
Ako si pripraviť veľkonočnú babu – klasické sýte jedlo z vajec, šunky a údeného
Recept na veľkonočnú babu sa v rodinách dedí z generácie na generáciu, a hoci nápad je rovnaký, v istých pomeroch a ingredienciách sa recepty predsa len odlišujú. Tak či onak, je to chutná a šťavnatá plnka, ktorá sa tradične pripravuje najmä na Bielu sobotu.
Typicky veľkonočné jedlá v sebe ukrývajú rôzne významy.
- Súčasťou mnohých pokrmov sú práve vajíčka, ktoré sú považované za symbol nového života.
- Hojnosť po období pôstu zase symbolizovali stoly plné údenín a mäsa.
- Zelená farba, ktorú do pokrmov priniesla petržlenová vňať, medvedí cesnak, pažítka alebo žihľava, znamenala príchod jari, prebúdzanie prírody po dlhej zime, ale i nádej.
A práve veľkonočná baba (známa aj ako veľkonočná plnka) je tým pokrmom, kde sa vajcia, údené mäso a zelené bylinky stretnú spolu ako „ústredné témy“. Vláčnu hmotu a objem tejto plnke zabezpečí pečivo – používajú sa najmä žemle alebo rožky.
Veľkonočná baba – základné ingrediencie
Na veľkonočnú babu budeme potrebovať:
- 10 kusov rožkov alebo menších žemlí
- 10 vajec
- 500 g údeného mäsa
- 200 – 250 ml mlieka
- nasekanú petržlenovú vňať (cca pol hrnčeka)
- na ochutenie soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, nasekanú pažítku, …
- bravčovú masť na vymastenie pekáča
- strúhanku na vysypanie pekáča
Veľkonočná baba sa dá jednoducho pripraviť aj z menšieho množstva. Dobre funguje pomer – na 1 rožok/žemľu pridať 1 vajce a 20 – 25 ml mlieka.
Ako pripraviť veľkonočnú babu?
- Údené mäso uvaríme v primeranom množstve vody (celý kus ponorený pod vodou). Platí, že každé kilo by sa malo variť približne hodinu. Údené mäso s hmotnosťou 500 g teda varíme približne 30 minút (čas sa počíta od dosiahnutia bodu varu vody).
- Mäso z vody vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho nakrájame na malé kúsky.
- Rožky (alebo žemle) tiež nakrájame na rovnomerné menšie kúsky. Zalejeme ich mliekom, aby sa zľahka rozmočili. Mlieko možno aj úplne vynechať a namiesto neho použiť rovnaké množstvo vývaru z údeného mäsa.
- Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky rozmiešame metličkou so soľou a koreninami.
- K mokrým rožkom pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané údené mäso a ochutené žĺtky. Premiešame opatrne varechou, by sa žĺtky dostali všade.
- Z odložených bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pomocou varechy potom sneh opatrne primiešame k hmote z rožkov, údeného a žĺtkov.
- Pekáč vymastíme bravčovou masťou a vysypeme strúhankou. Do pekáča utlačíme pripravenú plnku a uhladíme ju tak, aby bola vo všetkých častiach rovnako vysoká. Veľkonočná plnka sa dá upiecť aj na štandardnom plechu, no bude mať podobu nižšieho slaného koláča. Je dobrým zvykom piecť ju v pekáči s menšími rozmermi ako má plech, no za to s vyšším okrajom. Potom je i veľkonočná baba pekne vysoká a pôsobí nadýchane.
- Naplnený pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na čas 30 – 40 minút. Hotová veľkonočná baba má chrumkavý povrch hnedastej farby. Po rozkrájaní ju podávame buď s nastrúhaným chrenom, zaváranou cviklou, uhorkami, alebo s kyslou kapustou.
Text: Lucia Gogová
Foto: istock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre