/ Recepty /

3 recepty, ktoré vám ukážu, že kuracie prsia vôbec nemusia byť nudné

Kuracie prsia na šampiňónoch
Zdroj: istock.com

Kuracie prsia sú jedným z najobľúbenejších zdrojov bielkovín na obed či večeru. Ak však roky používate rovnaký recept, môže vás ich chuť začať nudiť. Vtedy je čas poobzerať sa po nových a zábavnejších receptoch. Existuje veľa spôsobov, ako kuracie prsia pripraviť, ochutiť a podávať. Vyskúšajte niektorý z týchto 3 receptov a uvidíte, že tento druh mäska je chutný aj ináč, ako ho poznáte.

Kuracie prsia pripravené v papieri na pečenie

Poznáte trik, ktorý vytvára papier na pečenie? Keď doň zabalíte mäso alebo zeleninu, vytvorí sa efekt varenia v pare kombinovaný s pečením. Výsledok je delikátny.

Kuracie prsia pripravené v papieri na pečenie
Zdroj: istock.com

Ingrediencie:

  • maslo alebo olivový olej
  • kuracie prsia bez kosti a bez kože
  • soľ a korenie
  • bylinky alebo ďalšie korenie na dochutenie

Rúru predhrejte na 200 °C a pripravte si zapekaciu misu. Dno potrite maslom alebo olivovým olejom, rovnako aj jednu stranu papiera na pečenie.

Kuracie prsia osušte a podľa potreby potrite trochou masla alebo olivového oleja. Posypte soľou, korením a inými obľúbenými dochucovadlami.

Mäso poukladajte do zapekacej misy, mierne od seba. Okolo neho môžete pre lepšiu chuť uložiť bylinky alebo kolieska citrónu.

Na kura položte papier na pečenie maslovou stranou nadol. Okraje zasuňte do zapekacej misy a papier pritlačte nadol, aby tesne priliehal k mäsu.

Pečte, kým mäso nemá teplotu 74 °C. Celková doba pečenia je obvykle 30 až 40 minút.

Pečené kuracie prsia v strúhanke

Kuracie rezne pozná každý, ale skúsili ste už obalené mäso upiecť v rúre? Tento recept je chrumkavý a delikátny, pritom podstatne zdravší ako vyprážané mäso.

Ingrediencie:

  • 4 kusy kuracieho mäsa – kuracie prsia alebo stehná bez kože a kostí
  • 2 šálky strúhanky
  • 2 lyžice oleja
  • 1 veľké vajíčko
  • ¼ šálky majonézy
  • 1 lyžička soli
  • ¼ čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • ¼ čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Opečte strúhanku na panvici alebo na plechu, bude chrumkavejšia a zlatistá.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Naklepte kuracie mäso, aby bolo tenšie. Zaujímavý trik je vložiť mäso do uzatvárateľného vrecúška a použiť plochú stranu tĺčika alebo valček či ťažký pohár, takto mäso „nerozbijete“.

Kurča potrite rozmiešaným vajíčkom s majonézou, osoľte, okoreňte. Obaľte v strúhanke z každej strany. Mäsko pečte na mriežke, (plech pod ňou vyložte alobalom) v rúre vyhriatej na 220 °C.

Pečte, kým nie je mäso zlatisté, približne 20 minút.

Pečené kuracie prsia v strúhanke
Zdroj: istock.com

Opité kura s hubami

Ak chcete, aby boli vykostené kuracie prsia bez kože oveľa zaujímavejšie, „opite“ ich a skombinujte s hubami.

Ingrediencie:

  • 650 g kuracích pŕs bez kože kostí, nakrájané priečne na kúsky široké 2,5 centimetra
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1 polievková lyžica univerzálnej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 300 g húb, nakrájaných na plátky
  • 1 stredná šalotka, nasekaná nadrobno
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 lyžice nahrubo nasekaných listov estragónu, prípadne iných čerstvých byliniek
  • šťava z 1 malého citrónu

Kuracie mäso ochuťte z oboch strán soľou a korením. Vložte do plytkej misky, posypete múkou a zľahka premiešajte.

Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte kura a restujte, kým nie je hnedé, asi 4 minúty. Potom mäso preložte na tanier.

Znížte teplotu na strednú, pridajte na panvicu šampiňóny a šalotku, dochuťte soľou a korením a restujte asi 5 minút. Pridajte vývar, víno a 1 polievkovú lyžicu byliniek. Duste asi 8 minút, kým sa omáčka nezredukuje na polovicu.

Vráťte kura do panvice. Povarte ho, kým nezmäkne a tekutina nezhustne na omáčku, 8 až 10 minút. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Posypte zvyšnou lyžicou byliniek a pridajte citrónovú šťavu. Podávajte s cestovinami, ryžou, kuskusom, prípadne so zemiakovým pyré.

Opité kura s hubami
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

  1. Zdravím a moc děkuji za tyto 3 recepty, u nás doma jíme kuřecí maso docela ve velkém a už mi přijde, že se u nás opakují pořád ta samá jídla. Tyto co sdílíte jsem ještě nikdy nepřipravovala, tak jsem zvědavá, jaký budou mít úspěch. Ráda bych, aby se u nás doma jedlo zdravě a pestře, ale nějak mi chybí inspirace a chuť pořád vařit.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.