Domáci maďarský guláš
Galéria (8) Zdroj: shutterstock.com

Ako zahustiť guláš? Možnosti máte viacero, ale pozor na výslednú chuť!

Poctivý domáci guláš sa neriadi sezónnou obľúbenosťou. Ak máte na guláš chuť, môžete si ho pripraviť aj v kuchyni, netreba čakať na varenie v kotlíku. Hoci existujú desiatky rôznych receptov na guláš, ktoré sa líšia pomerom ingrediencií a výslednou chuťou, jedna požiadavka je spoločná – guláš má mať správnu hustotu. Ako zahustiť guláš, aby splnil vaše očakávania? Pozrite si nasledujúce praktické tipy na zahustenie gulášu aj ich „vplyv“ na výslednú chuť.

Galéria

Domáci maďarský guláš
Domáci guláš
Zemiakový škrob
Čerstvý chlieb nakrájaný na krajce
Praženie cibuľky na panvici
Strúhané zemiaky
Cícer z konzervy

Ideálna hustota guláša sa dosahuje predovšetkým použitím dostatočného množstva surovín a dlhým varením. Pri príprave guláša nemá zmysel „podvádzať“. Mäso by malo byť po dovarení mäkké a rozpadavé. Zelenina zmäknutá, no nie úplne rozvarená. Výnimkou je azda iba cibuľa, ktorá sa v mnohých receptoch pridáva vo väčšom množstve (často až v pomere 1:1 k mäsu) a krája sa na malé rovnomerné kúsky. Počas dlhého varenia sa rozpadne, guláš zahustí a výrazne sa podpíše na výslednej chuti – v pozitívnom zmysle slova.

Domáci guláš
Zdroj: shutterstock.com

Aká je správna hustota guláša? Odpoveď na túto otázku je skôr subjektívna. Väčšinou sa guláš ponáša na hustejšiu polievku, no podávaný spolu s chlebom zasýti ako plnohodnotný hlavný chod. Známe sú aj recepty na husté guláše podávané s knedľou alebo haluškami. Tak či onak – riedky guláš nie je dobrou vizitkou pre kuchára. Ak sa už guláš varí dlho a jeho hustota stále nie dostatočná, skúste mu pomôcť niektorým z nasledujúcich osvedčených trikov na zahustenie guláša.

Zemiakový škrob
Zdroj: shutterstock.com

Zahustenie škrobom

Máte po ruke zemiakový alebo kukuričný škrob? Nie je nič jednoduchšie, ako použiť ho na zahustenie guláša. Je to doslova párminútová záležitosť, no s množstvom škrobu postupujte radšej opatrne, aby sa guláš po vychladnutí nezmenil na trasľavý „rôsol“. Najskôr skúste v malom množstve studenej vody rozmiešať dve či tri lyžičky škrobu. Opatrne rozpustený škrob prilievajte do guláša a sústavne miešajte. Nemusíte pridať naraz celé množstvo. Zahustenie škrobom sa prejaví takmer okamžite.

Čerstvý chlieb nakrájaný na krajce
Zdroj: shutterstock.com

Zahustenie chlebom/strúhankou

Znie to síce netradične, ale i  tento trik funguje celkom dobre. Na zahustenie guláša môžete použiť nastrúhaný starý chlieb (bez kôrky), najemno natrhanú striedku čerstvého chleba, ale i niekoľko lyžíc strúhanky. Prevarením sa drobné kúsky v guláš spoľahlivo rozvaria.

Zahustenie múkou

Hoci je už zahusťovanie múkou považované za nemoderný a nezdravší spôsob, v prípade guláša, o ktorom viete, že sa skonzumuje na jedno posedenie, sa nemusíte obávať ani múky. Stačí, ak na troche rozohriateho oleja alebo bravčovej masti opražíte hladkú múku. Počas praženia múku premiešavajte, kým nechytí typicky zlatistú až hnedastú farbu. Chuť zápražky je jemne oriešková. Hotovú, ešte teplú zápražku potom iba postupne vmiešajte do guláša.

Kedy nepoužívať do guláša „zahusťovače na múčnom základe“? Ak máte navarené väčšie množstvo guláša, ktoré sa bude ďalšie dni opakovane prihrievať, práve múka, chlieb, ale i strúhanka môžu podporiť predčasné skysnutie.
Praženie cibuľky na panvici
Zdroj: shutterstock.com

Zahustenie cibuľou

Bez cibule nie je guláš. Od cibule sa dokonca očakáva, že prispeje k zahusteniu guláša. Áno, uvažujete správne – pridaním ďalšieho množstva cibule môžete získať očakávanú konzistenciu guláša. No nebude to úplne rýchle riešenie.

V ideálnom prípade nešetrite na cibuli už v úvode. Cibuľa musí byť nakrájaná na malé kúsky a masti opražená do mäkka a sklovita. Niekedy sa dokonca podlieva malým množstvom vody, voda sa nechá odpariť a počas miešania je vidieť, ako sa kúsky postupne rozpadajú. Ak chcete cibuľou zahustiť už takmer hotový guláš, mali by ste v samostatnom hrnci alebo na panvici postupovať podobným spôsobom – teda cibuľu opražiť do zlatista (pozor, nesmie zhorieť) a varením ju nechať rozpadnúť na cibuľovú kašičku. Kašičku potom prelejte do hrnca s gulášom.

Cibuľa môže gulášu prepožičať sladkastú chuť. Nebojte sa guláš dodatočne prisoliť, pridať aromatické koreniny alebo nastrúhané strúčiky cesnaku.
Strúhané zemiaky
Zdroj: shutterstock.com

Zahustenie zemiakmi

Použitie zemiakov na zahustenie guláša je pomerne obľúbený spôsob s výborným výsledkom. Máte hneď niekoľko možností, ako so zemiakmi pracovať. Stačí nastrúhať surové zemiaky najemno do guláša a nechať guláš ešte aspoň 15 minút povariť, kým sa tieto kúsky nerozpadnú. Alebo uvariť niekoľko zemiakov nakrájaných na kúsky, zaliať ich dvoma naberačkami guláša, rozmixovať a túto zmes opatrne priliať do guláša za sústavného miešania. Zemiaky iba minimálne vplývajú na chuť guláša (aj to skôr pozitívne), konzistencia však bude už na pohľad hustejšia.

Cícer z konzervy
Zdroj: shutterstock.com

Zahustenie inou zeleninou/strukovinami

Ak fungujú zemiaky, ponúka sa otázka, či nebude nápomocný aj iný druh zeleniny. V letnom období dobre poslúži napríklad najemno nastrúhaná cuketa alebo tekvica – bez šupky a jadierok. Pre tých, ktorí sa neboja menších chuťových experimentov, stojí za zváženie aj hotová sypká zmes žltého hrachu a bezlepkových obilnín, ktorá slúži na zahusťovanie a obaľovanie. Isté chuťové zmeny však treba očakávať. Podobne tomu bude aj pri ďalšej strukovine – cíceri. Konzervovaný cícer stačí pomixovať na jemnú pastu a po lyžiciach primiešavať. Ide skôr o okrajové možnosti, no v chuťovo výrazných mexických gulášoch nájdu skvelé uplatnenie.

Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

  1. Majkl says:

    Ja dám hneď na začiatku hrsť , ovs. vločiek

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.