Sýta šošovicová polievka na dva spôsoby. S mäsom, aj bez mäsa!
Kto by nemal rád sýte horúce polievky z jedného hrnca, ktoré môžete jesť na obed i na večeru? Hoci u nás poznáme šošovicovú polievku najmä v kyslej verzii, existuje množstvo receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Vybrali sme pre vás dve mimoriadne chutné a výživné šošovicové polievky – jednu s mäskom, druhú na vegetariánsky spôsob.
Hustá šošovicová polievka so zeleninou
Tento šošovicový recept je jedným z najvýživnejších jednoduchých jedál, ktoré môžete pripraviť zo sušenej šošovice. Použite zelenú, červenú alebo hnedú šošovicu, prípadne šošovicovú polievkovú zmes.
Potrebujete
- 2 PL olivového oleja
- 1 nakrájaná cibuľa
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na kolieska
- 2 nasekané stonky zeleru
- 2 šálky opláchnutej sušenej šošovice
- 400 g plechovka drvených paradajok
- 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
- ½ ČL rasce a koriandra
- 1 a ½ ČL sladkej alebo údenej papriky
- 2 sušené bobkové listy
- 1 citrón (kôra + šťava)
- ¼ ČL soli a korenia
Príprava polievky
Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme cesnak a cibuľu, povaríme 2 minúty. Pridáme zeler a mrkvu. Varíme 7 až 10 minút. Teraz je čas doplniť do hrnca všetky zvyšné ingrediencie, okrem citrónu a soli, a dobre premiešať.
Zvýšime teplotu a z povrchu polievky zbierame penu, ktorú likvidujeme. Potom teplotu opäť zmiernime a šošovicu dusíme pod pokrievkou 35 až 40 minút, kým nie je mäkká.
Vyberieme bobkové listy a polievku zahustíme.
Ako? Pomocou tyčového mixéra urobíme v hrnci 2 alebo 3 rýchle „zábery“ alebo odoberieme 2 šálky polievky a tie rozmixujeme v mixéri a mierne vychladnuté vrátime do hrnca. Ak je polievka na váš vkus priveľmi hustá, môžete ju zriediť vodou.
Dochutíme soľou a korením. Nakoniec nastrúhame kôru z bio citróna a tesne pred podávaním do polievky pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou a s teplým chlebom.
Šošovicová polievka s hovädzím mäsom a zmesou korenín
Vyskúšali ste už do polievky zo strukovín pridať mleté hovädzie mäso? Táto polievka vás prekvapí chuťami, nie je to žiadna nuda!
Potrebujete
Na zmes korenia:
- 2 a ½ PL marockej zmesi korenia
- 1 ČL nového korenia
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 ČL sladkej alebo údenej papriky
- ¾ ČL čierneho korenia
- ½ lyžičky soli
Na polievku:
- 1 ČL olivového oleja
- 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 a ¼ šálky sušenej šošovice
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na 1 cm kúsky
- 2 malé cukety, nakrájané na 1 cm kocky
- 100 g zelenej fazule, nakrájanej na 1,5 cm kúsky
- 800 g konzervovaných drvených paradajok
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 3 šálky vody
Príprava polievky
V malej miske zmiešame korenie – vytvoríme si z neho voňavú zmes.
Na oleji vo veľkom hrnci podusíme cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme hovädzie mäso a varíme, kým nezhnedne. Potom pridáme 2 polievkové lyžice korenenej zmesi, ktorú sme si pripravili a varíme ďalšie 2 minúty.
Teraz je čas pridať mrkvu a zeler, miešame. Primiešame vodu, hovädzí vývar, paradajky z konzervy, šošovicu a zvyšné korenie. Rozmiešame, necháme prejsť varom, prikryjeme, znížime na stredne nízku teplotu a dusíme domäkka zhruba 30 minút, niekedy šošovica potrebuje viac času. Po 15 minútach dusenia pridáme cuketu a zelené fazuľky.
Ochutnáme, podľa potreby prisolíme. Podávame v miskách s jogurtom a čerstvým nasekaným koriandrom.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com, shutterstock.com
Komentáre