
Ako uvariť vajcia natvrdo, aby nepopraskali? Postup je jednoduchý, ale dodržte základné pravidlo
Varenie vajec sa zdá byť celkom esenciálnou zručnosťou, bez ktorej sa v kuchyni nedá zaobísť. Vyzerá to jednoducho minimálne do chvíle, kým nemáme väčšie očakávania na výsledok. Ako uvariť vajcia natvrdo, aby škrupiny nepopraskali a bielky nevytiekli do vody? Koľko minút potrebujú vajíčka natvrdo, namäkko či obľúbené vajíčka „na hniličku“?
Uvarené vajcia spestria šaláty, raňajkové taniere aj slávnostné podnosy. Dĺžka tepelnej úpravy predurčuje, aký tuhý bude bielok a žĺtok. Raz chceme vajíčka s krásne tekutým žĺtkom, no inokedy potrebujeme vajcia uvarené natvrdo nakrájať na úhľadné kolieska a uložiť na chlebíčky. Na varenie vajec síce postačí iba zopár základných pomôcok, no až presnosť a priebežná kontrola zabezpečia, že vajíčka budú pripravené v ideálnej podobe.
Čerstvosť vajec je dôležitá
Pred varením vajec vykonajte rýchlu kontrolu čerstvosti. Ak máte doma väčšiu zásobu vajec, je celkom jednoduché stratiť prehľad o tom, ktoré je najstaršie. Na test čerstvosti vajec budete potrebovať iba pohár alebo misku s vyšším okrajom a vodu. Ponorte vajce do vody a pozorujte, čo sa s ním vo vode deje.
- Vajce, ktoré klesne na dno a oprie sa o dno bočnou stranou, je čerstvé alebo nanajvýš týždeň staré.
- Vajce, ktoré sa dna pohára dotýka spodnou širšou časťou alebo sa vo vode vznáša kúsok nad dnom, je približne 2 – 3 týždne staré.
- Vajce, ktoré okamžite vypláva na povrch je už staré minimálne 4 týždne a jeho konzumácia sa neodporúča.
Vložiť vajcia do studenej alebo vriacej vody?
Na varenie vajec budete potrebovať hrniec primeranej veľkosti a vodu. Známe sú dva postupy, ktoré sa líšia okamžikom ponorenia vajec do vody.
Pri prvom postupe sa vajcia vkladajú hneď do studenej vody a varia sa pozvoľna až do doby zovretia vody. Od zovretia sa ešte vajcia varia niekoľko minút v závislosti od toho, či majú byť pripravené namäkko alebo natvrdo.
Pri druhom postupe sa dávajú vajcia už priamo do vriacej vody a následne sa spúšťajú stopky/minútky. Vzhľadom k tomu, že hrnce sa vyrábajú z rôznych materiálov a ich schopnosť viesť teplo nemusí byť rovnaká, je prvý postup, pri ktorom sa vajcia ponárajú už do studenej vody časovo menej presný a spolu s ním aj výsledok menej predvídateľný. Poďme si preto ukázať postup, ako uvariť vajcia druhým spôsobom – teda vložením do vriacej vody.
Ako zabrániť praskaniu škrupín?
Skôr, ako sa pustíte do varenia, urobte jeden dôležitý krok – vyberte vajcia z chladničky a nechajte ich zohriať na izbovú teplotu. Ponoriť studené vajcia do horúcej vody totiž znamená veľmi výrazný šok, a práve to často vedie k popraskaniu škrupín. Odpoveď na otázku „Čo robiť, aby vajcia pri varení nepopraskali?“ je tak prekvapivo jednoduchá – stačí ich včas vybrať z chladničky, pri vkladaní do vody použiť lyžicu a staviť na opatrnosť, aby vajcia nepadli rýchlo na dno. Okrem toho sa tiež osvedčilo pridať do vriacej vody jednu či dve lyžice octu a jednu lyžičku soli. Ak aj škrupina mierne praskne, vďaka octu vo vode bielok vytečie iba minimálne.
Ako uvariť vajce natvrdo, namäkko a „na hniličku“?
- Vezmite si hrniec primeranej veľkosti a nalejte do neho toľko vody, aby sa neskôr vajcia úplne ponorili.
- Hrniec zakryte pokrievkou a vodu priveďte do varu.
- Pomocou lyžice vkladajte vajcia opatrne do vriacej vody jedno za druhým.
- Po vložení vajec do hrnca okamžite nastavte minútky na požadovaný čas. Vajcia natvrdo sa varia 10 minút. Vajcia „na hniličku“ (teda žĺtok s tuhým okrajom a tekutým stredom) sa varia 7 minút. Vajcia namäkko sa varia 5 – 6 minút.
Čas vypršal, čo s uvarenými vajcami ďalej?
„Cink, cink“… a čas varenia je na konci. Horúcu vodu z hrnca opatrne zlejte a zalejte vajcia studenou až ľadovou vodou. Ak by vajcia zostali v horúcej vode, ešte by tepelná úprava pozvoľna prebiehala ďalej a to by mohlo zapríčiniť tuhší žĺtok.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre