiaky a mrkvu. Zmiernite oheň a varte asi 15-20 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Vmiešajte smotanu a čerstvý špenát. Varte ešte pár minút, kým sa neprehreje.

Hrachová polievka

Toto je polievka, ktorú deti zbožňujú a dospelým zase pripomína detstvo. Ak chcete, dajte si k nej šunku alebo slaninu, ale je taká chutná, že mäso v nej nechýba.

Hrachová polievka
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 6-8 porcií

  • 3 šálky zeleného hrášku
  • 9,5 šálky vody
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • 4 veľké stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 bobkové listy
  • 2 a 1/2 lyžice bujónového základu alebo 2 kocky
  • 1 a 1/2 lyžička soli
  • 1/2 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1 a 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku

Postup

Zelený hrášok dobre opláchnite a pridajte do hrnca so soľou, bobkovými listami a vodou. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu a varte 15 minút. Medzitým na panvici na oleji opečte cibuľu. Restujte asi 5-7 minút, kým cibuľa nezmäkne a mierne skaramelizuje, potom pridajte zvyšok zeleniny a varte asi 5 minút. Po 15 minútach pridajte všetko do hrnca s hráškom, pridajte bujón a ďalšie korenia, zakryte pokrievkou a za občasného miešania duste ďalších 45 až 50 minút. Odstráňte z plameňa, podľa potreby dochuťte. Ak sa vám zdá polievka hustá, pridajte viac vody alebo vývaru.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.