Zeleninová polievka
Galéria (6) Zdroj: iStock

Vynikajúce ľahké a zdravé polievky z jarnej zeleniny

Recepty na jarné polievky sú ľahké, osviežujúce a plné čerstvej sezónnej zeleniny. Zužitkujte to, čo je práve vo vašej záhrade či na trhoch a pochutnajte si na zdravých polievkach.

Galéria

Zeleninová polievka
Zeleninová polievka
Hrachová polievka
Hrachová polievka
Hrachová polievka

Jarná zeleninová polievka

Táto polievka je vegánska, obsahuje fazuľu, pór, bazalku, špargľu a jarnú zeleninu, vďaka čomu je ľahká, zdravá a chutná. Jej príprava trvá len 30 minút, takže je ideálna, aj keď máte málo času.

Zeleninová polievka
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 4 porcie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zelerová stonka, nakrájaná na plátky
  • 1 pór, nakrájaný na plátky (iba biela a svetlozelená časť)
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 450 g plechovka fazule Cannellini, opláchnutá a scedená
  • 1 šálka hrášku
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • 1 šálka nakrájanej špargle
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky

Postup

V hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte zeler a pór. Za občasného miešania varte 3 až 4 minúty. Pridajte cesnak, miešajte, varte ešte 1 minútu. Pridajte zeleninový vývar, prepláchnutú fazuľu, hrášok a mrkvu, špargľu, soľ a korenie. Miešajte. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu a varte ešte 15-20 minút. Vmiešajte nasekanú bazalku a podávajte.

Jarná špargľová polievka

Špargľa je hlavná hviezda prvých jarných mesiacov. Nechajte ju vyznieť v tejto chutnej polievke. Ak chcete polievku krémovejšiu, pridajte viac smotany alebo mlieko.

Hrachová polievka
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 6 až 8 porcií

  • 1 zväzok čerstvej špargle, orezané konce
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ a čerstvé mleté ​​korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 8 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3 veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané
  • 2 veľké mrkvy, nasekané
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 šálka smotany na varenie

Postup

Rúru predhrejte na 200 stupňov a opečte v nej špargľu asi 10 minút, kým pekne nezhnedne. Odložte bokom. Po vychladnutí ju nakrájajte na 3-4 centimetrové kúsky. Vo veľkom hrnci roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a varte, kým nebude voňavá, priehľadná a zmäknutá. Pridajte cesnak. Varte ďalšiu minútu. Do hrnca pridajte kurací alebo zeleninový vývar. Priveďte do varu. Pridajte zemiaky a mrkvu. Zmiernite oheň a varte asi 15-20 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Vmiešajte smotanu a čerstvý špenát. Varte ešte pár minút, kým sa neprehreje.

Hrachová polievka

Toto je polievka, ktorú deti zbožňujú a dospelým zase pripomína detstvo. Ak chcete, dajte si k nej šunku alebo slaninu, ale je taká chutná, že mäso v nej nechýba.

Hrachová polievka
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 6-8 porcií

  • 3 šálky zeleného hrášku
  • 9,5 šálky vody
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • 4 veľké stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 bobkové listy
  • 2 a 1/2 lyžice bujónového základu alebo 2 kocky
  • 1 a 1/2 lyžička soli
  • 1/2 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1 a 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku

Postup

Zelený hrášok dobre opláchnite a pridajte do hrnca so soľou, bobkovými listami a vodou. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu a varte 15 minút. Medzitým na panvici na oleji opečte cibuľu. Restujte asi 5-7 minút, kým cibuľa nezmäkne a mierne skaramelizuje, potom pridajte zvyšok zeleniny a varte asi 5 minút. Po 15 minútach pridajte všetko do hrnca s hráškom, pridajte bujón a ďalšie korenia, zakryte pokrievkou a za občasného miešania duste ďalších 45 až 50 minút. Odstráňte z plameňa, podľa potreby dochuťte. Ak sa vám zdá polievka hustá, pridajte viac vody alebo vývaru.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje