
Ako zahustiť guláš? Možnosti máte viacero, ale pozor na výslednú chuť!
Poctivý domáci guláš sa neriadi sezónnou obľúbenosťou. Ak máte na guláš chuť, môžete si ho pripraviť aj v kuchyni, netreba čakať na varenie v kotlíku. Hoci existujú desiatky rôznych receptov na guláš, ktoré sa líšia pomerom ingrediencií a výslednou chuťou, jedna požiadavka je spoločná – guláš má mať správnu hustotu. Ako zahustiť guláš, aby splnil vaše očakávania? Pozrite si nasledujúce praktické tipy na zahustenie gulášu aj ich „vplyv“ na výslednú chuť.
Galéria
Ideálna hustota guláša sa dosahuje predovšetkým použitím dostatočného množstva surovín a dlhým varením. Pri príprave guláša nemá zmysel „podvádzať“. Mäso by malo byť po dovarení mäkké a rozpadavé. Zelenina zmäknutá, no nie úplne rozvarená. Výnimkou je azda iba cibuľa, ktorá sa v mnohých receptoch pridáva vo väčšom množstve (často až v pomere 1:1 k mäsu) a krája sa na malé rovnomerné kúsky. Počas dlhého varenia sa rozpadne, guláš zahustí a výrazne sa podpíše na výslednej chuti – v pozitívnom zmysle slova.
Aká je správna hustota guláša? Odpoveď na túto otázku je skôr subjektívna. Väčšinou sa guláš ponáša na hustejšiu polievku, no podávaný spolu s chlebom zasýti ako plnohodnotný hlavný chod. Známe sú aj recepty na husté guláše podávané s knedľou alebo haluškami. Tak či onak – riedky guláš nie je dobrou vizitkou pre kuchára. Ak sa už guláš varí dlho a jeho hustota stále nie dostatočná, skúste mu pomôcť niektorým z nasledujúcich osvedčených trikov na zahustenie guláša.
Zahustenie škrobom
Máte po ruke zemiakový alebo kukuričný škrob? Nie je nič jednoduchšie, ako použiť ho na zahustenie guláša. Je to doslova párminútová záležitosť, no s množstvom škrobu postupujte radšej opatrne, aby sa guláš po vychladnutí nezmenil na trasľavý „rôsol“. Najskôr skúste v malom množstve studenej vody rozmiešať dve či tri lyžičky škrobu. Opatrne rozpustený škrob prilievajte do guláša a sústavne miešajte. Nemusíte pridať naraz celé množstvo. Zahustenie škrobom sa prejaví takmer okamžite.
Zahustenie chlebom/strúhankou
Znie to síce netradične, ale i tento trik funguje celkom dobre. Na zahustenie guláša môžete použiť nastrúhaný starý chlieb (bez kôrky), najemno natrhanú striedku čerstvého chleba, ale i niekoľko lyžíc strúhanky. Prevarením sa drobné kúsky v guláš spoľahlivo rozvaria.
Zahustenie múkou
Hoci je už zahusťovanie múkou považované za nemoderný a nezdravší spôsob, v prípade guláša, o ktorom viete, že sa skonzumuje na jedno posedenie, sa nemusíte obávať ani múky. Stačí, ak na troche rozohriateho oleja alebo bravčovej masti opražíte hladkú múku. Počas praženia múku premiešavajte, kým nechytí typicky zlatistú až hnedastú farbu. Chuť zápražky je jemne oriešková. Hotovú, ešte teplú zápražku potom iba postupne vmiešajte do guláša.
Zahustenie cibuľou
Bez cibule nie je guláš. Od cibule sa dokonca očakáva, že prispeje k zahusteniu guláša. Áno, uvažujete správne – pridaním ďalšieho množstva cibule môžete získať očakávanú konzistenciu guláša. No nebude to úplne rýchle riešenie.
V ideálnom prípade nešetrite na cibuli už v úvode. Cibuľa musí byť nakrájaná na malé kúsky a masti opražená do mäkka a sklovita. Niekedy sa dokonca podlieva malým množstvom vody, voda sa nechá odpariť a počas miešania je vidieť, ako sa kúsky postupne rozpadajú. Ak chcete cibuľou zahustiť už takmer hotový guláš, mali by ste v samostatnom hrnci alebo na panvici postupovať podobným spôsobom – teda cibuľu opražiť do zlatista (pozor, nesmie zhorieť) a varením ju nechať rozpadnúť na cibuľovú kašičku. Kašičku potom prelejte do hrnca s gulášom.
Zahustenie zemiakmi
Použitie zemiakov na zahustenie guláša je pomerne obľúbený spôsob s výborným výsledkom. Máte hneď niekoľko možností, ako so zemiakmi pracovať. Stačí nastrúhať surové zemiaky najemno do guláša a nechať guláš ešte aspoň 15 minút povariť, kým sa tieto kúsky nerozpadnú. Alebo uvariť niekoľko zemiakov nakrájaných na kúsky, zaliať ich dvoma naberačkami guláša, rozmixovať a túto zmes opatrne priliať do guláša za sústavného miešania. Zemiaky iba minimálne vplývajú na chuť guláša (aj to skôr pozitívne), konzistencia však bude už na pohľad hustejšia.
Zahustenie inou zeleninou/strukovinami
Ak fungujú zemiaky, ponúka sa otázka, či nebude nápomocný aj iný druh zeleniny. V letnom období dobre poslúži napríklad najemno nastrúhaná cuketa alebo tekvica – bez šupky a jadierok. Pre tých, ktorí sa neboja menších chuťových experimentov, stojí za zváženie aj hotová sypká zmes žltého hrachu a bezlepkových obilnín, ktorá slúži na zahusťovanie a obaľovanie. Isté chuťové zmeny však treba očakávať. Podobne tomu bude aj pri ďalšej strukovine – cíceri. Konzervovaný cícer stačí pomixovať na jemnú pastu a po lyžiciach primiešavať. Ide skôr o okrajové možnosti, no v chuťovo výrazných mexických gulášoch nájdu skvelé uplatnenie.
Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Ja dám hneď na začiatku hrsť , ovs. vločiek