/ Recepty /

Sýta šošovicová polievka na dva spôsoby. S mäsom, aj bez mäsa!

hustá šošovicová polievka
Zdroj: istock.com

Kto by nemal rád sýte horúce polievky z jedného hrnca, ktoré môžete jesť na obed i na večeru? Hoci u nás poznáme šošovicovú polievku najmä v kyslej verzii, existuje množstvo receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Vybrali sme pre vás dve mimoriadne chutné a výživné šošovicové polievky – jednu s mäskom, druhú na vegetariánsky spôsob.

Hustá šošovicová polievka so zeleninou

Tento šošovicový recept je jedným z najvýživnejších jednoduchých jedál, ktoré môžete pripraviť zo sušenej šošovice. Použite zelenú, červenú alebo hnedú šošovicu, prípadne šošovicovú polievkovú zmes.

Potrebujete

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 veľká mrkva, nakrájaná na kolieska
  • 2 nasekané stonky zeleru
  • 2 šálky opláchnutej sušenej šošovice
  • 400 g plechovka drvených paradajok
  • 1,5 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • ½ ČL rasce a koriandra
  • 1 a ½  ČL sladkej alebo údenej papriky
  • 2 sušené bobkové listy
  • 1 citrón (kôra + šťava)
  • ¼ ČL soli a korenia

Príprava polievky

Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme cesnak a cibuľu, povaríme 2 minúty. Pridáme zeler a mrkvu. Varíme 7 až 10 minút. Teraz je čas doplniť do hrnca všetky zvyšné ingrediencie, okrem citrónu a soli, a dobre premiešať.

Zvýšime teplotu a z povrchu polievky zbierame penu, ktorú likvidujeme. Potom teplotu opäť zmiernime a šošovicu dusíme pod pokrievkou 35 až 40 minút, kým nie je mäkká.

Vyberieme bobkové listy a polievku zahustíme.

Ako? Pomocou tyčového mixéra urobíme v hrnci 2 alebo 3 rýchle „zábery“ alebo odoberieme 2 šálky polievky a tie rozmixujeme v mixéri a mierne vychladnuté vrátime do hrnca. Ak je polievka na váš vkus priveľmi hustá, môžete ju zriediť vodou.

Dochutíme soľou a korením. Nakoniec nastrúhame kôru z bio citróna a tesne pred podávaním do polievky pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou a s teplým chlebom.

hustá šošovicová polievka
Zdroj: shutterstock.com

Šošovicová polievka s hovädzím mäsom a zmesou korenín

Vyskúšali ste už do polievky zo strukovín pridať mleté hovädzie mäso? Táto polievka vás prekvapí chuťami, nie je to žiadna nuda!

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Potrebujete

Na zmes korenia:

  • 2 a ½ PL marockej zmesi korenia
  • 1 ČL nového korenia
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 2 ČL sladkej alebo údenej papriky
  • ¾ ČL čierneho korenia
  • ½ lyžičky soli

Na polievku:

  • 1 ČL olivového oleja
  • 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 a ¼ šálky sušenej šošovice
  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na 1 cm kúsky
  • 2 malé cukety, nakrájané na 1 cm kocky
  • 100 g zelenej fazule, nakrájanej na 1,5 cm kúsky
  • 800 g konzervovaných drvených paradajok
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 3 šálky vody

Príprava polievky

V malej miske zmiešame korenie – vytvoríme si z neho voňavú zmes.

Na oleji vo veľkom hrnci podusíme cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme hovädzie mäso a varíme, kým nezhnedne. Potom pridáme 2 polievkové lyžice korenenej zmesi, ktorú sme si pripravili a varíme ďalšie 2 minúty.

Teraz je čas pridať mrkvu a zeler, miešame. Primiešame vodu, hovädzí vývar, paradajky z konzervy, šošovicu a zvyšné korenie. Rozmiešame, necháme prejsť varom, prikryjeme, znížime na stredne nízku teplotu a dusíme domäkka zhruba 30 minút, niekedy šošovica potrebuje viac času. Po 15 minútach dusenia pridáme cuketu a zelené fazuľky.

Ochutnáme, podľa potreby prisolíme. Podávame v miskách s jogurtom a čerstvým nasekaným koriandrom.

hustá šošovicová polievka
Zdroj: shutterstock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com, shutterstock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.