Lúskate orechy celý život zle? Tento geniálny trik vám konečne zaručí dokonalé polovičky
Pomaly sa začne sezóna vianočného pečenia a s ňou aj každoročná výzva, ktorou je lúskanie vlašských orechov. Ak aj vás frustruje, že namiesto krásnych polovičiek určených na zdobenie vám v miske končí len drvina a úlomky škrupín, zbystrite pozornosť.
Už o pár týždňov budeme piecť medovníky, vanilkové rožky a linecké koláčiky. A k tomu neodmysliteľne patria vlašské orechy. Či už ich melieme do plnky, alebo nimi zdobíme vrch koláčov, najprv sa musíme popasovať s ich tvrdou škrupinou.
Problém nastáva najmä pri starších alebo príliš vysušených orechoch. Škrupina je krehká, láme sa na malé kúsky a jadierko sa od nej nechce oddeliť. Výsledkom je viac frustrácie ako úžitku. Riešenie je však prekvapivo jednoduché!

V čom spočíva trik?
Tajomstvo spočíva vo vlhkosti. Keď orech správne navlhčíme, škrupina sa stane pružnejšou a poddajnejšou. Prestane sa lámať a doslova povolí. Jadierko, ktoré sa tiež jemne napije vlhkosti, sa od škrupiny ľahšie oddelí a nebude sa lámať.
Čo budete potrebovať
- vlašské orechy v škrupine (koľko potrebujete)
- veľká misa alebo vedierko
- horúca voda (nie vriaca, stačí z kohútika)
- kuchynská soľ
Postup krok za krokom
Postup je najlepšie urobiť večer pred plánovaným lúskaním. Orechy v škrupine nasypte do dostatočne veľkej nádoby.
V kanvici alebo hrnci zohrejte vodu. Nemusí vrieť, ideálna je teplota okolo 60-70 °C (keď v nej ledva udržíte prst). Vodu osoľte v pomere približne 2 polievkové lyžice soli na každý liter vody.

Horúcou slanou vodou zalejte orechy. Aby boli všetky ponorené, pritlačte ich napríklad pokrievkou. Soľ pomáha škrupinu ešte viac zmäkčiť a má aj mierne konzervačné účinky.
Orechy nechajte vo vode namočené minimálne 2-3 hodiny. Najlepšie a najistejšie však je nechať ich tam celú noc.
Ráno vodu zlejte a orechy nechajte chvíľu odkvapkať. Teraz sú pripravené na lúskanie.
Samotné lúskanie bude jednoduché
Ak používate luskáčik: Škrupina sa vďaka vlhkosti neroztriešti, ale pekne praskne v spojoch.
Trik s nožom: Väčšinu takto pripravených orechov teraz dokážete otvoriť len pomocou malého príručného nožíka (buďte opatrní!). Zapichnite špičku noža do „zadočku“ orecha (kde sa spájajú dve polovičky) a jemne pootočte. Orech sa krásne rozpolí a vy len vyberiete celé jadierko.

Výsledkom budú dokonalé polovičky, ideálne na zdobenie vianočného pečiva alebo aj na prípravu orechov v karameli.
Skladovanie
Pamätajte na to, že takto vylúpané jadierka sú vlhké! Ak by ste ich hneď zatvorili do pohára, splesniveli by. Pred uskladnením ich nechajte voľne rozložené na plechu alebo utierke v teplej miestnosti aspoň jeden deň preschnúť. Potom ich môžete bezpečne uskladniť – najlepšie v uzatvorenej nádobe v chladničke alebo (pre najdlhšiu trvanlivosť) v mrazničke, kde nezhorknú.
Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom










Komentáre