Jednoduché tekvicové recepty, ktoré vás prekvapia lahodným výsledkom
Vyskúšajte jednoduché tekvicové recepty. Prekvapia vás úžasným lahodným výsledkom. Na varenie a pečenie sa najlepšie hodí tekvica Hokkaidó, pretože má jemnú šupku, ktorú vôbec nemusíte lúpať.
Galéria
Hokkaido polievka
Budete potrebovať
- 2 kg tekvice Hokkaidó
- cibuľa, olej, soľ, korenie
- 750 ml vody
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie
- štipka muškátového orieška
- tekvicový olej
Na oleji orestujte cibuľku, pridajte na kúsky nakrájanú tekvicu a krátko osmažte. Potom zmes podlejte vodou, pridajte soľ a korenie a pod pokrievkou nechajte variť. V polovici varenia pridajte cesnak. Ak je tekvica mäkká, rozmixujte ju do krémovej konzistencie. Následne pridajte trochu smotany alebo vody a ešte raz krátko povarte. Na záver nastrúhajte muškátový oriešok, dosoľte a podávajte s nakvapkaným tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami bez šupiek.
Tekvicové placky
Robíme ich zo zemiakov, patizónov, cukiet a dokonca aj z kyslej kapusty. Ako by však chutili placky, pri ktorých sa všetko točí okolo tekvice? Chutia úplne inak, ako ste zvyknutý, a môže sa stať, že práve placky sa stanú vaším tekvicovým favoritom.
Cesto: strúhaná tekvica, vajíčka, hladká múka, soľ, korenie, majoránka.
Môžete pridať aj ovsené vločky, vďaka nim budú placky chrumkavejšie. Výborné sú ešte horúce, ak ich však necháte trochu vychladnúť, akoby úplne zmenili svoju chuť.
Tekvicové rizoto za pár minút
Budete potrebovať
- 1 kg tekvice Hokkaidó
- 3 PL olivového oleja
- šalviu (malý zväzok)
- ryžu
- 50 g masla
- cibuľu, soľ
- 150 ml bieleho vína
- 50 g parmezánu (na posypanie)
Rúru predhrejte na 220 °C. Nakrájané kúsky tekvice premiešajte s lyžicou oleja a šalviou a dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 30 minút dozlatista. Medzitým zalejte ryžu vývarom a uvarte domäkka. V inom hrnci rozpustite polovicu masla, prisypte cibuľu a 8 až 10 minút opekajte. Pridajte uvarenú a odkvapkanú ryžu, prilejte víno a za občasného miešania ho nechajte odpariť. Zostávajúce šalviové lístky opečte na oleji do chrumkava. Polovicu pečenej tekvice rozmixujte na pyré a spolu so syrom a zvyšným maslom vmiešajte do ryže. Nechajte pár minút odstáť. Nakoniec do rizota pridajte pečené kúsky tekvice, ozdobte šalviou a posypte parmezánom.
Tekvicové pyré
Budete potrebovať
- 2 kg tekvice Hokkaidó
- soľ, korenie
- 100 g masla
- trochu vody
Je to lahôdka, na ktorú sa dá vytvoriť závislosť. Na recept je vhodná tekvica typu Hokkaidó. Muškátové tekvice a cukety nie sú úplne vhodné.
- Tekvice rozkrájajte na štvrtiny, vydlabte semená a stredové vlákna.
- Kusy osoľte a potrite maslom, uložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo alobalom. Môžete podliať aj trochou vody.
- Plech vložte na cca 45 minút do rúry vyhriatej na 180 – 200 °C, až kým nebude tekvica mäkká.
- Keď je celá dužina mäkká, vydlabte ju. Ak je mäkká aj šupka, nie je to potrebné.
- Mäkkú tekvicu rozmixujte, aby malo pyré jemnú konzistenciu. Podáva sa ako hlavné jedlo alebo ako príloha, podobne ako zemiaková kaša.
Podľa chuti ho môžete dosoliť alebo pridať osmaženú cibuľku a cesnak. Môžete ho dokonca aj zmraziť a použiť neskôr.
DOBRÝ TIP
Tekvicové špagety s dresingom
Špagetovú tekvicu na 4 až 5 miestach prepichnite, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 30 minút. Po krátkom ochladnutí ju rozrežte, odstráňte semená a vidličkou vyberte dužinu rozpadnutú na špagety. Na tanieri ju zalejte dresingom a posypte sekanou vňatkou.
Rokfortový dresing: Do téglika kyslej smotany zamiešajte 50 g postrúhaného rokfortu, pridajte nakrájanú mladú cibuľku aj s vňaťou a roztlačený cesnak.
Text: redakcia, Daniela Dušková
Foto: isifa/shutterstock
Zdroj: Časopis Tvorivé bývanie
Komentáre